Kulebiak – idealne danie na Wigilię i Boże Narodzenie

Kulebiak to idealny dodatek do barszczu czerwonego, dlatego jest stałym punktem wieczerzy wigilijnej w wielu polskich domach. Magda Gessler co roku przyrządza tę pyszną potrawę na święta Bożego Narodzenia w wybornej wersji z łososiem, kiszoną kapustą i grzybami. Masz ochotę przyrządzić takie danie? Spieszymy z pomocą. Gwiazda kulinarnych programów TVN zdradziła swój przepis na wigilijnego kulebiaka parę lat temu w grudniowym numerze czasopisma „Dobre Rady”. Znajdziesz go już teraz poniżej.

Kulebiak – przepis Magdy Gessler

Na wstępnie trzeba zaznaczyć, że z przepisem Magdy Gessler na kulebiaka powinni poradzić sobie nawet osoby, które na co dzień nie mogą się pochwalić się wielkimi umiejętnościami kulinarnymi. Trzeba przyznać, że przygotowanie wigilijnego dania w stylu Magdy Gessler to jednak nieco bardziej czasochłonne zadanie niż chociażby ugotowanie takich tradycyjnych potraw jak barszcz czerwony czy ryba po grecku6 porcji kulebiaka według receptury Magdy Gessler przygotujesz bowiem w około 1,5 godziny.

Kulebiak wigilijny – składniki

FARSZ

  • 500 g surowego łososia
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 5 suszonych kapeluszy białych grzybów (prawdziwków)
  • 1 biała cebula
  • pęczek kopru

CIASTO

  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 5 g cukru
  • 60 ml mleka
  • 40 g masła
  • 1 żółtko, 1 jajko
  • dodatkowe żółtko jajka do posmarowania ciasta

Kulebiak na Wigilię – przygotowanie krok po kroku

1. Grzyby namoczyć w wodzie, ugotować i zmielić. Rybę pokroić w kwadraty. Przesmażyć cebulę, dodać ją do łososia.

Zobacz także:

2. Dusić posiekaną i nieodciśniętą kapustę. Połączyć składniki farszu.

3. Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 50 g mąki i kilka łyżek mleka, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w cieple do wyrośnięcia.

4. Potem dodać jajko i roztrzepane żółtko. Lekko posolić.

5. Najpierw wyrobić łyżką, potem ręką. Jeśli ciasto jest za gęste, wlać kilka łyżek wody. Wyrabiać tak długo, aż utworzą się pęcherzyki i ciasto będzie gładkie. Po wyrobieniu dodawać stopniowo wyrobiony tłuszcz. Dalej wyrabiać.

6. Z brzegów miski usunąć ciasto i z wierzchu oprószyć je mąką, przykryć ściereczką.

7. Ciasto będzie gotowe do nadziewania, gdy podwoi objętość. Wtedy je rozwałkować na prostokąt. Pośrodku ułożyć. Brzegi zlepić. Tuż przed upieczeniem można je posmarować roztrzepanym jajkiem.

8. Piec 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do temperatury 200-220 st. C.