Jak wzmocnić odporność? To pytanie najczęściej zadajemy sobie jesienią. Obecnie nasz organizm jest narażony nie tylko na zarażenie się koronawirusem, ale także na zachorowanie na grypę, przeziębienie i ogólne osłabienie. Aby mieć dużo energii, należy o siebie zadbać i jeść zdrowo. Owoce, warzywa, kasze i produkty pełnoziarniste powinny stanowić bazę naszej diety. Wiadomo, że nie chodzi o restrykcyjny jadłospis, ale o dostarczanie organizmowi rozgrzewających i wartościowych składników, które wzmocnią nas od środka. Dlatego mamy dla was bardzo prosty i szybki przepis na miksturę z kurkumą i imbirem, czyli shot na odporność. Przygotujecie go bez problemu w domu i będziecie mogli przechowywać przez kilka dni.

Co pić zamiast kawy? Oto 8 zdrowych zamienników, które polecamy >>>

Shot na odporność z kurkumą i imbirem – przepis

Kurkuma i imbir to nie tylko przyprawy, które podkręcają smak dań. To również naturalne antybiotyki, które mają szereg dobroczynnych właściwości. Są przede wszystkim naturalnymi antybiotykami, które działają przeciwzapalnie, łagodzą ból (np. menstruacyjny), przyśpieszają metabolizm (dlatego zaleca się ich spożywanie na diecie odchudzającej) i regulują pracę układu trawiennego. Trwają również badania na temat właściwości antynowotworowych kurkumy, która zawiera kurkuminę – substancja jest prawdopodobnie skuteczna w profilaktyce oraz leczeniu niektórych nowotworów. Kurkuma i imbir wzmacniają odporność, rozgrzewają organizm i dodają energii. Przepis na shot na odporność to coś, co powinniście sobie zapisać i pić codziennie. Możecie przechowywać go w lodówce około 3 dni i spożywać każdego dnia 20-40 ml w zależności od potrzeb. Ten napój jest nie tylko dobry na odporność, ale ma również wspaniały, jesienny smak! Gwarantujemy, że się w nim zakochacie. 

Do przygotowania mikstury na odporność z kurkumą i imbirem potrzebujecie:

– 2,5 cm korzenia kurkumy

– 2 cm świeżego imbiru

– 1 pomarańcza

– 1 cytryna

– 2 łyżeczki miodu

– 150 ml wody

– szczypta czarnego pieprzu

Pierwszy krok to wyciśnięcie soku z cytryny oraz z pomarańczy. Następnie do wysokiego naczynia dodajcie również starty imbir, kurkumę, a także wodę i odrobinę czarnego pieprzu. Całość zmiksujcie i włóżcie do lodówki. Nie zapomnijcie pić mikstury codziennie i koniecznie podzielcie się nią z domownikami. 

A jeżeli zostanie Wam trochę kurkumy i imbiru, nie pozwólcie im się zmarnować. Możecie wykorzystać świeży imbir do przygotowania naparu (imbir i cytrynę zalewacie gorącą wodą i dodajecie miodu do smaku). Natomiast kurkuma sprawdzi się jako składnik domowej maseczki, ponieważ – oprócz właściwości zdrowotnych – działa też pielęgnacyjne. Rozjaśnia przebarwienia i niweluje podrażnienia na twarzy, delikatnie złuszcza skórę, nawilża ją i działa przeciwzmarszczkowo, a także ma właściwości kojące – działa jak kompres. Jak zrobić domową maseczkę? Potrzebujecie tylko 2 łyżeczek kurkumy, 1 łyżeczki miodu oraz 1 łyżeczki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego). Wymieszajcie wszystko w miseczce i nałóżcie na oczyszczoną oraz stonizowaną twarz. Spłuczcie dokładnie letnią wodą po 15 minutach i nałóżcie krem nawilżający. Pamiętajcie, że kurkuma ma intensywny żółty kolor, dlatego najlepiej załóżcie stary t-shirt, żeby nie pobrudzić ubrań!