Kwarantanna to dobry czas na eksperymenty w kuchni. I żeby wykonać coś naprawdę spektakularnego, co stanie się hitem w sieci, wcale nie trzeba ani specjalnych umiejętności, ani wyszukanych produktów. Najlepszym przykładem jest najmodniejsza ostatnio kawa w mediach społecznościowych, czyli Dalgona Coffee. Do jej wykonania potrzebne są zaledwie trzy produkty, które większość z nas ma w swoich domach, czyli kawa rozpuszczalna, mleko i cukier. No i woda oczywiście. Ale żeby Dalgona się nie znudziła, w internecie pojawił się już kolejny hit, w dodatku jeszcze prostszy w wykonaniu. To whipped flavoured milk!
Desery bez pieczenia – oto 3 ekspresowe przepisy, które pokochasz >>>
Co trzeba mieć, by zrobić whipped flavoured milk?
Whipped flavoured milk to nic innego, jak mleko smakowe. To już bardziej deser niż kawa i lepiej nie przesadzać z jego ilością, tym bardziej, że jego wykonanie jest po prostu banalne. A efekt, co tu dużo mówić, obłędny. Żeby go wykonać, pod ręką trzeba mieć kakao, np. Nesquik. Dla pożądanego efektu dobrze, aby był to Nesquik o smaku truskawkowym (spokojnie do zdobycia w sklepach internetowych), ale może to być również klasyczna wersja. Oprócz tego przyda się też śmietanka (np. Łaciata) o wysokiej zawartości tłuszczu (łatwa do ubijania), mleko i kostki lodu. Opcjonalnie – syrop z agawy. Gotowe? To teraz można przejść do wykonania. Niezbędna będzie jeszcze miska oraz ręczny mikser.
Whipped flavoured milk – jak zrobić najmodniejszy deser na Instagramie?
Do dzieła! Do miski dodajemy 1 łyżkę stołową kakao smakowego, np. Nesquik oraz 4 łyżki stołowe śmietanki. Następnie, przy użyciu ręcznego miksera ubijamy zawartość miski przez około 4 minuty, aż uzyskamy lekką, jedwabistą konsystencję. Oczywiście zamiast miksera użyć można także trzepaczki, ale tutaj wiadomo, trzeba przygotować się na porządny wycisk dla naszych rąk. Co dalej? Żeby deser prezentował się naprawdę cool, można zwilżyć górną cześć szklanki, w której znajdzie się deser, np. w syropie z agawy, a następnie obsypać Nesquikiem lub delikatnie zanurzyć w opakowaniu w celu udekorowania naczynia. W dalszej kolejności wlewamy ciepłe lub zimne mleko do szklanki (zapełniamy ¾), dodajemy kostki lodu (ilość wedle upodobania) i na to dodajemy ubitą na samym początku konsystencję. Mieszamy i voilà! Można rozkoszować się naszym pierwszym whipped flavoured milk, nie zapominając oczywiście o uwiecznieniu deseru na Instagramie.