Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego i szukacie przepisu na pyszny, a zarazem prosty w przygotowaniu deser, świetnie się składa. Trwa przedsprzedaż książki Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku autorstwa Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat. Znajdziecie w niej propozycje deserów, do przygotowania których potrzebne są m.in. sezonowe składniki, w tym serniczki, panna cottę, szarlotkę i faworki. Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami. Dlatego poniżej prezentujemy przepis na galaretkę z cydru z musem ze śliwek. Ma oryginalny smak i jest prosta w przygotowaniu – idealna na jesień. Co więcej, jest to deser bezglutenowy. Smacznego!

Galaretka z cydru z musem ze śliwek

SKŁADNIKI

składniki na około 5 sztuk (GF)

Mus śliwkowy:

• 200 g śliwek

• 20 g cukru

• 50 ml soku jabłkowego

• 3 g agaru

Galaretka:

• 500 ml słodkiego cydru

• 10 g żelatyny

Do dekoracji:

• świeże owoce

PRZYGOTOWANIE

Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Razem z cukrem wrzuć je do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Zblenduj w garnuszku blenderem ręcznym. W zimnym soku jabłkowym wymieszaj agar. Dodaj sok z agarem do śliwek, zagotuj – wtedy agar zacznie żelować. Wylej mus do kieliszków ustawionych pod kątem 45°C. Wstaw do lodówki, aby mus całkowicie stężał.

Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Upłynnij w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dolewaj powoli do cydru, który powinien być w temperaturze pokojowej. Mieszaj energicznie rózgą, tak aby żelatyna się nie ścięła i by nie utworzyły się grudki. Nalej do kieliszków ze stężałym musem. Owoce wrzucaj do galaretki, zanim ta całkowicie stężeje, tak aby częściowo się w niej zatopiły. Galaretki podawaj zimne.

Zapomnijcie o chlebie bananowym, teraz pora na cloudbread! Chlebek przypominający chmury jest banalnie prosty do zrobienia i bardzo fotogeniczny. Teraz to on rządzi na Instagramie >>>

Spodobał wam się przepis na deser od Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat? Weźcie udział w spotkaniu autorskim online z okazji premiery książki Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku! Szczegóły znajdziecie TUTAJ. Do zobaczenia 28 października o godz. 18:00!