Dieta dr Budwig - zasady

Johanna Budwig, twórca diety, to aptekarka i chemik niemieckiego pochodzenia. Ponad pół wieku temu opracowała sposób żywienia bazujący na spożywaniu: 

  • dobrych tłuszczów (NNKT)
  • białka.

Z tego względu dieta nazywana jest również białkowo - tłuszczową. Pierwotnym założeniem specjalnego sposobu żywienia było zapobieganie nowotworom, jednak szybko zauważono, że dieta ma  korzystny wpływ na zdrowie. 

Dlatego zaczęła być wykorzystywana wspomagająco w łagodzeniu przebiegu chorób, a także profilaktycznie - jako po prostu zdrowy sposób żywienia. 

Dieta Budwig - główne założenia

Zaleca się spożywanie nawet 5-6 posiłków dziennie, w niewielkich porcjach i w miarę o stałych porach. Między posiłkami lepiej unikać podjadania - warto wypić za to herbatę i popijać wodę (często, ale małymi łykami). 

Odrębną kwestią jest założenie, że najzdrowsze posiłki to te spożywane bezpośrednio po przyrządzeniu. Dr Budwig wychodziła z założenia, że odgrzewanie potraw niszczy właściwości zdrowotne składników. 

Dieta dr Budwig zakłada przede wszystkim dostarczanie:

  • przeciwutleniaczy
  • błonnika
  • tłuszczów omega-3
  • węglowodanów prostych. 

Podstawą jest olej lniany tłoczony na zimno. 

Z diety bezwzględnie powinno się za to wyeliminować:

  • żywność przetworzoną
  • masło i margarynę
  • tłuszcze zwierzęce
  • konserwanty. 

Podstawą zdrowia i siły jest olej lniany. W ramach profilaktyki wystarczy dziennie spożycie na poziomie 1-2 łyżek. W przypadku problemów ze zdrowiem zaleca się do 5 łyżek dziennie, a w bardzo ciężkich stanach - nawet 8. W połączeniu z żywnością zdrową, ekologiczną i lekkostrawną, efekty mogą bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Aby wspomóc funkcjonowanie organizmu w oczyszczaniu, trzeba pić dużo płynów - najlepiej wody. Zaleca się nawet 2 litry dziennie. Wartościowe są również herbaty i soki (najlepiej świeżo wyciskane). Podobnie, jak na każdej innej diecie, która ma służyć oczyszczaniu i wzmacnianiu organizmu, zaleca się także spożywanie warzyw w dużych ilościach (najlepiej surowych, jednak gotowane również są pożądane). 

Warto spożywać także przetwory mleczne i tłuste ryby

Jedz więc zdrowe, najlepiej organiczne produkty, dodawaj do nich wysokiej jakości olej lniany, pij dużo płynów, a organizm odwdzięczy Ci się za to doskonałą kondycją.

Dieta dr Budwig - kto przede wszystkim powinien z niej korzystać?

Pierwotnym założeniem diety skomponowanej przez dr Budwig było zapobieganie chorobom nowotworowym i wspomaganie organizmu w walce z nimi. Z czasem jednak dostrzeżono, że sposób żywienia oparty na założeniach diety Budwig wspiera także organizm na innych polach. 

Dostarczanie NNKT i kwasów omega jest także korzystne w przypadku: 

  • chorób serca i układu krwionośnego
  • otłuszczenia wątroby
  • cukrzycy
  • artretyzmu 
  • stwardnienia rozsianego
  • depresji
  • AZS, łuszczycy i innych chorób skóry. 

Dieta Budwig jest zalecana także w celu utrzymania szczupłej sylwetki, a nawet jako dieta odchudzająca

Uwaga - niewskazane jest przechodzenie na tę dietę na własną rękę, w szczególności, jeśli leczysz się z powodu przewlekłych chorób i zażywasz lekarstwa. Każdorazowo przed wdrożeniem diety dr Budwig, jadłospis i Twój stan zdrowia powinny być bezwzględnie skonsultowane z lekarzem.

Dieta dr Budwig - efekty stosowania

Dieta opiera się na spożywaniu żywności ekologicznej i zdrowej: warzyw, przetworów mlecznych, herbat, wody, ryb i owoców. Uzupełniana olejem lnianym i siemieniem lnianym syci i dostarcza niezbędnych witamin i pozostałych składników odżywczych.

Dodatkowo pomaga w oczyszczeniu i detoksykowaniu organizmu. Zakazane są:

  • słodycze
  • cukier i słodziki
  • przetworzona żywność i konserwanty
  • biała mąka
  • biały ryż
  • mięso
  • wędliny
  • produkty pszenne
  • jajka
  • nabiał.

To składniki, które w dużej mierze odpowiadają za nadwagę i otyłość, ale także wiele problemów ze zdrowiem. 

Dieta Budwig jest więc dietą eliminacyjną i przede wszystkim z tego właśnie względu chęć jej zastosowania powinna być uzgodniona z lekarzem. 

Dieta dr Budwig - co jeszcze warto wiedzieć?

Dodatkowo produkty bogate w błonnik i przeciwutleniacze sprawiają, że dieta dr Budwig (opinie osób stosujących ją to potwierdzają) pomaga schudnąć i utrzymać szczupłą sylwetkę. 

Choć redukcja wagi nie jest jej głównym założeniem, to rozważając: dieta d Budwig a odchudzanie, można przyjąć, że to zdrowa i skuteczna metoda na smukłą sylwetkę. 

Uwaga jednak w przypadku problemów z trawieniem i przy niedoborach (anemia, okres rekonwalescencji) - przy dłuższym stosowaniu można narazić się na niedobory witaminy B. 

Dieta bananowa jest gwarancją ekspresowych efektów? Poznałyśmy japońską receptę na piękne ciało >>>

Dieta dr Budwig - przeciwwskazania 

Choć może wydawać się, że dieta dr Budwig nie ma istotnych wad, trzeba zwrócić uwagę na potencjalne przeciwwskazania i środki ostrożności. 

Po pierwsze - ze względu na stosunkowo duże ilości siemienia lnianego w diecie, ostrożne powinny być osoby zmagające się z chorobami układu trawiennego. Mogą bowiem pojawiać się skłonności do zaparć, szczególnie w pierwszych dniach stosowania diety. 

Po drugie - choć założenia są jak najbardziej pozytywne i dieta bez wątpienia wpływa korzystnie na zdrowie, to wciąż brak jednoznacznych badań potwierdzających jej skuteczność w zwalczaniu komórek nowotworowych. To pewne niebezpieczeństwo dla osób onkologicznych, które mogą przyjąć terapeutyczny wpływ za pewnik

Po trzecie - na dłuższą metę dieta może okazać się zbyt... nudna. Menu jest dość monotonne, a do tego organizowanie 5 czy 6 świeżych posiłków dziennie może być niemożliwe ze względu na brak czasu.

Po czwarte - dieta nie może być zamiennikiem dla leków, a z takim właśnie zaleceniem można się spotkać. To bardzo niebezpieczne!

Dieta dr Budwig - opinie 

Opinie osób stosujących dietę dr Budwig są w większości pozytywne i wskazują przede wszystkim na:

  • lepsze samopoczucie
  • poprawę wyglądu sylwetki 
  • korzystniejsze wyniki badań (spadek cholesterolu)
  • więcej energii do życia.