Dieta jabłkowa – zapotrzebowanie kaloryczne

Zapotrzebowanie kaloryczne kobiety znajdującej się w wieku pomiędzy 20. a 40. rokiem życia oscyluje w granicach 1 900 – 2 500 kalorii na dobę. Starsze kobiety potrzebują około 100 kalorii dziennie mniej. Tymczasem założeniem diety jabłkowej jest dostarczenie organizmowi jedynie 1 000 kalorii na dobę. Fakt ten sprawia, że dieta jest w stanie w szybkim czasie dać dobre efekty, ale jednocześnie nie należy jej stosować przez okres dłuższy niż 7 dni.

Zielone jabłko posiada 47 kalorii w 100 gramach surowego produktu bez gniazda nasennego. W taki sam sposób zaspokoją zapotrzebowanie na energię jabłka w innych kolorach. Małe jabłko będzie posiadać około 35 kcal, natomiast duże – 71 kalorii. Pieczone jabłko posiada 93 kalorie w 100 gramach produktu, a sok jabłkowy – 45,6 kcal.

Dieta jabłkowa daje szybkie efekty. Już po zastosowaniu 3-dniowej diety jabłkowej dostrzegalne jest oczyszczenie organizmu oraz wysmuklenie ciała. Dla takiego okresu przeznaczony jest wariant restrykcyjny diety, który polega na spożywaniu wyłącznie jabłek. Po trzech dniach można dostrzec spadek wagi w granicach 4 kilogramów. Wydłużenie okresu radykalnego wariantu diety może powodować pojawianie się omdleń, zawrotów głowy i ogólnego osłabienia organizmu. Po zastosowaniu 7-dniowej diety jabłkowej można zauważyć redukcję masy ciała o około 7 kilogramów.

Które owoce są dla nas najlepsze, a które z nich mają najwięcej cukru? >>>

Dieta jabłkowa – zalety

Jabłka, podstawowy składnik diety jabłkowej, zawierają w swoim składzie duże ilości błonnika, przez co dieta ta działa w sposób oczyszczający, minimalizuje problem zaparć, wzmaga przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit oraz zapewnia spadek wagi. Oprócz tego jabłka bogate są w przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu oraz hamują rozwój miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Jabłka posiadają też właściwości antynowotworowe, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. W swoim składzie posiadają: spore ilości witaminy C, potas, żelazo, magnez, krzem, miedź oraz cynk. Pozytywne opinie o diecie jabłkowej związane są jednak przede wszystkim z jej właściwościami odchudzającymi.

Dieta jabłkowa – wady

Dieta jabłkowa posiada szereg negatywnych opinii. Z uwagi na fakt, iż głównym składnikiem diety są jabłka, często słyszy się głosy o monotonii diety oraz braku zaspokojenia potrzeb organizmu na niezbędne składniki odżywcze i minerały. Stanowi to zagrożenie dla zdrowia, dlatego stanowczo odradza się stosowanie tej diety przez okres dłuższy niż tydzień. Zaprzestanie zaspokajania dziennego organizmu na energię może powodować pojawianie się: bólów głowy, osłabień, senności, obniżenia koncentracji i omdleń. Każdorazowo przed przystąpieniem do diety jabłkowej zaleca się konsultację z lekarzem prowadzącym i dietetykiem, którzy ocenią, czy nasz organizm jest przygotowany na tak ciężką próbę.

Jabłka w swoim składzie posiadają duże ilości fruktozy. Jest to cukier prosty, który spożyty wieczorem, nie zdąży być wykorzystany i zostanie zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Ponadto restrykcyjne obniżenie kaloryczności codziennego jadłospisu na 7 dni i późniejszy powrót do starych nawyków będzie skutkował wystąpieniem efektu jo-jo. Sprawia to, iż do diety należy się odpowiednio przygotować, ale również z niej w odpowiedni sposób „wychodzić”.

Dieta doktor Budwig - opinie i jadłospis. Co warto wiedzieć o diecie doktor Budwig? >>>

 
 

Czy dieta jabłkowa działa oczyszczająco?

Podstawowym składnikiem diety są jabłka. Zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego. To właśnie im dieta jabłkowa zawdzięcza nazwę „oczyszczającej”. Błonnik przyspiesza procesy trawienne i sprzyja pobudzaniu metabolizmu. Jabłkom zawdzięczamy nie tylko stymulowanie pracy jelit, ale też pomoc w wchłanianiu substancji odżywczych z przyjmowanych pokarmów. Zjedzone tworzą w żołądku masę żelową, która uniemożliwia wchłanianie cukru do krwi, ale też powoduje uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu. Szklanka wody z dodatkiem łyżki stołowej octu jabłkowego pobudzi przemianę materii oraz wspomoże organizm w usuwaniu toksyn.

Dieta jabłkowa – jadłospis na jeden dzień

Dzienny jadłospis na rygorystycznej wersji diety jabłkowej będzie opierał się na jedzeniu w ciągu dnia wyłącznie jabłek. W założeniu dzienna ilość ich spożycia powinna wynosić około 2 kilogramów. Dodatkowo dopuszcza się picie świeżo wyciskanego soku jabłkowego. Jabłka powinny być jedzone w odstępach 2-3 godzinnych, z zachowaniem zasady 5 posiłków w ciągu dnia. Pomiędzy posiłkami zaleca się wypijanie dwóch szklanek wody. Dzienna ilość przyswojonych płynów powinna oscylować w granicach 2 litrów. Mogą to być: woda mineralna niegazowana, sok jabłkowy lub napary z ziół, w szczególności z rumianku i mięty. Oprócz tego codziennie rano, przed śniadaniem poleca się wypicie szklanki wody z dodatkiem łyżki stołowej octu jabłkowego.

W mniej rygorystycznej wersji diety jabłkowej jabłka stanowią jedynie dodatek do posiłków. Przykładowe dzienne menu na diecie jabłkowej mogłoby wyglądać w sposób następujący:

  • przed posiłkiem – szklanka wody z łyżką stołową octu jabłkowego;
  • śniadanie – naleśnik z mąki pełnoziarnistej pieczony bez tłuszczu lub owsianka z jabłkami;
  • drugie śniadanie – jogurt naturalny z pokrojonym jabłkiem;
  • obiad – gotowana na parze lub pieczona bez dodatku tłuszczu pierś z kurczaka lub grillowana ryba, podane z brązowym ryżem i warzywami gotowanymi na parze, sok jabłkowy;
  • podwieczorek – jabłko;
  • kolacja – pieczone jabłko.

Dieta na spalenie tłuszczu – zasady, jadłospis, efekty >>>