Sernik na zimno fit ma znacznie mniej kalorii niż tradycyjne ciasto, a pod względem walorów smakowych, w niczym mu nie ustępuje. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga dużego doświadczenia w kwestii deserów. Jak przygotować smaczne i szybkie fit ciasto na zimno? Poniżej prezentujemy niezawodny przepis.

Sernik na zimno fit – składniki

Aby przygotować szybki fit sernik na zimno, potrzebne będą następujące składniki:

  • daktyle - 150 g,
  • pestki dyni - 120 g,
  • orzechy nerkowca - 120g,
  • chudy twaróg - 500 g,
  • jogurt naturalny - 500 ml,
  • miód - 4-5 łyżek,
  • sok z cytryny - z połowy,
  • żelatyna - 2 łyżki,
  • przegotowana woda - 4 łyżki,
  • truskawki - 100 g,
  • galaretka truskawkowa.

Zanim przystąpimy do przygotowywania sernika na zimno, daktyle należy przez 30 minut moczyć w gorącej wodzie. Warto też od razu pokroić truskawki, w połówki lub w ćwiartki. 

Siostry Bukowskie polecają: bananowa pianka bez cukru >>>

Sernik fit na zimno – przepis

W pierwszej kolejności, zajmujemy się przygotowaniem spodu deseru. W tym celu, odsączamy daktyle z wody, przekładamy do suchego naczynia, dodajemy orzechy nerkowca i pestki dyni, a całość dokładnie blendujemy, do  momentu uzyskania lepkiej masy, którą następnie przekładamy na spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie, przygotowujemy wierzchnią warstwę, czyli galaretkę. W tym celu, należy zagotować 400 ml wody. Wsypujemy zawartość torebki, a całość odstawiamy na bok.

Nadszedł czas na przygotowanie głównej części deseru – puszystej masy. Żelatynę przesypujemy do niewielkiego garnka, dolewamy wodę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Do przygotowanej wcześniej miski wrzucamy chudy twaróg, który następnie zalewamy jogurtem. Dodajemy miód i sok z cytryny. Całość dokładnie blendujemy, aż do momentu uzyskania całkowicie gładkiej masy. Garnuszek z żelatyną stawiamy na kuchence i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy żelatyna uzyska całkowicie płynną konsystencję, wlewamy ją do przygotowanej wcześniej masy, nie przerywając mieszania. Następnie, masę wlewamy do formy z przygotowanym wcześniej spodem. W masie serowej zatapiamy część wcześniej pokrojonych truskawek.

Całość należy wstawić do lodówki. Gdy masa serowa stężeje, na wierzchu układamy pozostałe truskawki, wlewamy tężejącą galaretkę. Deser ponownie odstawiamy do lodówki. Gdy galaretka uzyska swoją właściwą konsystencję, pyszny fit sernik na zimno będzie gotowy do podania. 

Przepis na sernik z nerkowców, który możecie jeść bez wyrzutów sumienia >>>

Sernik na zimno fit – co można jeszcze dodać?

Sernik na zimno fit pozostawia duże pole do popisu osobom, które lubią kulinarne eksperymenty. Do tężejącej masy serowej można dodać inne ulubione owoce, jak choćby kiwi. Można też wsypać garść rodzynków. Do masy, która tworzy spód deseru, można dodać kakao (1-2 łyżki). Orzechy nerkowca można zastąpić płatkami owsianymi, a jeżeli nie musisz liczyć każdej kalorii, do stworzenia spodu mogą posłużyć ci ciastka owsiane lub maślane.