Co to jest glukonolakton?

Glukonolakton to ester kwasu glukonowego, czyli pochodnej glukozy. Pozyskuje się go w wyniku fermentacji ziaren kukurydzy lub w procesie utleniania glukozy. W czystej postaci przyjmuje formę białych kryształków dobrze rozpuszczalnych w wodzie. Charakteryzuje się słodkim smakiem.

Glukonolakton stosowany jest zarówno w kosmetyce, jak i w przemyśle spożywczym. Dodaje się go m.in. do wina, miodu i soków owocowych, w których pełni rolę stabilizatora i wzmacniacza smaku. Jego spożywanie i stosowanie jest całkowicie bezpieczne dla organizmu. W składzie produktów żywnościowych znajdziemy go pod nazwą E575. Glukonolakton występuje również w naszej skórze jako produkt przemiany glukozy w komórkach. Niekiedy skrótowo określa się go jako GDL.

Glukonolakton – właściwości i efekty

Glukonolakton zaliczany jest do kwasów PHA (polihydroksykwasów), które wykazują podobne działanie do kwasów AHA powszechnie stosowanych w kosmetyce, lecz są od nich znacznie łagodniejsze i mniej drażniące. Dzięki temu mogą używać ich nawet osoby ze skórą wrażliwą i skłonną do podrażnień.

Glukonolakton wykazuje silne właściwości nawilżające, regenerujące i przyspieszające odnowę komórek. Wzmacnia naturalną barierę skóry odpowiedzialną za zatrzymywanie wody i ochronę przed szkodliwymi czynnikami środowiska, dzięki czemu jest odpowiedni dla cery suchej. Łagodzi również objawy związane z atopowym zapaleniem skóry oraz zmniejsza widoczność rozszerzonych naczynek.

Arbutyna – usuwa przebarwienia i rozświetla skórę. Działanie, cena, kosmetyki >>>

 
 

Glukonolakton pomaga też osobom borykającym się z trądzikiem za sprawą swoich właściwości przeciwzapalnych, bakteriobójczych i delikatnie złuszczających naskórek. GDL zmniejsza niedoskonałości, przyspiesza ich gojenie i łagodzi napięcie skóry. Zwęża także rozszerzone pory i przeciwdziała ich zatykaniu. Ponadto niweluje blizny oraz nierówności pozostałe po wypryskach.

Równie dużo korzyści ze stosowania glukonolaktonu płynie dla cery dojrzałej. Substancja ta stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, co prowadzi do spłycenia zmarszczek i zapobiega powstawaniu nowych. GDL jest także naturalnym antyoksydantem, a więc opóźnia procesy starzenia i pozytywnie wpływa na zdrowie. Rozjaśnia również przebarwienia pojawiające się z wiekiem bądź na skutek nadmiernej ekspozycji na promienie UV.

W stężeniu 15% glukonolakton wykazuje działanie złuszczające i z powodzeniem może być stosowany jako delikatniejszy zamiennik kwasu migdałowego lub azelainowego. Używa się go w peelingach wygładzających i wyrównujących koloryt cery. W przeciwieństwie do kwasów AHA glukonolakton nie wywołuje fotouczulenia, a zatem można z niego korzystać także w miesiącach letnich.

Kosmetyki na przebarwienia twarzy. Te produkty zniwelują plamki i wyrównają koloryt skóry >>>

Glukonolakton w kosmetykach

Glukonolakton w kosmetyce jest niezwykle ceniony za swoją wszechstronność, łagodność i dopasowanie do każdego typu cery. W preparatach do użytku domowego występuje zwykle w stężeniu 1-4%.

Najpopularniejszym kosmetykiem zawierającym GDL jest tonik przygotowany na bazie hydrolatów kwiatowych. Często dodaje się do niego także witaminy, ekstrakty roślinne, pantenol, glicerynę bądź kwasy - w szczególności laktobionowy lub salicylowy.

Krem z glukonolaktonem posiada silne działanie nawilżające i odżywiające skórę. Zazwyczaj w jego skład wchodzą też inne składniki o wspierającym działaniu, takie jak: kwas hialuronowy, gliceryna, wyciąg z aloesu i mocznik. GDL dobrze sprawdza się również w kremach depigmentacyjnych jako uzupełnienie działania mocniejszych substancji.

10 kosmetyków, po które warto sięgnąć wiosną, by cera stała się gładka i pełna blasku >>>

 
 

Glukonolakton – cena

Glukonolakton jest składnikiem powszechnym i łatwym do pozyskania, dzięki czemu zawierające go kosmetyki mają stosunkowo niską cenę. Jeśli chcemy samodzielnie stworzyć krem lub tonik z jego dodatkiem, możemy zakupić czysty GDL w sklepach z półproduktami kosmetycznymi. Za 100 g tej substancji zapłacimy ok. 10 zł.