Lody bananowe – dlaczego są zdrowe?

Lody bananowe zdobyły popularność wraz z rozpowszechnieniem się kuchni roślinnej. Nie zawierają w składzie jaj, cukru, mleka zwierzęcego, śmietany. Odpowiednio przygotowane, są puszyste i pyszne. Najprostsze domowe lody bananowe składają się jedynie z dojrzałych bananów. Można dodać do nich rozmaite przyprawy i orzechy.

Banany to owoce, które warto jeść ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Przede wszystkim, znajduje się w nich bardzo dużo potasu. Wysoka jest też wartość kaloryczna bananów oraz zawartość włókna (błonnika). Banany to zastrzyk energii na długo – podobnie można potraktować lody bananowe, które szybko przywrócą siłę do działania. Fit lody bananowe to przyjemność, której nie trzeba się wyrzekać w upalną pogodę. Uważać na nie powinni jedynie diabetycy, ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Dojrzałe banany są bardzo słodkie, dlatego nie trzeba dosładzać lodów cukrem. Wielbiciele szczególnie słodkich deserów mogą dodać do nich trochę daktyli. Bardzo częstym i popularnym dodatkiem są różne orzechy lub wanilia. Gotowe lody warto posypać bogatą w magnez gorzką czekoladą lub innymi, niemrożonymi owocami.

Desery bez pieczenia – oto 3 ekspresowe przepisy, które pokochasz
 

Lody bananowe z masłem orzechowym – przepis

Lody bananowe doskonale komponują się z masłem orzechowym. Klasyczne masło zrobione jest z orzechów ziemnych, choć można je przygotować również z innych typów orzechów. Najlepiej w tym celu wybrać masło bez dodatku soli i cukru. Stopień zmielenia orzechów zależny jest od preferencji. Równie dobrze jak tradycyjne masło z orzechów arachidowych sprawdzają się masła migdałowe lub z nerkowców. Masło orzechowe do lodów również można przygotować samodzielnie, jednak potrzebny jest dość mocny blender kielichowy.

Składniki na proste lody bananowe z masłem orzechowym:

  • 3 dojrzałe banany
  • czubata łyżka masła orzechowego

Banany użyte do produkcji domowych lodów powinny być bardzo dojrzałe. Najlepiej, gdy są nie tylko żółte, ale też z niewielkimi, czarnymi lub brązowymi plamkami na skórce.

Jak wykonać domowe lody bananowe z masłem orzechowym?

  1. Obrać banany i pokroić je na małe kawałki.
  2. Kawałki dwóch bananów umieścić w zamrażarce na minimum 3 godziny.
  3. Po zamrożeniu wyjąć banany, dodać do nich kawałki trzeciego, niezamrożonego banana oraz masło orzechowe.
  4. Dokładnie zblendować składniki na gładką masę – dłuższy czas blendowania oznacza bardziej puszyste lody.
  5. Masę umieścić na kilka godzin w zamrażalniku, co godzinę mieszać.
     

Wegańskie lody bananowe – przepis

Lody bananowe są z założenia wegańskie. Nie trzeba dodawać do nich jajek ani mleka. Niektórzy stosują przepisy z miodem – w wegańskiej wersji trzeba będzie zrezygnować z tej formy dosładzania. Lody złożone z bananów, daktyli, innych owoców, masła orzechowego, wiórków kokosowych czy z dodatkiem wanilii są wegańskie – nie zawierają dodatków odzwierzęcych. Jeśli banany są odpowiednio dojrzałe, mogą z powodzeniem być jedynym składnikiem pysznych lodów. Wegańskie lody bananowe to prawdziwy hit!

Jako płynny dodatek do zamrożonych bananów sprawdza się mleko roślinne (owsiane, kokosowe, sojowe) lub mleczko kokosowe z puszki. Proporcje zależą od preferowanej konsystencji lodów. Na porcję złożoną z 3 bananów i łyżki masła orzechowego wystarczą 3 łyżki mleka roślinnego. Lody bananowe z mlekiem kokosowym zyskują kokosowy posmak. Im lepiej napowietrzona będzie masa, tym bardziej puszystą konsystencję uzyska. Podczas mrożenia lodów przez kilka godzin warto je regularnie przemieszać, nawet kilkanaście razy. Napowietrzeniu lodów sprzyja także długie blendowanie, szczególnie za pomocą blendera z popychaczem, który przesuwa masę w stronę ostrzy.

Pudding czekoladowy jak z serialu Stranger Things według przepisu Jagny Niedzielskiej
 

Lody bananowe – co można do nich dodać?

Lody bananowe to wdzięczny deser, który sprawdza się solo, jako jednoskładnikowy, a także świetnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami. Jak zrobić lody bananowe, jeśli podstawowe przepisy już się znudziły? Oprócz dokładnie już opisanego masła orzechowego do lodów bananowych dodaje się cynamon, wanilię, kardamon. Warto wypróbować przepis na lody kokosowe – oprócz bananów zawierają mleczko kokosowe oraz wiórki kokosowe.

Do lodów bananowych można też dodawać mięsiste, kremowe owoce – mango, truskawki, kiwi. Odrobina soku z cytryny oraz mięty pozwoli uzyskać orzeźwiający, cytrusowy smak, idealny na letnie upały. Wiele osób posypuje też gotową porcję lodów czekoladowymi wiórkami.

W wersji fit sprawdzi się dodatek jarmużu lub awokado. Zielone lody to nie tylko smaczny, ale też efektowny deser, który prezentuje się świetnie. By lody zyskały jeszcze intensywniejszy, zielony kolor, warto dodać do nich sproszkowaną herbatę matcha. Dodatkowo można dosłodzić lody z banana dodając odrobinę syropu klonowego lub daktylowego.

Zobacz także: Już nie Dalgona Coffee, a whipped flavoured milk to nowy hit internetu! Przepis jest jeszcze prostszy