Magda Gessler zdradziła swój autorski przepis na rolmopsy

Magda Gessler to niezaprzeczalnie kulinarne guru dla milionów Polek i Polaków. Nic w tym dziwnego – jedna z największych gwiazd stacji TVN nawet proste tradycyjne dania kuchni polskiej podaje w ciekawy i nowoczesny sposób. Nie inaczej jest z takimi świątecznymi klasykami, jak rolmopsy. Jak dowiedzieliśmy się z jednego z grudniowych wydań czasopisma „Dobre Rady”, charyzmatyczna prowadząca „Kuchennych Rewolucji” i jurorka w równie popularnym programie „MasterChef” co roku przyrządza je na Wigilię w wersji z marynowanymi gruszkami. Dzięki temu rolmopsy w stylu Magdy Gessler mają naprawdę interesujący smak i aromat. Sprawdźcie, jak krok po kroku przyrządzić wigilijne rolmopsy według receptury Magdy Gessler. Gwarantujemy, że wcale nie będziecie musieli spędzić w kuchni wielu godzin. Przygotowanie porcji dla 6 osób zajmie wam bowiem mniej niż godzinę (ok. 50 minut).

Rolmopsy – przepis Magdy Gessler na Wigilię (i nie tylko)

Składniki:

  • 500 g matiasów
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 150 g marynowanych gruszek
  • 150 mln octu spirytusowego
  • 50 ml oleju
  • 2-3 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek
  • 1 łyżka cukru
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewki, ogórki kiszone oraz marynowane gruszki pokroić w słupki o ok. 3 cm dłuższe od szerokości płata śledziowego. Szczypiorek posiekać w zapałkę, a cebulę w piórka.

2. Do octu dolać 400 ml przegotowanej wody i olej. Dodać ziele, liście, sól, pieprz i cukier.

3. Płatem matiasa owijać po porcji warzyw, gruszki, szczypiorku. Spiąć każdą porcję wykałaczką. na dnie naczynia ułożyć niewykorzystaną cebulę, a na niej śledzie. Zalać je marynatą. Na koniec odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Zobacz także: