Mleko owsiane – skład

Mleko owsiane to produkt wegański, czyli produkowany wyłącznie na bazie roślin. Ma bardzo delikatny smak, przyjemnie kremową konsystencję i lekko białawy kolor. Napój ten zawiera w sobie dużo błonnika roślinnego, dzięki czemu stanowi świetne uzupełnienie diet odchudzających oraz oczyszczających organizm.

Co znajduje się w składzie mleka owsianego? Jedynie woda oraz wyciąg z ziaren owsa. Produkt ten jest ekstraktem wszystkich enzymów, zawartych w tych cennych zbożach. Mimo iż jego skład jest niezwykle prosty, cena mleka owsianego potrafi oszałamiać. W sklepie produkt ten potrafi kosztować od 6 do 10 złotych, czyli niemal trzy razy więcej, niż normalne pełnotłuste mleko.

Co warto dodać do wody, by mieć promienną skórę (a nawet pozbyć się trądziku)? Dzięki tym prostym przepisom, zauważycie różnicę >>>

W napojach kupowanych w markecie często można znaleźć rozmaite dodatki, mające za zadanie wzbogacić ich skład. W mleku owsianym najczęściej można spotkać takie składniki jak wapń oraz witamina D. Ponieważ produkt ten musi chwilę postać na sklepowej półce, najczęściej w składzie znaleźć można różne stabilizatory i konserwanty.

Mleko owsiane – właściwości

Mleko owsiane to świetny zamiennik dla produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko ze względu na to, w jaki sposób jest wytwarzane. Napój ten jest bogaty w białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminę A, D i E. Zawiera w sobie również dużo składników mineralnych, w tym żelazo, wapń, potas, fosfor oraz magnez. Smak tego napoju jest najbardziej zbliżony do tradycyjnego mleka, choć ma nieco inną od niego konsystencję oraz zapach.

Zawarty w tym produkcie błonnik przyspiesza trawienie oraz wspiera prawidłowe działanie flory jelitowej. Składnik ten wpływa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Witaminy z grupy B obecne w mleku owsianym wspierają pracę układu nerwowego. Regularne korzystanie z tego napoju może więc pomóc w redukcji poziomu stresu i uregulować działanie wszystkich łączeń nerwowych. Mleko owsiane ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu świetnie uzupełni ono dietę osób, cierpiących na cukrzycę. Witaminy A i D, zawarte w tym produkcie wspomagają działanie układu odpornościowego. Picie mleka owsianego zmniejsza więc podatność na infekcje i przeziębienia i wzmacnia cały organizm. Z kolei witamina E wpływa na poprawę wyglądu skóry oraz włosów.

Mleko owsiane – zastosowanie

Mleko owsiane bogate jest w wiele cennych dla organizmu składników. Zawarte w nim białko oraz błonnik roślinny są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Owsiany napój może więc stanowić zamiennik dla krowiego mleka, ponieważ jego spożywanie nie prowadzi do niedoborów.

Jak stosować ten produkt w życiu codziennym? Z mleka owsianego możesz korzystać dokładnie w taki sam sposób, jak z krowiego odpowiednika. Ponieważ nie pozostawia ono żadnego posmaku (w przeciwieństwie do napojów na bazie soi czy fasoli), może być z powodzeniem wykorzystane do rozmaitych wypieków. Mleko owsiane świetnie sprawdzi się również w połączeniu z kawą, ponieważ nie wpływa zbyt mocno na jej smak i aromat.

Produkt ten jest bardzo dobrą alternatywą dla pochodzącego od krowy odpowiednika. Napój ten docenią zwłaszcza weganie oraz osoby, które nie trawią białka znajdującego się w zwykłym mleku. Jest ono smaczniejsze i bardziej zbliżone do zwykłego produktu niż np. napoje sojowe.

Ile może stać mleko owsiane?

Mleko owsiane to bogaty w białko i błonnik produkt pochodzenia roślinnego. Jedną z głównych wad tego napoju jest jednak to, że dość szybko się psuje. W większości produktów, dostępnych na sklepowych półkach można znaleźć w składzie konserwanty i stabilizatory, które mają za zadanie wydłużyć „żywotność” mleka owsianego. Ile jednak powinno ono stać w lodówce?

Mleko owsiane powinno zostać zużyte w ciągu maksymalnie 4-5 dni od otwarcia. Po tym czasie utraci część swoich właściwości i stanie się po prostu nieprzyjemne w smaku. Białko w nim zawarte również będzie ulegać powolnemu psuciu. Wypicie mleka owsianego po upływie tego czasu może skutkować nudnościami, biegunką oraz wymiotami. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie tego napoju jego żywotność będzie o wiele krótsza. Mleko owsiane przygotowane w domu musi być cały czas przechowywane w lodówce i zostać wykorzystane w ciągu 4 dni od jego przygotowania.

Z czym jeść mleko owsiane? Czy można je gotować?

Mleko owsiane to świetna alternatywa dla krowiego odpowiednika tego napoju. Jest zdrowe, bogate w składniki odżywcze i wspiera prawidłową pracę układu trawiennego. Picie mleka owsianego oprócz walorów smakowych przynosi organizmowi wiele dodatkowych korzyści. Jak jednak należy je spożywać i czy można je ugotować?

Mleko owsiane może być wykorzystywane jako zamiennik dla tradycyjnego napoju w niemal każdym przepisie. Należy jednak pamiętać o tym, że jest ono nieco rzadsze od standardowego produktu i należy dodać go trochę mniej niż zazwyczaj. Mleko owsiane możesz wypić ze szklanki, wymieszać z ulubionymi płatkami, dodać do kawy czy upiec z nim ciasto.

A co w przypadku, gdy produkt ten poddawany jest obróbce cieplnej? Mleko owsiane po ugotowaniu staje się dużo bardziej zwarte i lekko galaretowane. Śluzowata konsystencja nie każdemu może odpowiadać, ale mimo wszystko warto przetestować również tą formę jego podania. Co ciekawe, w ciastach właściwości te sprawdzają się wręcz idealnie, ponieważ wypieki stają się bardziej zwarte, a zarazem wilgotne.

Paleo dieta to hit wśród wielu internautek. Ta dieta pozwoliła szybko zrzucić kilogramy >>>

Domowe mleko owsiane – przepis

Mleko owsiane kupowane w sklepie zawiera w sobie mnóstwo dodatków, mających za zadanie wydłużyć jego datę ważności. Nie wszystkie konserwanty są szkodliwe, jednak mogą one zabijać część właściwości tego napoju. Ponadto niektóre ze stabilizatorów i dodatków mogą powodować alergię. Z tego powodu najlepiej przygotować mleko owsiane w zaciszu własnego domu.

Napój ten warto zrobić samodzielnie również ze względu na oszczędność. Przygotowując produkt w domu masz pewność, że nie zawiera on dodatkowych składników, które mogą mieć negatywny wpływ na twój organizm. Takie mleko nie zawiera dodatkowych konserwantów, co również przemawia za tym, by przygotowywać je samodzielnie.

Domowe mleko owsiane

Składniki:

  • płatki owsiane (zwykłe, nie błyskawiczne),
  • około 1.5 litra gorącej wody.

Przygotowanie:

W mikserze umieść płatki owsiane, a następnie zblenduj je na bardzo małe kawałeczki. Przełóż przygotowane zboża do szklanej miski i zalej je ciepłą wodą. Miksturę tą pozostaw na około pół godziny bez przykrycia. Po tym czasie zamieszaj zawartość miski, a następnie przecedź powstały płyn przez sitko do innego pojemnika. Pozostałe na sitku płatki możesz wyrzucić lub wymieszać z bakaliami i zjeść. Mleko owsiane przelej do szklanej butelki lub wyparzonego słoika i dobrze zakręć. Jeśli jest ono wystarczająco chłodne, od razu umieść je w lodówce. Napój ten spożywaj do maksimum 4 dni od momentu jego przygotowania.