Sałatki to świetny i szybki sposób na obiad, podwieczorek czy kolację. Można komponować je z niemal dowolnych składników. Na dodatek nie trzeba posiadać do tego specjalnych umiejętności kulinarnych. Sałatki to nie tylko pyszne, ale i zdrowe rozwiązanie. Oto kilka przepisów na fit sałatki, które przyrządzisz w mgnieniu oka.

Sałatka z tuńczykiem fit

Fit sałatki z tuńczykiem to świetne danie dla wielbicieli ryb. Tuńczyk świetnie komponuje się bowiem z warzywami, a ponadto zawiera kwasy tłuszczowe. Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • 2 puszek tuńczyka w oleju
  • 2 pomidorów świeżych (poza sezonem możesz użyć pomidorów z puszki)
  • 1 czerwoną paprykę
  • puszkę kukurydzy
  • kilkanaście oliwek według uznania
  • sól i pieprz do smaku

Pomidora sparz w gorącej wodzie i obierz ze skórki, a następnie pokrój w dość sporą kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę, a oliwki przekrój na pół lub na ćwiartki. Tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki przełóż do salaterki, dopraw pieprzem i solą do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana sałatka na obiad fit jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale także sycąca.

Sałatka z jarmużem na 4 sposoby. Szybka porcja zdrowia dla leniwych >>>

Sałatka z selera naciowego fit

Przepisy na sałatki fit nie muszą być skomplikowane, a ich realizacja czasochłonna. Najlepszym tego przykładem jest sałatka z selera naciowego. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 1 opakowania selera naciowego
  • połowę puszki kukurydzy
  • 1 czerwoną cebulę
  • łyżeczkę musztardy
  • 4 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Seler umyj, obierz z włókien, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Kukurydzę odcedź z zalewy. Cebulę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce. Tak przygotowana sałatka warzywna fit najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, jednak oczywiście można ją też podać od razu po przygotowaniu.

Sałatka z kalafiora fit

Pomysły na sałatki fit są niemal nieskończone - można robić je z przeróżnych warzyw czy owoców, w zależności od sezonu. Jak wiemy, sezon na kalafior w Polsce nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Choć poza sezonem możesz użyć mrożonych różyczek, to właśnie latem warzywo to smakuje najlepiej. Można zrobić z niego np. pyszne fit sałatki. Oto przepis na jedną z nich:

  • 400 g kalafiora
  • 2 pomidory (można użyć pomidorów z puszki)
  • 2 jajka
  • połowa papryki czerwonej
  • posiekana natka pietruszki według uznania
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżka majonezu (można użyć wegańskiego)
  • sól i pieprz do smaku

Kalafior podziel na różyczki i zagotuj, aż zacznie robić się miękki. Nie powinien się rozpadać, dlatego kiedy tylko zauważysz że już robi się miękki zdejmij go z ognia. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój w większą kostkę. Pomidory sparz pod gorącą wodą, obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w drobniejszą kostkę. Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie w misce. Takie danie na bazie kalafiora i jajek to świetna sałatka na obiad fit, ze względu na bogactwo składników odżywczych.

Fit kolacja na szybko – 5 przepisów, które zrobisz w 5 minut >>>

Sałatka z brokułem fit

Szybkie sałatki fit to świetne rozwiązanie zarówno na główny posiłek, jak i przekąskę. Sałatka przygotowana na bazie brokuła, w zależności od dobranych składników może być lekka i idealna na drugie śniadanie lub nieco bardziej sycąca, szczególnie gdy brokuł połączysz z serem feta. Oto przepis na sałatkę fit z brokułem:

  • 1 brokuł (można użyć także mrożonych różyczek)
  • 1 opakowanie sera feta
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 -3 łyżki prażonego słonecznika lub pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku

Różyczki brokuła ugotuj, tak by nie były zbyt miękkie. Ser feta pokrój w kostkę. Suszone pomidory przekrój na mniejsze części. Następnie rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju z suszonych pomidorów na patelni, dodaj pomidory i wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Dorzuć odcedzone różyczki brokuła i chwilkę wszystko podsmaż. Wszystkie składniki przełóż do miski, na wierzchu posyp ziarnami słonecznika lub pestkami dyni.

Sałatka owocowa fit

Fit sałatki nie zawsze muszą być oparte wyłącznie na warzywach. Jeśli masz ochotę na nieco słodszą przekąskę w domu czy w pracy postaw na owoce. Szczególnie warto robić ją w sezonie na świeże owoce. Oto, czego potrzebujesz:

  • kilkunastu truskawek
  • ok. 200 g arbuza
  • ok. 100 g borówek
  • 2 kiwi
  • pół ananasa
  • 5 - 6 łyżek jogurtu naturalnego

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w ćwiartki. Arbuza obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Kiwi także obierz i pokrój w kostkę. Borówki umyj i osusz. Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie owoce włóż do większej miski, a następnie delikatnie wymieszaj z jogurtem naturalnym. Zamiast niego możesz postawić na jogurt homogenizowany lub grecki. Tak przygotowana szybka sałatka fit świetnie smakuje zarówno od razu po podaniu, jak i po kilku godzinach w lodówce. Idealnie nadaje się na letni deser, gdy chcesz się schłodzić i nie masz ochoty na cięższe jedzenie.

Sałatki są szybkie i proste w przygotowaniu. Nic więc dziwnego, że lubi je niemal każdy. Ich ogromnym plusem jest to, że możemy wykonać je z różnych składników, w zależności od tego co lubimy i na co mamy ochotę.

Dieta na spalenie tłuszczu – zasady, jadłospis, efekty >>>