Lody wegańskie: czym różnią się od klasycznych lodów?

Lody wegańskie od klasycznych lodów różnią się przede wszystkim tym, że nie posiadają one w sobie mleka lub śmietanki pochodzenia zwierzęcego. Składnik ten jest zastępowany napojami roślinnymi oraz tłuszczem pochodzącym z awokado, wegańskiej śmietanki lub oleju kokosowego. Dokładne przepisy na lody wegańskie różnią się w zależności od wybranego smaku i bazy, jednak wiele z nich nie wymaga posiadania trudno dostępnych składników, a cały proces przygotowania takiego deseru trwa zaledwie kilka minut.

Wegańskie lody bananowe: przepis

Wegańskie lody bananowe mogą przyjmować zarówno formę sorbetu, jak i masy z dodatkiem mleka roślinnego. Najłatwiejszy przepis na takie lody wymaga użycia następujących składników:

  • 3 banany,
  • mleko kokosowe 50 ml.

Sposób przygotowania lodów bananowych:

  1. Zamroź banany. 
  2. Zamrożone owoce zblenduj.
  3. Dodaj mleko roślinne i ewentualne dodatki.

Jeśli chcesz, bananowe lody wegańskie możesz wzbogacić również o dodatki w postaci masła orzechowego, ekstraktu z wanilii, cynamonu, kakao czy innych owoców. Wszystko zależy wyłącznie od tego, do jakiego smaku dążysz i jakie składniki aktualnie posiadasz.

Banan stanowi jeden z popularniejszych składników lodów wegańskich ze względu na fakt, że jest on w stanie zagęszczać całą masę bez użycia stałych olejów roślinnych. Jego słodki smak może być również doskonałym zamiennikiem cukru lub dowolnego słodzika, szczególnie w przypadku mieszanek, które składają się z nieco mniej wyrazistych produktów.

Najlepsze restauracje wegańskie i wegetariańskie w Warszawie >>>

Wegańskie lody kokosowe: przepis

Najłatwiejszy przepis na wegańskie lody kokosowe obejmuje takie składniki, jak:

  • 1 banan,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • ekstrakt z wanilii (opcjonalnie),
  • owoce leśne (opcjonalnie).

Sposób przygotowania wegańskich lodów kokosowych:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki oprócz owoców na gładką masę.
  2. Przełóż masę do miseczki.
  3. Umieść deser w zamrażalniku na około godzinę.
  4. Po wyjęciu dodaj owoce leśne.

Zarówno wiórki, jak i owoce można dodać już po zblendowaniu i zamrożeniu pozostałych składników, jednak istnieje również opcja dołączenia ich do samej masy.

Owoce leśne można z powodzeniem zastąpić zupełnie innymi składnikami, takimi jak na przykład migdały. Lody kokosowo-bananowe zazwyczaj mają bardzo delikatny smak, dlatego możesz dodać do nich również gorzką czekoladę czy bakalie. W niektórych przepisach do stworzenia masy stosuje się także wegańską śmietankę lub delikatny dodatek oleju kokosowego, który pełni funkcję naturalnego zagęszczacza. Zwykle jednak w sytuacji, gdy do wykonania lodów wegańskich używasz banana, nie ma konieczności dodatkowego zagęszczania za pomocą innych składników.

Wegańskie lody czekoladowe: przepis

Domowe lody wegańskie czekoladowe mogą przyjmować naprawdę różne postacie i składać się z wielu składników. Oto przykładowe przepisy na wegańskie lody czekoladowe.

Przepis nr 1

  • 2 dojrzałe awokado,
  • banan,
  • 2 łyżki słodzika,
  • 4 łyżki kakao,
  • 150 ml napoju roślinnego.

Sposób przygotowania czekoladowych lodów wegańskich:

  • Zmiksuj banany i awokado na gładką masę.
  • Dodaj kakao i mleko roślinne.
  • Wstaw do zamrażalnika na 4 godziny.

Przepis nr 2

  • wegańska gorzka czekolada (2 tabliczki),
  • kakao do posypania,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • szklanka wody po cieciorce,
  • owoce leśne.

Sposób przygotowania czekoladowych lodów wegańskich:

  1. Rozpuść olej kokosowy i czekoladę w rondelku.
  2. Odlej wodę z puszki z cieciorką do oddzielnej miski i ubij ją tak, jak w przypadku białka z jajka.
  3. Zmieszaj pianę z ostudzoną czekoladą z olejem kokosowym.
  4. Ozdób deser owocami.
  5. Wstaw do zamrażalnika na kilkadziesiąt minut.

Smak czekoladowych lodów wegańskich zależy wyłącznie od wybranego przepisu, który możesz samodzielnie modyfikować. Mleko sojowe można z powodzeniem zastąpić innym mlekiem roślinnym, a gorzką czekoladę - kakao. Lody dla wegan o takim smaku są również często wzbogacane o różne owoce, takie jak banan lub wiśnie. Niektóre przepisy obejmują również niewielki dodatek alkoholu oraz bakalii.