Dieta lekkostrawna – na czym polega?

Pierwszą zasadą diety lekkostrawnej jest takie konstruowanie posiłków, aby te dostarczały taką samą ilość energii i składników odżywczych, jak w przypadku osób pozostających na tradycyjnej diecie, ale aby posiłki te były modyfikowane w sposób, który umożliwia łatwiejsze ich przetrawienie. Ogólną zasadą jest wykluczenie z diety produktów bogatych w błonnik pokarmowy, wzdymających i nasączonych tłuszczem. Należy ograniczyć również stosowanie ostrych przypraw, soli, pieprzu, octu i ostrej papryki.

Dieta lekkostrawna stosowana jest najczęściej w wyniku zalecenia medycznego w przypadkach:

  • chorób żołądka i jelit,
  • chorób przyzębia,
  • nowotworów przewodu pokarmowego,
  • w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych,
  • chorób infekcyjnych z gorączką w przebiegu,
  • żywienia osób w podeszłym wieku.

Błonnik pokarmowy w wyniku połączenia z wodą ma zdolność pęcznienia i zalegania w przewodzie pokarmowym oraz żołądku, co daje uczucie sytości i jest mocno pożądane w przebiegu diet odchudzających. Niestety zabieg ten nie jest wskazany w przypadku osób cierpiących na choroby żołądka oraz jelit. Błonnik ponadto stymuluje procesy fermentacyjne w jelicie grubym, co pozwala na stworzenie odpowiedniego podłoża dla mikroflory bakteryjnej. Wiązanie wody usprawnia wydalenie treści pokarmowej i toksycznych produktów przemiany materii. Te właściwości sprawiają, iż dieta lekkostrawna powinna charakteryzować się występowaniem w codziennym menu minimalnej ilości błonnika pokarmowego. Zaleca się, aby spożywać go w ilości 25 gram na dobę.

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega? Znamy zasady diety bogatoresztkowej >>>

Dieta lekkostrawna - w jaki sposób przygotowywać posiłki?

Aby błonnik był lepiej przyswojony przez organizm człowieka, poleca się wybór młodych i delikatnych owoców i warzyw, natomiast te dojrzałe należy obierać ze skórki. Można zjadać produkty zbożowe jedynie o średnim stopniu przemiału, przykładowo: pieczywo pszenne, sucharki i kaszę kuskus. Warzywa oraz owoce gotowane powinny być miękkie, wręcz rozgotowane i pokrojone na drobne kawałki lub przetarte przez sito. Dobrą alternatywę dla surowych warzyw i owoców jedzonych w całości będą stanowić soki i kompoty.

Dieta lekkostrawna charakteryzuje się specyficzną formą przygotowywania posiłków. Potrawy gotowane w wodzie lub na parze, duszone i pieczone w folii, pergaminie lub ceramicznych naczyniach będą znacznie mniej obciążać przewód pokarmowy niż te pieczone, podawane na surowo lub al dente. Wszelkie możliwe potrawy należy miksować, blendować lub rozcierać. Do budyniu i innych mlecznych dań warto dodać ubitą pianę z białek, natomiast do dań mięsnych – namoczoną bułkę. Zabiegi te zmiękczą i rozpulchnią potrawę, co ułatwi jej strawienie. Zupy warto zagęszczać zawiesiną z mleka i mąki lub niewielką ilością masła, oleju bądź mleka. Należy wystrzegać się spożywania tłustych zasmażek z mąki, ponieważ mogą powodować dolegliwości bólowe. Na diecie lekkostrawnej należy unikać przepisów na potrawy smażone, wędzone i peklowane. Charakteryzują się one ciężkostrawnością i długim zaleganiem w żołądku.

Codzienny jadłospis na diecie lekkostrawnej powinien zawierać 4-6 posiłków. Mniejsze posiłki, które będą w racjonalny sposób zbilansowane i spożywane częściej, spowodują mniejszą podaż insuliny, skrócą uczucie głodu i mniej obciążą żołądek. Będą one lepiej wchłonięte i wykorzystane przez organizm. Ostatni posiłek należy zjeść na minimum dwie godziny przed pójściem spać.

 

Dieta lekkostrawna - co jeść, a czego należy unikać?

Na liście produktów zalecanych podczas przebiegu diety lekkostrawnej znajdują się:

  • tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, sojowy, słonecznikowy, świeże masło, miękkie margaryny;
  • mięso: kurczak i indyk bez skóry, mięso z królika, cielęcina, chude części wołowiny oraz wieprzowiny;
  • wędliny: filet, polędwica, schab, szynka;
  • ryby morskie chude: pstrąg tęczowy, mintaj, sola, dorsz;
  • jaja: na miękko i na twardo, jajecznica, omlet;
  • mleko i przetwory mleczne: mleko i ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu, jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, ser twarogowy chudy lub półtłusty;
  • produkty zbożowe: pieczywo jasne i czerstwe pszenne, sucharki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, kasza manna, kasza jaglana, drobne makarony jasne, ryż biały, płatki błyskawiczne;
  • warzywa i owoce: pieczone, duszone, gotowane, bez skórki i pestek;
  • zupy: zupy krem w postaci kleików lub czystych i słabych wywarów;
  • napoje: woda niegazowana, lekkie napary z herbaty oraz kawy;
  • przyprawy: aromatyczne i łagodne przyprawy ziołowe, np.: tymianek, bazylia, rozmaryn, cynamon, lubczyk, wanilia, majeranek, kaperek i pietruszka;
  • sosy: delikatne i o łagodnym smaku, zagęszczone zawiesiną z maki i mleka;
  • desery: kompoty, kisiel, musy owocowe, galaretki, biszkopty, ciasto drożdżowe.

Wśród produktów zalecanych do spożycia w ilościach ograniczonych zalicza się:

  • orzechy,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • tłuste ryby: łosoś, makrela,
  • pieczywo: pszenno-żytnie, żytnie, graham, orkiszowe,
  • warzywa: kalafior, brokuły, kalarepa.

W przebiegu diety łatwostrawnej stanowczo odradza się spożywanie:

  • tłuszczy: smalec, utwardzony olej palmowy, olej kokosowy, twarde margaryny do pieczenia,
  • mięsa: tłusta wieprzowina, np.: schab karkowy, boczek, golonka, słonina, wołowina, baranina, gęś, kaczka;
  • wędliny: tłuste wędliny: mielonka, salami, parówki, drobno mielone kiełbasy, pasztetowa, kaszanka, pasztety;
  • surowe jaja;
  • sushi;
  • tatar;
  • ryby wędzone i konserwy rybne;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • produkty zbożowe: płatki z dodatkiem czekolady, karmelu, miodu, crunchy, pieczywo cukiernicze, ryż brązowy, ciemny makaron, kasza pęczak, mąka pełnoziarnista;
  • warzywa: papryka, rzodkiewka, rzepa, szczypior, kapusta, kukurydza, warzywa konserwowane octem, cebula, czosnek, smażone ziemniaki, frytki;
  • owoce: owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, owoce w syropie lub w czekoladzie, dżemy wysokosłodzone, owoce suszone;
  • zupy: fasolowa, kapuśniak, zupy zabielane śmietaną, zupy z zasmażkami, zupy w proszku, zupy z kostek rosołowych;
  • napoje: mocna kawa i herbata, płynna czekolada, napoje alkoholowe, napoje gazowane;
  • przyprawy: ostra papryka, musztarda, majonez, pikle, ocet winny, Vegeta, gorczyca;
  • sosy: ostre i na zasmażkach lub tłustych wywarach mięsnych;
  • desery: tory, ciasta z kremem, pączki, ciasto francuskie, faworki, batony.

Doskonałym dodatkiem dla diety łatwostrawnej będzie ruch. Usprawnia on przebieg wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Aktywność fizyczna powinna być dobrana do indywidualnych predyspozycji. Zaleca się uprawianie sportów minimum 3 razy w tygodniu.

Dieta lekkostrawna – przeciwwskazania

Zasadniczo nie istnieją wyraźnie przedstawione przeciwwskazania dla diety lekkostrawnej. O ile sposób żywienia nie jest podyktowany stanem zdrowia, jadłospis należy dobierać indywidualnie, z uwzględnieniem oczekiwań i celów. W przypadku diety lekkostrawnej należy szczególną uwagę zwrócić na odpowiedni sposób przygotowywania menu oraz jego właściwe zbilansowanie, ponieważ oczyszczanie, gotowanie, rozdrabnianie i blendowanie posiłków często wiąże się z utratą w nich cennych składników odżywczych oraz witamin. Diety tej zdecydowanie nie poleca się osobom, które lubią produkty smażone i mocno przyprawione. Nie będzie ona również wskazana dla osób dysponujących niewielką ilością czasu.

Dieta lekkostrawna – przykładowy jadłospis

Przepisy na diecie lekkostrawnej powinny być odpowiednio zbilansowane. Przykładowy 5-dniowy jadłospis diety mógłby wyglądać w sposób następujący:

poniedziałek:

  • śniadanie: płatki jaglane na mleku z bananami i owocami sezonowymi, zielona herbata;
  • drugie śniadanie: pieczywo chrupkie z chudym serem żółtym i wędliną;
  • obiad: zupa krem z dyni z grzankami;
  • podwieczorek: sałatka owocowa z jogurtem naturalnym;
  • kolacja: gotowane na parze piersi z kurczaka z kasza kuskus;

wtorek:

  • śniadanie: jajecznica z dwóch jajek z pomidorem bez skórki i chudą szynką, podana z pieczywem chrupkim;
  • drugie śniadanie: banan i jabłko bez skórki;
  • obiad: pierś z kurczaka gotowana na parze podana z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki;
  • podwieczorek: 4 kostki gorzkiej czekolady;
  • kolacja: zupa krem z soczewicy;

środa:

  • śniadanie: dwa jajka na miękko podane z kanapką z jasnego pieczywa z chudą wędliną i warzywami;
  • drugie śniadanie: jabłko bez skórki;
  • obiad: gulasz wołowy podany na kaszy jaglanej z kminkiem i bazylią;
  • podwieczorek: mandarynki;
  • kolacja: gotowana marchewka;

czwartek:

  • śniadanie: sałatka z pomidorów bez skórki z jajkiem gotowanym i tostem z białego pieczywa i sera żółtego chudego;
  • drugie śniadanie: surówka z duszonego selera ze startym jabłkiem i łyżką oleju;
  • obiad: risotto z białego, lekko przegotowanego ryżu z warzywami i kurczakiem;
  • podwieczorek: koktajl bananowo-truskawkowy na maślance lub jogurcie naturalnym;
  • kolacja: kanapka z jasnego pieczywa z chudą wędliną;

piątek:

  • śniadanie: kleik ryżowy z duszonym jabłkiem;
  • drugie śniadanie: kanapki na waflu ryżowym;
  • obiad: gotowany na parze dorsz, młode ziemniaki i warzywa gotowane na parze;
  • podwieczorek: jabłko bez skórki;
  • kolacja: zapiekanka z makaronu pszennego, marchwi, cukinii, pora i cebuli.

Dieta lekkostrawna – ile można schudnąć w ciągu miesiąca?

Największą zaletą wdrożenia diety lekkostrawnej jest odciążenie układu trawienia i zlikwidowanie lub znaczne zmniejszenie nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak: wzdęcia, gazy, biegunki. Z uwagi na fakt, iż dieta wyklucza spożywanie kalorycznych i tłustych dań, można się spodziewać obniżonej podaży kalorycznej. Należy jednak pamiętać, że nie jest to typowa dieta odchudzająca. Często stosowanie się do diety daje jednak możliwość utraty wagi w granicach 3-5 kilogramów miesięcznie.