Co to jest arbutyna?

Arbutyna należy do grupy glikozydów fenolowych, czyli organicznych związków chemicznych występujących głównie w roślinach. Znajdziemy ją m.in. w liściach majeranku, oregano i gruszy oraz w owocach żurawiny i borówki brusznicy. Najczęściej pozyskiwana jest jednak z zielonych części oraz jagód mącznicy lekarskiej.

Arbutyna to glukozyd hydrochinonu, substancji zakazanej w przemyśle kosmetycznym na terenie Unii Europejskiej od 2001 roku. Badania udowodniły, że hydrochinon może uszkadzać tkanki, a nawet działać toksycznie i rakotwórczo. Arbutyna jako jego naturalna wersja również budziła kontrowersje, ale obecnie wiemy, że jest ona związkiem całkowicie bezpiecznym dla organizmu. W środowisku zasadowym rozpada się na glukozę i hydrochinon, lecz produkty te pojawiają się w znikomych ilościach i nie są w stanie przeniknąć przez skórę.

Kosmetyki na przebarwienia twarzy. Te produkty zniwelują plamki i wyrównają koloryt skóry >>>

Arbutyna – działanie

Arbutyna działa depigmentacyjnie poprzez blokowanie aktywności tyrozynazy, enzymu kluczowego w procesie powstawania melaniny, czyli barwnika skóry. Najbardziej skuteczna jest w tych partiach ciała, gdzie występuje nadprodukcja melaniny. Arbutyna reguluje nadmierne wytwarzanie pigmentu, dzięki czemu ciemniejsze miejsca bledną, a odcień skóry staje się jednolity. Ponadto delikatnie rozświetla zdrową cerę.

Arbutyna pełni także funkcję naturalnego filtra UV i zapobiega przebarwieniom słonecznym oraz fotostarzeniu, dlatego warto stosować ją zwłaszcza latem. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, zatem jest polecana w kuracjach przeciwtrądzikowych.

Arbutyna na przebarwienia

Arbutyna w kosmetyce jest stosowana głównie do usuwania przebarwień, piegów, drobnych blizn i plam starczych. Pomaga także pozbyć się ziemistego kolorytu skóry wywołanego paleniem tytoniu lub chorobami.

Arbutyna na przebarwienia działa stopniowo - zadowalające efekty pojawiają się po co najmniej kilka tygodniach stosowania. Dzieje się tak, ponieważ związek ten nie wpływa na już istniejący barwnik skory, lecz ogranicza powstawanie nowego. Trzeba zatem poczekać, aż "stary pigment" zniknie w procesie złuszczania się naskórka. Żeby przyspieszyć ten mechanizm, warto łączyć arbutynę z kwasami lub innymi substancjami o działaniu keratolitycznym.

Krem z mocznikiem – to wybawienie dla suchych stóp i dłoni. Jak wybrać dobry krem z mocznikiem? >>>

 
 

 

 

Arbutyna w kosmetykach

Arbutyna jest szczególnie popularnym składnikiem w kosmetykach azjatyckich, które zyskują w naszym kraju coraz większą popularność i obecnie dostępne są w wielu drogeriach stacjonarnych. Znajdziemy ją również w dermokosmetykach przeznaczonych do cery z przebarwieniami.

Jaki preparat wybrać, żeby uzyskać pożądane efekty? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na procentową zawartość substancji aktywnej. Wedle prawa Unii Europejskiej alfa-arbutyna może występować w kosmetyku w maksymalnym stężeniu 2%, a słabsza od niej beta-arbutyna - 7%.

Krem z arbutyną standardowo zawiera jej ok. 1%, a więc poniżej największej możliwej dawki, lecz zwykle jest wzbogacony w inne składniki, które potęgują działanie depigmentacyjne - kwasy AHA, witaminę C i niacynamid. Dzięki takiemu połączeniu możemy spodziewać się widocznego rozjaśnienia cery i ujednolicenia jej kolorytu.

Serum z założenia powinno działać silniej niż inne kosmetyki, dlatego warto wybrać takie z maksymalnym stężeniem arbutyny. Często tego rodzaju preparaty zawierają również kwas hialuronowy i witaminę C, które nawilżają skórę i działają przeciwstarzeniowo. Dodatkowo substancje o kwaśnym odczynie stabilizują arbutynę i zapobiegają jej rozpadowi.

Arbutynę możemy dodawać do kosmetyków również na własną rękę. Należy jednak pamiętać, aby nie przekraczać zalecanego stężenia i nie używać jej w zasadowym pH. W sklepach z półproduktami kupimy ją w cenie 20 zł za 10 g w postaci białych, drobnych kryształków.

Witamina C na twarz – niezastąpiona na zmarszczki i przebarwienia. Efekty stosowania serum, kremu z witaminą C >>>