W trudnych czasach naczelni kucharze domu zwykle sięgają po bezpieczną klasykę: pierogi ruskie, gołąbki, pomidorowa. Fakt, to prawdziwa sztuka, ale czasami można odpiąć wrotki i przygotować coś bardziej odjechanego. Patrząc na hashtag #pornfood znajdziemy tam całą masę piętrowych burgerów, frytki z posypką. Może i dobrze się to ogląda, ale gorzej się trawi... Dlatego mam dla Was przepis, który spełnia wszystkie wymarzone warunki:

  • wywodzi się z gatunku „junk food” (grzeszek :-)
  • jest odżywczy
  • jest sycący
  • nie potrzeba specjalnych umiejętności żeby go przygotować
  • wykorzystuje proste i tanie produkty
  • moja babcia do 98 roku życia była zagorzałą fanką tego przepisu (i to jest argument)
  • zajmie trochę czasu, a teraz mamy go całkiem sporo...
     

Co to? TOSTY Z SEREM I SZYBKIM KIMCHI. Idealny pomysł na śniadanie!

Rozwalasz bank jednym przepisem. Pieczesz arcyłatwy chleb, który warto przechowywać tak żeby zesechł, bo czerstwe pieczywo na tosty, to najlepsze pieczywo (serio!). Ser w domu zawsze jakiś jest, więc tutaj nie ma potrzeby długo myśleć. Z kolei kimchi, to sposób na wykorzystanie warzywnych resztek. Najważniejsze są proporcje. Eleganckie kimchi składa się głównie z kapusty pekińskiej. Jednak nie zabraknie mu klasy, jeśli zrobisz kimchi z rzodkiewki i liści rzodkiewki, z kapusty pekińskiej/ czerwonej/białej lub z mieszanki tych warzyw. Jeśli jesteś cierpliwym kuchennym Ninją, możesz poczekać kilka dni, aż kimchi się ukisi. Natomiast daję gwarancję, że nie trzeba czekać, żeby wszystkim smakowało.
 

Przepis na chleb tostowy
 

Składniki (keksówka o rozmiarach ok. 29 x 11 cm):

  • 500g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży
  • 80 g masła
  • 300 ml jakiegokolwiek mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
     

Przygotowanie:

1. Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszaj ze sobą.
2. Mleko oraz masło podgrzej do temperatury 38-40 stopni, tak żeby masło się rozpuściło (jeśli nie masz termometru, sprawdź mleko na dłoni, ma być odrobinę cieplejsze niż temperatura ciała).
3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i zagniataj, żeby uzyskać elastyczne ciasto.
4. Pozostaw w jakimś naczyniu i odstaw je na 1h pod... kołderkę. Tam ciasto ma najlepszą temperaturę do wyrośnięcia.
5. Keksówkę wysmaruj masłem, a do środka włóż ciasto tak, żeby było równomiernie rozłożone. Odstaw pod kołdrę lub koc  jeszcze na 30 min.
6. Wyrośnięte ciasto posmaruj z wierzchu mlekiem, żeby skórka ładnie się zarumieniła, następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 min.

Tipy: Jeśli nie chcesz, żeby pieczywo szybko zeschło, przechowuj je w lnianej ściereczce lub drewnianym chlebaku. Chleb możesz zamrozić i trzymać do 3 miesięcy. Najlepiej wcześniej pokroić go na porcje, następnie przełożyć papierem do pieczenia i  włożyć do zamrażarki. Po wyjęciu chleb wypiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do całkowitego odmrożenia.

Pizza na śniadanie jest dużo zdrowsza niż płatki! Naukowcy potwierdzają
 

Przepis na szybkie kimchi
 

Składniki (słoik o pojemności ok. 900 ml):

Zobacz także:

  • 1/2 kapusty pekińskiej (lub, 1/2 małej główki kapusty białej lub czerwonej)
  • Liście rzodkiewki
  • Cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • Marchewka
  • 4 łyżki gochugaru (jeśli nie masz, to zastąp 2 łyżeczkami harissy)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól
     

Przygotowanie:

1. Kapustę pekińską pokrój na kawałki o wielkości ok. 3 cm.
2. Posól kapustę 1 łyżeczką soli, ugnieć i odstaw na bok.
3. W międzyczasie czosnek i imbir zetrzyj na tarce na małych oczkach, a cebulę oraz marchewkę na dużych oczkach.
4. Wodę wymieszaj dokładnie z mąką, zagotuj żeby powstał kleik.
5. Do kleiku dodaj gochugaru oraz starte warzywa.
6. Mieszankę kleiku zagnieć bardzo dokładnie z kapustą, liśćmi rzodkiewki, sosem rybnym oraz sokiem z cytryny, dopraw solą jeśli jest taka potrzeba.
7. Zagniataj kapustę w rękawiczkach, ponieważ gochugaru jest bardzo, bardzo ostre.

Tipy: przechowuj kimchi w zamkniętym słoiku, w ciemnym i suchym miejscu. Kimchi możesz zjeść od razu lub pozostawić do ukiszenia. Możesz je wykorzystać również do innych potraw. Na przykład do kremu pomidorowego lub zasmażanego ryżu.
 

Co zjeść na śniadanie? Tosty z kimchi od Jagny Niedzielskiej! Przepis:
 

Składniki:

  • Chleb tostowy
  • Żółty ser
  • Masło (opcjonalnie)
  • Kimchi
     

Przygotowanie:

1. Pokrój grubo chleb.
2. Wysmaruj kromki masłem, następnie wyłóż plastrami sera.
3. Na jedną z kromek połóż kimchi, następnie złóż kromki w kanapkę.
4. Jeśli nie masz tostera, zrób tosty na patelni. Wysmaruj patelnię masłem, następnie połóż kanapkę na patelni, przyłóż czymś ciężkim, np. pokrywką do garnka. Smaż na małym ogniu, z dwóch stron, tak by żółty ser dokładnie się rozpuścił, a pieczywo się zarumieniło. I gotowe, smacznego!

Jagna Niedzielska – Szefowa kuchni, doradca kulinarny, rozpoznawalna twarz idei „Zero Waste” w Polsce. Autorka książki - poradnika „Bez resztek”. Odbyła staże pod okiem autorytetów nurtu ‘no waste’ - w restauracji „Silo” oraz Helsińskiej restauracji „Nolla”. Zdobytą wiedzą dzieli się m.in. w programie „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” emitowanym na kanale Kuchnia+.

Zobacz także: Co warto mieć teraz w domu? Co kupić? Oto wszystko, czego potrzebujesz na najbliższe 2 tygodnie. Podpowiadamy, jak zrobić sensowne zapasy