Makaron sprawdza się w każdej sytuacji. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, do tego pasuje do wielu składników – kochamy jego uniwersalność! Co więcej, to jeden z tych produktów, który (większość z nas) zawsze ma w domu. Macie dość klasycznego makaronu z sosem pomidorowym i chcecie trochę poeksperymentować w kuchni? Chcecie wykorzystać zgromadzone zapasy? Jeżeli wasza odpowiedź na przynajmniej jedno z tych pytań, brzmi „tak”, świetnie trafiliście! Michał Toczyłowski – uznany kucharz i autor książek Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza oraz Sex & cook. Miłość od kuchni – przygotował dla was (aż!) cztery przepisy na makaron, które absolutnie was zachwycą. Wypróbujcie je jeszcze dziś!

Dania z makaronu: Makaron z serem i pieprzem, czyli Cacio e Pepe (2 porcje)

Składniki:

180 g makaronu (najlepiej spaghetti, ale możesz użyć takiego jaki masz w domu)

Łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu

1 szklanka startego sera (najlepiej pecorino Romano, ale może być Parmezan, dziugas lub inny twardy dojrzewający ser)

Sposób przygotowania:

Zacznij od zagotowania wody na makaron. Pamiętaj by ją posolić! Ile? Tyle, żeby po spróbowaniu gotującej się wody słony smak był wyczuwalny. Następnie wrzuć pieprz na suchą patelnię i na średnim ogniu zacznij go podgrzewać. W ten sposób wydobędziesz z niego aromat. Praż go przez około 3 minuty. W tak zwanym międzyczasie wrzuć makaron do gotującej się wody i gotuj 1,5 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Gdy poczujesz w powietrzu aromat pieprzu, to znaczy, że jest już sprażony (prażenie powinno trwać około 3 minut). Odlej półtorej szklanki wody z gotującego się makaronu. Jedną szklankę dodaj na patelnię z pieprzem i wszystko podgrzewaj na małym ogniu, a pozostałe pół szklanki dodaj do startego sera i dokładnie to razem wymieszaj, tak by powstała gęsta masa o jednolitej konsystencji. Woda ta zawiera skrobię z makaronu, dzięki której cały sos pod koniec gotowania zgęstnieje. Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go, zostawiając jeszcze odrobinę wody (może się przydać do sosu) i przerzuć bezpośrednio na patelnię z gotującym się pieprzem. Następnie zwiększ ogień na maksimum. Dokładnie mieszając makaron z pieprzem dodaj ser wymieszany z wodą i w tym momencie wyłącz gaz. Cały czas mieszaj, aż makaron, ser i pieprz połączą się w całość. Gdy składniki się połączą, utworzy się gęsty sos, który idealnie oblepi makaron.

Zobacz także:

Jeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsty to dodaj do niego odrobinę gorącej wody z gotowania. Serwuj, póki gorące, a jeśli chcesz możesz posypać gotowe danie jeszcze odrobiną startego sera!

 

Dania z makaronu: Makaron z jajkiem, czyli Carbonara (2 porcje)

Składniki:

180 g makaronu (najlepiej spaghetti, ale możesz użyć takiego jaki masz w domu)

30 g tłustego surowego boczku (najlepiej guanciale czyli tłusty policzek wieprzowy, ale zwykły boczek w kawałku też się sprawdzi)

2 łyżki oliwy

2 jajka

60 g startego sera (najlepiej pecorino Romano, ale może być Parmezan, dziugas lub inny twardy dojrzewający ser)

Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od zagotowania wody na makaron. Pamiętaj by ją posolić! Ile? Tyle, żeby po spróbowaniu gotującej się wody słony smak był wyczuwalny. Gdy woda zacznie się gotować wrzuć wybrany przez siebie makaron i gotuj 1,5 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu. W tym czasie rozgrzej oliwę na patelni i dodaj na nią boczek pokrojony w drobną kostkę. Smaż go na średnim ogniu tak by wytopił się cały tłuszcz, a mięso zrobiło się chrupiące. W misce rozbełtaj jajka razem ze startym serem i pieprzem, a następnie ostrożnie i partiami dolej do masy pół szklanki wody z gotowania makaronu cały czas mieszając. Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go, zostawiając jeszcze odrobinę wody (może się przydać do sosu) i przerzuć bezpośrednio na patelnię z boczkiem. Cały czas podgrzewając wymieszaj go dokładnie z wytopionym tłuszczem i chrupiącym boczkiem. Wyłącz palnik, ostrożnie dodaj masę jajeczną i dalej bez przerwy mieszaj tak, aby masa serowo jajeczna zmieniła się w kleisty sos i oblepiła dokładnie makaron. Podawaj, póki gorące, jeśli chcesz możesz posypać gotowe danie jeszcze odrobiną sera i świeżo mielonym pieprzem.

Jedzenie z dostawą do domu – czy zamawianie jedzenia na wynos jest teraz bezpieczne? Niektóre firmy wprowadzają bezdotykową dostawę >>>

 

Dania z makaronu: Makaron z czosnkiem i oliwą, czyli Aglio e Olio (2 porcje)

Składniki:

180 g makaronu (najlepiej spaghetti, ale możesz użyć takiego jaki masz w domu)

4 duże ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki

6 łyżek Oliwy

1 pęczek pietruszki/kolendry/lubczyku (drobno posiekany)

Szczypta papryczki chili (może być świeża, może być suszona)

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od zagotowania wody na makaron. Pamiętaj by ją posolić! Ile? Tyle, żeby po spróbowaniu gotującej się wody słony smak był wyczuwalny. Do wody wrzuć wybrany przez siebie makaron i gotuj 1,5 minuty krócej niż producent zaleca na opakowaniu. W tym czasie na patelnię wlej oliwę podgrzej ją na małym ogniu. Dodaj cały pokrojony czosnek i smaż go na wolnym ogniu, tak by powoli wypuszczał swój aromat. Po minucie dodaj pokrojoną/rozkruszoną papryczkę chili. Podsmażaj do momentu aż czosnek zmięknie, ale nie zbrązowieje. Następnie dodaj pół szklanki wody z gotowania makaronu. To zapobiegnie przypaleniu czosnku i połączy wszystko w całość. Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go, zostawiając jeszcze odrobinę wody (może się przydać do sosu) i przerzuć bezpośrednio na patelnię. Zwiększ ogień i dokładnie wszystko wymieszaj, a jeśli masa będzie zbyt gęsta - dodaj jeszcze odrobinę wody z gotowania makaronu. Cały czas mieszając dodaj posiekaną pietruszkę, kolendrę lub lubczyk. Podgrzewaj jeszcze przez minutę mieszając. Dopraw solą i pieprzem, a następnie serwuj póki gorące!

 

Dania z makaronu: Makaron z sosem z niczego

Składniki:

180 g ulubionego makaronu

100 g szpinaku lub brokułów lub jarmużu lub ziół typu pietruszka, bazylia, kolendra

4 łyżki śmietanki 30%

1 ząbek czosnku

2 garści prażonych płatków migdałów

50 g parmezanu

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu. Warzywo, które wybrałeś zblanszuj. Żeby to zrobić w dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i następnie wrzuć do wody wybrane warzywo i gotuj je przez minutę - tak by tylko lekko zmiękło, ale nie straciło pięknego zielonego koloru. Jeśli wybrałeś zioła to tylko je umyj, są zbyt delikatne, żeby je blanszować. Zblanszowane warzywa lub umyte zioła zblenduj ze śmietanką, obranym ząbkiem czosnku, połową prażonych migdałów i połową startego parmezanu, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Odcedzony makaron wymieszaj z gotowym zblendowanym sosem. Wszystko posyp resztą parmezanu i prażonych migdałów. Podawaj i jedz póki gorące!

Fit naleśniki na słodko i słono – 4 przepisy, które pokochasz >>>

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Środowy Targ na Fortecy to niezwykła destynacja pełna pysznego jedzenia, jakościowych produktów, uśmiechniętych ludzi i gwarnych kupujących. Zaskoczę Was pewnie mówiąc, że dziś byłem tam dopiero drugi raz w życiu! Dziś korzystając z odrobiny wolnego czasu skoczyłem z Karolinką po pomidory, bo przecież teraz są najlepsze i trzeba się ich najeść za cały rok! Oczywiście na pomidorach się nie skończyło… Teraz biegnę na warsztaty, a jutro pokażę Wam, co szybkiego udało mi się wyczarować z porannych zakupów Fot: @karodziejka #fortecakregliccy #forteca #targ #zakupy #shopping #greengrocerymarket #vegetable #maliny #berries #foodie #polishboy #polishchef #cheflife #raspberries #fruits #sezonowość #goodmorning #hello #eatwellforless #lessplastic #greengrocer #vegetableshop #local #buyfresh #consciouslife #localveggies #veggie #plantbased #foodie #foodies

Post udostępniony przez MICHAŁ TOCZYŁOWSKI KUCHARZ (@recklessfork) Wrz 11, 2019 o 2:47 PDT