Z czym kojarzy ci się arbuz? Zapewne jak większości - z pysznym, soczystym miąższem i mnóstwem pestek, które utrudniają jego jedzenie. Zanim jednak się ich ze złością pozbędziesz, poznaj ich właściwości wykorzystywane w kosmetyce. Olej z pestek arbuza to prawdziwy skarb wśród kosmetyków!

Olej z pestek arbuza – właściwości 

Olejek z pestek arbuza to lekki, doskonale wchłaniający się specyfik, ceniony przede wszystkim ze względu na zdolność głębokiego nawilżania skóry, bez obciążania jej. 

Dzięki temu olej arbuzowy może być stosowany do każdego rodzaju cery - także tłustej i trądzikowej. Co więcej, właściwości oleju z pestek arbuza sprawiają, że może on być istotnym elementem kuracji antytrądzikowej. Wszystko dzięki temu, że ma bardzo lekką konsystencję, która nie zatyka porów skóry, a przy tym działa antybakteryjnie i kojąco. 

Olej arbuzowy doskonale rozpuszcza wszelkie zanieczyszczenia w porach, dzięki czemu dogłębnie je oczyszcza. 

Poza tym olejek z pestek arbuza:

  • głęboko nawilża skórę;
  • łagodzi podrażnienia;
  • nie pozostawia lepiej warstwy - doskonale się wchłania;
  • zmiękcza skórę i zapobiega powstawaniu zaskórników;
  • uelastycznia i wzmacnia skórę;
  • spowalnia starzenie się jej, dzięki bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów.

Olejek z pestek arbuza nawilża, regeneruje i wzmacnia także włosy i paznokcie. Może być używany samodzielnie albo jako dodatek do kremów, balsamów i maseczek, jak również jako pierwszy etap dwuetapowego oczyszczania twarzy. 

Jest również bardzo wytrzymały - nie jełczeje, dlatego jest zdatny do użytku przez długi czas. W dodatku jest na tyle delikatny, że może być używany także przez dzieci: zarówno solo, jak i jako składnik kosmetyków dla najmłodszych. 

Ten produkt rozprawi się z pryszczami w jedną noc! Jest naturalny i kosztuje kilkanaście złotych>>>

Olej z pestek arbuza – działanie na suchą skórę

Sucha skóra to cera problematyczna -staje się cienka, wrażliwa, podatna na podrażnienia i uszkodzenia mechaniczne, a przy tym starzeje się o wiele szybciej niż ta dobrze nawilżona. Traci blask, przybierając przy tym szarawy odcień. 

Głębokie nawilżanie i wzmacnianie bariery ochronnej naskórka to podstawa do tego, by zachować młodzieńczy, promienny wygląd.

Dlatego jeśli zauważasz, że skóra traci jędrność i koloryt, staje się nieprzyjemnie ściągnięta i widoczne są na niej suche skórki - działaj. 

Podstawą pielęgnacji skóry suchej jest delikatne (ale skuteczne) oczyszczanie, a także nawilżanie i wzmacnianie bariery lipidowej naskórka (która zapobiega odparowywaniu wilgoci ze skóry). 

W tym przypadku warto dać szansę właśnie olejkowi z pestek arbuza. Najważniejsze korzyści, jakie przyniesie suchej i zmęczonej skórze, to:

  • wielopoziomowe nawilżenie i jednoczesne oczyszczenie - dzięki temu nie będziesz musiała narażać skóry na zbyt częsty kontakt z wodą podczas mycia. Olejek z pestek arbuza nawilży ją, ochroni przed utratą wilgoci, a przy tym rozpuści zanieczyszczenia na niej zgromadzone;
  • poprawi jej koloryt, nadając zdrowego, młodzieńczego blasku - dzięki zawartości karotenu, a także witamin: A, B, C, PP;
  • wzmocni i odżywi ją - dzięki wysokiej zawartości kwasów NNKT (aż 80% składu).

Niezależnie więc od tego, czy twoja skóra jest sucha i cienka z natury, czy stała się taka wskutek jakiegoś czynnika (np. nadmiernego opalania), olejek z pestek arbuza pomoże jej kompleksowo. Nadaje się również do cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym - między innymi dzięki właściwościom kojącym. 

Olej z pestek arbuza – działanie na trądzik

Stosowanie oleju na skórę trądzikową może wydawać się pomysłem co najmniej kontrowersyjnym. Olej kojarzy się bowiem z ciężką konsystencją, która utrudnia oddychanie skórze i sprzyja namnażaniu się bakterii beztlenowych. 

Jednak lekki olejek z pestek arbuza stosowany na skórę trądzikową głęboko ją nawilży, a jednocześnie oczyści pory skóry. Wykazuje także działanie antybakteryjne, dzięki czemu może przyczynić się do zmniejszenia ognisk zapalnych. Pomaga wzmocnić barierę hydrolipidową naskórka, co znacząco poprawia komfort. 

Olej z pestek arbuza – cena

Czysty olejek z arbuza dostępny jest w większości drogerii stacjonarnych oraz internetowych. W zależności od producenta cena może być różna. 

Średnio jednak olejek z arbuza kosztuje około 40 zł/100 ml. Przeważnie dostępny jest w opakowaniach o pojemności 50 ml, jednak większe są korzystniejsze cenowo.