W Polsce spadło spożycie mięsa. I to aż o 20% na osobę! Jest raport GUS na 2019 rok
Główny Urząd Statystyczny opublikował raport „Rolnictwo”, z którego wynika, że Polacy w 2019 zjedli znacznie mniej mięsa niż w roku ubiegłym. Spożycie mięsa w naszym kraju spadło aż o 20% na osobę. i wygląda na to, że nadal spada!

Polacy jedzą mniej mięsa niż kiedyś – Główny Urząd Statystyczny opublikował raport na 2019 rok
Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich tych, którym na sercu leży dobro zwierząt (i bez wątpienia jeszcze lepszą dla samych zwierząt) – w Polsce spadło spożycie mięsa – i to aż o 20% na osobę! Tak wynika z raportu dotyczącego rolnictwa, opublikowanego niedawno przez Główny Urząd Statystyczny (GUS). Zgodnie z raportem GUS na 2019 rok, statystyczny Polak w ciągu roku zjadł 61 kg mięsa, czyli o 15,9 kg mniej niż w roku ubiegłym. Wykres ilustrujący zmiany można znaleźć na instagramowym profilu kampanii Roślinnie Jemy:
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Post zdążyło polubić już prawie 10 tysięcy osób, co daje nadzieję, że wynik raportu GUS to nie „wypadek przy pracy” lecz jaskółka kolejnych zmian. Zwłaszcza, że, jak wynika z przeprowadzanych w ostatnim czasie przez agencję IQS badań opinii publicznej, aż 40% Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa (nie tylko ze względu na dobrostan zwierząt, ale i w trosce o planetę, a także o własne zdrowie), a kolejni deklarują, że też planują to zrobić – przejść na wegetarianizm czy weganizm. Jak widać, nie są to tylko puste słowa. „I niech leci w dół ten wykres” – komentują obserwatorzy profilu, dodając, że sami chcą przyczynić się do tego, by w 2020 roku wynik był jeszcze lepszy.
Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej?
Już nie tylko weganie i wegetarianie zadają sobie pytanie: czym zastąpić mięso w diecie, by było pożywnie i smacznie? Coraz więcej osób przekonuje się do alternatyw: roślinnych zamienników mięsa, które są nie tylko bogate w białko, ale też mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Te produkty świetnie sprawdzą się w obiedzie, zupie czy na kanapkę, z powodzeniem zastąpią kurczaka i mielone w twoim ukochanym spaghetti. Naprawdę warto spróbować!
W 2020 roku spożycie mięsa będzie jeszcze niższe?
A jest na to szansa, bo, jak wynika z kolejnych badań, w czasie pandemii koronawirusa Polacy jeszcze bardziej wzięli pod lupę zawartość swoich talerzy i... zmienili przyzwyczajenia. 20% badanych przyznało, że postrzega dietę roślinną jako bardziej atrakcyjną (w końcu, jak wiadomo, wszystko zaczęło się w Wuhan od zjedzenia nietoperza), a – jak podaje Market Research World – aż 25,4% Polaków zdecydowało się ograniczyć spożycie mięsa. Rodacy o wiele częściej kupowali zaś produkty będące roślinnymi zamiennikami mięsa (ponad 30% badanych). I to właśnie między innymi w bogatszej ofercie produktów wegańskich i wegetariańskich upatruje się realną zmianę w żywieniowych zwyczajach Polaków.
„Na pewno jest to zmiana, która wyjdzie na dobre zarówno umęczonej planecie jak i naszemu zdrowiu” – na blogu roslinniejemy.com skomentowała wynik raportu GUS brand manager marki Dobra Kaloria, Karolina Kubara. Dodała jednak: „chociaż nadal daleko nam do zalecanego przez Instytut Żywności i Żywienia spożycia 26 kg mięsa na rok”. Podejmujecie wyzwanie? Sprawdźcie, czym zastąpić mięso w diecie!
Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej?
Już nie tylko weganie i wegetarianie zadają sobie pytanie: czym zastąpić mięso w diecie, by było pożywnie i smacznie? Coraz więcej osób przekonuje się do alternatyw: roślinnych zamienników mięsa, które są nie tylko bogate w białko, ale też mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Te produkty świetnie sprawdzą się w obiedzie, zupie czy na kanapkę, z powodzeniem zastąpią kurczaka i mielone w twoim ukochanym spaghetti. Naprawdę warto spróbować!