Oleje bazowe są podstawą wielu przepisów na kosmetyki DIY i zwykle mają najwyższy udział procentowy spośród wszystkich składników danego preparatu. Wytwarza się je z tłustych części roślin, głównie nasion, pestek lub orzechów, a główne ich zadanie polega na rozcieńczeniu olejków eterycznych, tak aby można było je bezpiecznie nałożyć na ciało. Oprócz tego mają też kilka innych, cennych właściwości, i mogą być stosowane bezpośrednio na skórę lub włosy. Najlepiej jest kupować oleje organiczne, pochodzące z roślin nieskażonych pestycydami i innymi substancjami chemicznymi. Najlepiej też, jeśli są tłoczone na zimno, bez podgrzewania w procesie obróbki, dzięki czemu nie utraciły cennych składników odżywczych. Poniżej kilka naszych ulubionych rodzajów:
 

Olej z pestek moreli

Szybko się wchłania, dlatego idealnie sprawdza się w kosmetykach do twarzy; jest bogaty w witaminę A, która wspomaga produkcję kolagenu i przeciwdziała oznakom starzenia.
 

Olej arganowy

Reguluje wydzielanie sebum (łoju skórnego), eliminując zmiany trądzikowe i inne niedoskonałości skóry. Jest bogatym źródłem witaminy E. Doskonała baza lekkich, nietłustych kosmetyków do pielęgnacji włosów.
 

Olej z awokado

Zawiera duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu doskonale odżywia i nawilża suchą skórę.
 

Olej z baobabu

Pozyskiwany z nasion baobabu, drzewa, które wchłania i zatrzymuje wodę w czasie pory deszczowej, co pozwala mu uzupełniać braki w porze suchej. Baobaby żyją nawet 1500 lat! Czy potrzeba lepszej reklamy dla tego niezwykłego oleju? Olej z baobabu jest bogaty w witaminę E i antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki.

 

Olej rycynowy

Gęsty, kleisty olejek, który rzadko stosowany jest jako olej bazowy. Jest bardzo skutecznym emolientem; zapobiega odparowywaniu wody ze skóry, a dzięki naturalnie gęstej konsystencji nadaje włosom wspaniały blask.

Pielęgnacja twarzy – fakty i mity, czyli jak działać, żeby sobie nie szkodzić >>>

 

Olej kokosowy

Nasza gwiazda wśród olejów bazowych, o szerokim i wszechstronnym zastosowaniu – nadaje się absolutnie do wszystkiego! Zawiera dużo średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które głęboko wnikają w skórę i zatrzymują w niej wilgoć.
 

Olej z wiesiołka dwuletniego

Wiesiołek jest skarbnicą kwasu tłuszczowego GLA, który w znacznym stopniu odpowiada za niezwykłe właściwości lecznicze tej rośliny. Olej z wiesiołka jest wykorzystywany w produktach zapobiegających starzeniu się skóry i wspomagających jej gojenie.
 

Olej z pestek winogron

Doskonałe źródło polifenoli, flawonoidów, kwasu linolowego i witaminy E, które są silnymi antyoksydantami. Jest wydajny kosztowo, dlatego dodaje się go do olejków do masażu i zmywalnych kosmetyków.
 

Olej jojoba

Lekki i wszechstronny, przypomina ludzkie sebum i dlatego pomaga regulować funkcjonowanie cery tłustej.
 

Olej z orzechów makadamia

Pozyskiwany bezpośrednio z orzechów makadamia, zawiera duże ilości antyoksydantów, w tym rzadziej występujące tokotrienole (obecne w witaminie E). Jest niezwykle lekki i szybko się wchłania.

Retinol - co to jest, jak działa. Sprawdźcie, co powinniście o nim wiedzieć >>>
 

Oliwa z oliwek

Ciężka, intensywnie nawilżająca, idealna do skóry suchej lub kosmetyków na noc. Sprawdza się w produktach do pielęgnacji włosów oraz jako alternatywa dla innych olejów bazowych dla osób uczulonych na orzechy.
 

Olej z nasion granatu

Pozyskiwany z tłoczonych na zimno nasion granatu. Zawiera kwas punikowy, zaliczany do sprzężonych kwasów tłuszczowych omega-5, który ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
 

Olej z opuncji figowej

Pozyskiwany z opuncji, małej rośliny z rodziny kaktusowatych. Ze względu na wysoką zawartość kwasu linolowego, który stymuluje wzrost komórek i neutralizuje wolne rodniki, doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry dojrzałej. Jest drogi, ale możesz nam wierzyć – w 100% wart swojej ceny.


Olej z dzikiej róży

Działa ściągająco i jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego może być skuteczną bronią w walce z rozstępami, pigmentacją i cellulitem. Jest naturalnym źródłem witaminy C, która pięknie rozświetla skórę.
 

Olej ze słodkich migdałów

Bogaty w witaminę A, która działa przeciwzapalnie i łagodząco na zaczerwienioną, podrażnioną lub łuszczącą się skórę. Skutecznie usuwa cienie pod oczami.

Zobacz także: Hydrolat - co to jest i jak go stosować? >>>

Fragment pochodzi z książki „Clean Beauty. Przepisy na kosmetyki z lodówki” autorstwa Elsie Rutterford i Dominiki Minarovic. W Polsce ukazała się nakładem wydawnictwa Buchmann. Cena 39,99 zł.