Zdrowe soki warzywne – właściwości

Według Instytutu Żywności i Żywienia warzywa są podstawą piramidy zdrowego odżywiania, dlatego każdy człowiek, niezależnie od wieku powinien je mieć w swoim jadłospisie. Dziennie powinno się spożywać kilka różnych warzyw. Czasami jest to ciężkie do wykonania, dlatego pomocna może być forma soku. Warzywa nie tracą wartości odżywczych po obróbce mechanicznej, więc nie trzeba się martwić, że soki warzywne nie dostarczą takiej samej ilości cennych wartości odżywczych co w klasycznej postaci.

Oto jakimi właściwościami dysponują zdrowe soki warzywne:
•    pomagają w walce z nadwagą,
•    przyspieszają metabolizm,
•    pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego,
•    stabilizują poziom glukozy we krwi,
•    usuwają ciężkie metale i toksyny z organizmu,
•    zwiększają odporność,
•    poprawiają jakość i kolor cery,
•    zwiększają sprężystość skóry
•    są źródłem witamin i minerałów niezbędnych do funkcjonowania organizmu,
•    zapobiegają powstawaniu komórek rakowych,
•    pomagają w walce z nadciśnieniem,
•    odpowiadają za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.


Sok z brzozy: na co pomaga i co można z nim zrobić? >>>
 

Ile kalorii mają soki z warzyw?

Soki z warzyw, jak i same warzywa nie zawierają dużej ilości liczby kalorii. Różnica tak naprawdę polega na tym, co jest bazą soku warzywnego. Jeżeli jest to woda mineralna to kaloryczność będzie znacznie mniejsza, niż w przypadku jogurtu naturalnego. Czasami bywa tak, że nie trzeba dodawać nic do takiego soku, ponieważ warzywa, z których go wykonujemy już same w sobie zawierają sporo wody. Jest tak na przykład przy pomidorach i ogórkach.

Poniżej lista warzyw oraz ich kaloryczność w przeliczeniu na 100 gramów danego warzywa, od najwyższej do najniższej (Kcal/100g):

fasola czarna – 341
fasola czerwona – 337
fasola biała – 333
groch – 293
czosnek – 149
kiełki sojowe – 118
kukurydza (kolba) – 86
groszek zielony (strąki) – 81
bób - 72
kukurydza (w puszce) – 61
buraki ćwikłowe, jarmuż – 49
chrzan – 48
karczochy – 47
brukselka, buraki – 43
marchew – 41
cebula, ćwikła – 40
fasolka szparagowa, kapusta czerwona, brokuły – 31
kapusta włoska, kalarepa – 27
dynia – 26
Bakłażan, kalafior, kapusta biała – 25
kiełki lucerny, cykoria – 23
kapary (łyżka stołowa) - 23
kapusta kiszona – 19
pomidor – 18
boćwinka – 17
cukinia, ogórek - 15

Oczyszczające soki z warzyw

Nieregularny sen, stres, jedzenie w pośpiechu, zanieczyszczone powietrze oraz produkty spożywcze zawierające mnóstwo konserwantów i sztucznych "ulepszaczy". To wszystko wpływa na gromadzenie się toksyn w naszym organizmie. Co zrobić, by się z nich oczyścić? Jednym ze sposobów są właśnie soki z warzyw. Odpowiednio dobrane kompozycje pomogą zniwelować obecność toksyn w naszym ciele. Oto przepisy na naturalny antyoksydant:

Zielony eliksir
Składniki:
•    główka sałaty,
•    2 szklanki liści szpinaku.
•    2 garście naci selera,
•    pęczek natki pietruszki,

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy umyć wszystkie składniki i wycisnąć. Opcjonalnie można dodać szklankę wody, aby sok był bardziej płynny. Na koniec przelać do naczynia i udekorować listkami pietruszki.

Zastrzyk energii
Składniki:
•    1 łodyga selera
•    1 pęczek trawy pszenicznej
•    2 garście szpinaku
•    5-6 marchewek

Nie tylko oczyści i orzeźwi organizm, ale również dostarczy sporą dawkę żelaza. Beta karoten zawarty w marchwi doda skórze koloru, pomoże utrzymać opaleniznę na dłużej i ochroni skórę przed promieniami UV.


Koktajl z mango na 3 sposoby. Proste, pyszne i zdrowe przepisy >>>
 

Soki warzywne na odchudzanie

Chcesz schudnąć i poprawić wygląd swojej sylwetki? Soki warzywne zdecydowanie będą w stanie w tym pomóc. We właściwy sposób uzupełnią dietę i dostarczą odpowiednie składniki, aby ciało mogło dobrze funkcjonować. Kiedy chcemy się pozbyć paru kilo i zmniejszamy kaloryczność naszych posiłków, często między nimi dopada nas głód. Dobrze wtedy sięgnąć po sok warzywny. Nie zaburzy zbytnio naszych postanowień, a przy okazji dostaniemy solidny zastrzyk witamin, minerałów i błonnika. Warzywa wspomagają procesy spalania tłuszczu oraz obniżają poziom glukozy we krwi. Ich płynna forma jest jeszcze lepiej przyswajalna dla organizmu i zawarte w niej wartości odżywcze szybciej zaczynają działać. Poniżej 3 przepisy wspierające walkę z nadwagą:

1.
•    4 pomidory
•    3 łodygi selera naciowego
•    2 ząbki czosnku
•    garść liści bazylii

Poza walorem niskiej kaloryczności, jest bogaty w potas, magnez i wapń co wspomaga właściwe funkcjonowanie  wszystkich mięśni w ciele człowieka.

2.
•    2 łodygi selera
•    4 średnie marchewki
•    Pęczek szpinaku 
•    Pęczek natki pietruszki
•    Tabasco

Ilość tabasco dowolna w zależności od tego jak bardzo lubimy ostre potrawy. Jednak jest to ważny element tego soku, ponieważ podkreśla smak i podwyższa temperaturę ciała co podkręca metabolizm oraz procesy odpowiadające za spalanie tłuszczu.

3.
•    Jeden burak
•    Jedna łodyga selera naciowego
•    Imbir
•    Cztery marchewki
•    Pęczek natki pietruszki
•    Jeden mały ogórek

Ten sok poprawi wydolność organizmu, dzięki właściwościom buraka, pozytywnie wpłynie na pracę układu odpornościowego poprzez imbir i dodatkowo dzięki marchwi i zawartych w niej naturalnych barwników z grupy karotenoidów nada skórze delikatną opaleniznę.


4 przepisy na soki z wyciskarki – są pyszne, zdrowe i odchudzają >>>
 

Soki warzywne z wyciskarki dla cukrzyków

Zdecydowanie bardziej polecane dla ludzi z cukrzycą są soki warzywne, aniżeli te z owoców. Powód jest prosty. Owoce zawierają dużo fruktozy, czyli po prostu cukru. Soki warzywne dla cukrzyków najlepiej przygotowywać z warzyw zawierający niski indeks glikemiczny takich jak: sałata, kapusta, szpinak, ogórki, świeża kukurydza, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, papryka, zielony groszek, rzodkiewki, rzepa, szparagi, surowa marchew, pomidory. Propozycje soku warzywnego dla cukrzyków:

1.
•    3 marchewki,
•    Pół cebuli,
•    6 liści kapusty pekińskiej,
•    mały ogórek,
•    2 łodygi selera naciowego,
•    Szczypta soli,
•    Szczypta pieprzu.

2.
•    2 pomidory,
•    2 zielone jabłka,
•    5 gałązek rzeżuchy,
•    Garść pietruszki,
•    woda (100 ml).

Sok z warzyw i owoców dla dzieci – przepis

Rodzice dla swoich dzieci chcą, jak najlepiej. Jednak często nieświadomie lub po prostu ulegając swoim pociechom działamy na ich niekorzyść. Kupujemy im słodkie soki i napoje, które zazwyczaj z owocami i witaminami nie maja wiele wspólnego. Dzieci niechętnie jedzą warzywa, dlatego nie zmuszamy ich licząc, że z czasem zaczną sięgać po nie same. Niestety wyrządzamy im tym samy dużą krzywdę. W procesie rozwoju ci mali ludzie potrzebują znacznie więcej wartości odżywczych, a takie mają warzywa.

Na szczęście owoce, które są znacznie smaczniejsze i też posiadają wiele witamin mogą nam pomóc w nakłonieniu dzieci do jedzenia warzyw. Soki warzywne wzbogacone odpowiednią ilością owoców sprawią, że koktajl będzie smaczny i często również wpłyną na jego przyjemną dla oka młodego człowieka barwę. Zatem świetnym sposobem na "przemycenie" warzywnych wartości są soki owocowo-warzywne.

Oto przepis na taką bombę witaminową:
•    2 garści szpinaku,
•    1 zielony ogórek,
•    2 banany ,
•    10-12 truskawek,
•    Woda (200 ml).

Taki koktajl dostarczy dużo pożądanych dla organizmu składników oraz doda wiele energii.

Niezależnie od tego w jakim jesteśmy wieku, czym się zajmujemy i jak wyglądamy, w menu każdego z nas powinny się znaleźć na warzywa, a soki z nich to dająca wiele kuchennych możliwości alternatywa. 


Sok z ogórka ma właściwości odmładzające! Dlaczego jeszcze warto włączyć go do codziennej diety? >>>