Fit kolacja na ciepło

Fit kolacja kojarzy Ci się z surowymi warzywami? Niepotrzebnie. Możesz przyrządzić pyszny ciepły posiłek, który rozgrzeje Cię po powrocie ze spaceru, siłowni czy pracy. Szakszuka to świetna propozycja dla wielbicieli jajek. W końcu nikt nie powiedział, że można jeść je tylko na śniadanie. Może się na nich opierać zdrowa kolacja na ciepło. Do zrobienia szakszuki przygotuj:

  • 2 jajka
  • 3 świeże pomidory (można także użyć pomidorów w puszce)
  • 1 małą cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • pokrojony szczypiorek na wierzch
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek

Pomidory sparz w gorącej wodzie i pozbaw skórki, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Następnie dodaj do niej cebulę i czosnek. Po chwili dodaj pomidory i przyprawy. Kiedy pomidory trochę się przysmażą i rozmiękną wbij do nich jajka. Patelnię przykryj i po ok. 7 - 8 minutach zdejmij z ognia. Posyp na wierzchu pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Szakszuka to świetny pomysł na kolację fit, szczególnie w chłodne dni, gdy potrzeba rozgrzewającego posiłku.

Jedzenie, które uszczęśliwia (i nie chodzi o słodycze) >>>

Fit kolacja na zimno

Fit kolacja może być nie tylko zdrowa i niskokaloryczna, ale także pyszna. Idealnym tego dowodem jest sałatka – lekka kolacja do zjedzenia na zimno. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1 - 2 pomidory
  • 1 - 2 świeże ogórki
  • 1 sałata lodowa lub mix sałat
  • 1 papryka czerwona

Składniki sosu:

  • kilka łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie usmaż na rozgrzanej oliwie lub oleju na patelni. Przed smażeniem możesz obtoczyć ją w ulubionych przyprawach albo tylko doprawić solą i pieprzem. Warzywa pokrój w kostkę, a sałatę rozerwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włóż do większej miski. Czosnek pokrój na drobną kostkę lub przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Sałatkę polej sosem i wymieszaj. Możesz włożyć ją na chwilę do lodówki przed podaniem. Świetnie smakuje ze świeżymi grzankami.

Siostry Bukowskie polecają: wegańskie, bezglutenowe kotlety z czerwonej fasoli >>>

Fit kolacja na słono

Fit kolacja nie musi być nudna. Kto z nas nie lubi pizzy? Choć kojarzy się ona z serem i ciężkimi sosami, pizza na tortilli to świetny pomysł na lekką kolację, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki na dwie porcje fit pizzy to:

  • 2 pełnoziarniste placki tortilli
  • domowy przecier pomidorowy lub gotowa passata
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 papryka
  • puszka kukurydzy
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • tarta mozzarella do posypania pizzy
  • rukola
  • zioła prowansalskie
  • oregano

Przygotuj sos do posmarowania tortilli, poprzez wymieszanie ziół prowansalskich i oregano z passatą lub przecierem. Kurczaka obtocz w ulubionych przyprawach i usmaż na rozgrzanej oliwie lub oleju. Możesz oczywiście z niego zrezygnować lub zastąpić szynką, salami czy łososiem. Pokrój paprykę, cebulę i pieczarki. Tortille posmaruj przygotowanym wcześniej sosem, a następnie wyłóż na nie kurczaka i pozostałe składniki, oprócz rukoli. Pizzę posyp mozzarellą. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz w tej temperaturze przez ok. 10 minut. Po wyciągnięciu pizzy z piekarnika posyp ją rukolą. Możesz przygotować do niej także domowy sos czosnkowy na bazie czosnku, jogurtu naturalnego lub greckiego, soli, pieprzu i cukru. Jeśli chcesz zjeść coś lekkiego na kolację, taka pizza będzie świetnym rozwiązaniem - jest pyszna, ale nie aż tak sycąca jak tradycyjna przygotowana na cieście drożdżowym.

Pizza fit – przepis na zdrową pizzę z warzywami >>>

Fit kolacja na słodko

Fit kolacja to nie tylko warzywa. Można zrobić ją również na słodko, a świetnym pomysłem są szybkie placuszki jogurtowe. Szybka, lekka kolacja w takiej formie posmakuje zarówno starszym jak i młodszym łasuchom. A przy tym jest po prostu zdrowa. Aby ją przygotować potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mąki, najlepiej kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu (możesz zastąpić go innym słodzikiem lub miodem)

Mąkę przesiewamy do miski, a następnie dodajemy do niej budyń oraz proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy lub dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy, a następnie wkładamy na nią placuszki, każdy z jednej łyżki masy. Smażymy z obu stron aż do łatwego odchodzenia od patelni. Placuszki możemy podawać na różne sposoby - w zależności od pory roku i upodobań. Dobrym pomysłem jest zrobienie do nich sosu na bazie jogurtu naturalnego i ulubionych owoców. Wystarczy tylko zblendować je razem i polewać placuszki. Najlepiej smakują na ciepło, od razu po usmażeniu. Możesz smarować je także ulubioną konfiturą, podawać ze świeżymi owocami czy polewać odrobiną syropu klonowego lub syropu z agawy.

Owsianka i inne dania z płatków owsianych – 4 przepisy od kucharza Michała Toczyłowskiego >>>

Fit kolacja wegańska

Fit kolacja w wersji wegańskiej – czy ogranicza się wyłącznie do warzy i tofu? Oczywiście, że nie! Posiłki wegańskie mogą być różnorodne, pyszne i pełnowartościowe. Zapiekane bataty to świetny pomysł na kolację fit w wersji wege. Do przygotowania dwóch porcji kolacji potrzebujemy:

  • 2 bataty
  • szklankę wcześniej namoczonej i ugotowanej ciecierzycy (można wykorzystać także ciecierzycę z puszki)
  • 3 świeże pomidory (poza sezonem można wykorzystać pomidory z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 - 6 łyżek jogurtu sojowego (lub wegańskiego majonezu)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku

Bataty myjemy dokładnie i kroimy na pół. Nagrzewamy piernik do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie kładziemy na nim bataty przekrojoną stroną do dołu. Ciecierzycę oprószamy solą, pieprzem i papryką, a następnie wkładamy do piekarnika razem z batatami. Pieczemy bataty przez ok. 20 - 25 minut - do miękkości. Ciecierzycę wyciągamy wcześniej, gdyż musi oni być tylko chrupiąca. Dlatego lepiej rozłożyć ją na osobnej blasze. Jogurt lub majonez wegański wkładamy do miseczki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i oregano, a następnie wszystko razem dokładnie mieszamy. Pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do piekarnika na chwilkę przed końcem pieczenia batatów. Po wyjęciu batatów wydrążamy ich środek, po czym faszerujemy je ciecierzycą i pomidorami, polewając na wierzchu sosem czosnkowym. Tak przygotowana fit kolacja będzie nie tylko pyszna, ale także sycąca i zdrowa.

Aby przygotować zdrową i smaczną fit kolację wcale nie potrzeba mnóstwa czasu. Zaprezentowane wyżej posiłki zrobimy w kilka minut, a na dodatek nie potrzebujemy do nich żadnych specjalnych zdolności kulinarnych. Nawet będąc na diecie nie musisz rezygnować z pysznego jedzenia, a powyższe propozycje są tego dowodem!