Jak nauczyć się dekorować torty? 

Dekorowanie tortów to przydatna umiejętność, która daje nam możliwość „zabłyśnięcia" podczas ważnych wydarzeń w rodzinie czy grupie znajomych. Dodatkowo, proces nauki tego fachu może być niezwykle przyjemny i relaksujący. Ozdabianie wypieków rozbudza w nas kreatywność, a szybkie i zauważalne efekty naszego wysiłku najczęściej sprawiają, że po skończonej pracy nad tortem odczuwamy ogromną satysfakcję.

Jak nauczyć się dekorować torty? Pracę znacznie ułatwi nam posiadanie odpowiednich produktów, dedykowanych do ozdabiania wypieków. Jednak tak jak w przypadku innych aktywności związanych z gotowaniem, najlepsze efekty przynosi regularna praktyka. Pierwszy tort, który będziemy samodzielnie ozdabiać, może nie wyjść nam idealnie, jednak z czasem powinniśmy zauważać widoczne postępy. 

Jakie produkty do dekorowania tortów warto mieć w swojej kuchni? Najlepiej zaopatrz się w: 

  • tylki (końcówki) do dekorowania ciast i tortów, w różnych formach i rozmiarach,
  • rękaw cukierniczy,
  • talerz obrotowy,
  • barwniki spożywcze, 
  • gotowe posypki i dekoracje z czekolady.

Jak nauczyć się dekorować torty? Przydatne rady i wskazówki 

Jak nauczyć się dekorować torty tak, aby wyglądały schludnie i profesjonalnie? Tak jak wcześniej wspominałyśmy, najważniejsza w tym przypadku jest praktyka. Aby umiejętnie przyswoić wszystkie niezbędne czynności, takie jak używanie rękawa cukierniczego i talerza obrotowego, będziesz potrzebować wielu godzin ćwiczeń. 

Najprawdopodobniej nie uda ci się stworzyć „idealnego” tortu za pierwszym razem, nie powinnaś/eś się tym jednak martwić. Wraz z czasem na pewno zauważysz poprawę swojego cukierniczego fachu, szczególnie, jeśli przed przystąpieniem do pracy przeczytasz przygotowane przez nas rady i wskazówki. 

Aby twój tort wyglądał zarówno efektownie, jak i profesjonalnie, pamiętaj o trzymaniu się wszystkich poniższych rad:

  • rozpoczęciem dekorowania upewnij się, że tort został dobrze schłodzony – skutecznie ułatwi to twoją pracę, szczególnie z dekorowaniem kremem oraz glazurami,
  • sprawdź, czy wszystkie produkty, które wykorzystujesz do dekoracji, są świeże i mają odpowiednią konsystencję – za gęsty krem lub polewa znacznie utrudnią ci ozdabianie ciasta,
  • jeśli wykorzystujesz świeże kwiaty i owoce, dokładnie oczyść je przed ozdabianiem tortu,
  • zanim zabierzesz się do rysowania kremem na torcie, przećwicz wybrany wzór na talerzu lub folii spożywczej – ewentualne błędy bardzo trudno będzie ci później samodzielnie poprawić.

Jak nauczyć się dekorować torty? Różne sposoby dekorowania 

Wyróżniamy kilka rodzajów dekorowania tortów. Najczęściej wybieranymi ozdobami są owoce, kwiaty i gotowe słodycze. Popularne jest też dekorowanie ciast kremem, za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednimi końcówkami. 

Zobacz także:

Jak nauczyć się samodzielnie dekorować torty? Zacznij od poznania najczęściej używanych technik oraz dodatków. Pamiętaj, że każdy ze sposobów dekorowania możesz połączyć z innym. Tort ozdobiony owocami, kwiatami, słodyczami i kremem na pewno zrobi furorę podczas imprezy! 

Dekorowanie tortu kremem 

Ozdabianie tortów kremem daje nam duże pole do popisu – możemy malować na nich dowolne wzory i dzieła, używając rękawa cukierniczego, końcówek w różnych kształtach, a nawet widelca. Z pomocą tych przyrządów będziemy w stanie stworzyć kremowe różyczki, gwiazdki, szlaczki, płatki, listki i kółka.

Jeśli nie masz jeszcze wprawy w używaniu rękawa cukierniczego, albo masz ochotę stworzyć na torcie artystyczny, wręcz malarski wzór, do dekoracji możesz użyć łyżki i widelca. Wystarczy, że na wierzch i boki tortu nałożysz krem w różnych kolorach, a następnie połączysz go za pomocą sztućców, tworząc przy tym ciekawe szlaczki i kompozycje barw. Tego typu tort możesz przy okazji ozdobić suszonymi owocami lub jadalnymi kwiatami – efekt wow gwarantowany! 

Pamiętaj, że do dekorowania tortu musisz wybrać stabilny krem, który utrzyma kształt na cieście i nie będzie z niego spływał (na przykład krem z mascarpone czy gęsty krem kakaowy). Zanim zaczniesz ozdabianie, schłodź ciasto w lodówce. 

Dekorowanie tortu polewą 

Kolorowe polewy są bardzo często wybierane przy dekorowaniu tortów. Nic dziwnego, ponieważ dają pożądany efekt, a stosunkowo łatwo jest z nimi pracować. Tort na który wylewamy polewę możemy dodatkowo udekorować posypką, jadalnymi kwiatami, owocami czy bakaliami. Użycie polew w różnych barwach daje nam szerokie pole do popisu w kwestii tworzenia malunków, wzorów i szlaczków. 

W ostatnich czasach niemałe zamieszanie robią torty dekorowane w stylu drip cake, czyli takie, w których polewa „spływa” po bokach nieregularnymi strumieniami. Wierzch ciast drip cake jest najczęściej bogato zdobiony gotowymi słodyczami, owocami, kwiatami czy kremem, a boki stanowią płótno dla cieknącej, czekoladowej polewy. 

Dekorowanie tortu owocami 

Świeże i suszone owoce to najczęściej wybierane ozdoby do tortów. Szczególnie dobrze sprawdzą się na ciasta w stylu naked z kremami, a także torty bezowe. Jak ozdobić ciasto świeżymi i suszonymi owocami? Tak naprawdę wystarczy nieregularnie rozmieścić je na górze tortu, starając się to zrobić w kreatywny sposób. 

Jakie owoce wykorzystać do dekoracji? Najlepiej sprawdzą się maliny, borówki, jeżyny, i truskawki (w przypadku tych ostatnich, możesz zostawić w nich szypułki, które dodadzą dekoracji fajnego, leśnego klimatu). Torty w stylu jesiennym i zimowym możesz ozdobić suszonymi morelami, śliwkami i żurawiną. Do dekoracji dobrze sprawdzą się też bakalie, szczególnie orzechy włoskie i makadamia czy migdały. 

Tort udekorowany świeżymi owocami warto jest posypać cukrem pudrem – efekt wow gwarantowany! 

Dekorowanie tortu kwiatami 

Do dekorowania tortu możesz wykorzystać też jadalne kwiaty, takie jak: 

  • aksamitki,
  • bratki,
  • floksy,
  • lwie paszcze,
  • nasturcje,
  • rumianek,
  • lawenda,
  • kwiaty czarnego bzu.

Jak dekorować torty kwiatami? Tak jak w przypadku owoców, wystarczy nieregularnie rozmieścić je na kremie, według własnego zamysłu. Kwiatowe ozdoby świetnie sprawdzą się na torty letnie. Możemy połączyć je ze świeżymi owocami i polewą. 

Dekorowanie tortu słodyczami 

W od niedawna niezwykle popularne stało się dekorowanie tortów za pomocą gotowych słodyczy, rozmieszczonych nieregularnie na wierzchu i bokach ciasta. Kremowe torty, ozdobione posypkami, cukierkami i innego rodzaju słodkościami są bardzo często wybierane przez przyszłe panny młode, podczas celebrowania wieczorów panieńskich. Sprawdzą się też świetnie na urodziny, bez względu na wiek jubilata lub jubilatki!

Jakimi słodyczami możemy udekorować tort? Dobrze sprawdzą się:

  • makaroniki,
  • batony,
  • rurki z kremem,
  • czekoladowe posypki,
  • pokruszone ciasteczka, 
  • jajka - niespodzianki, 
  • czekoladowe figurki,
  • precelki,
  • praliny,
  • beziki,
  • owoce i bakalie w czekoladzie,
  • pokruszona czekolada.