Seler naciowy – właściwości, witaminy, kalorie

Seler naciowy - właściwości tej rośliny są naprawdę imponujące. Seler naciowy bogaty jest w przeciwutleniacze, które pomagają opóźnić procesy starzenia komórek. Ponadto zawiera elektrolity, witaminy z grup A, B, witaminy C, E oraz minerały. Flawonoidy, alkaloidy i garbniki wspomagają układ pokarmowy i chronią go przed chorobami, takimi jak wrzody żołądka i dwunastnicy. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego i wody przyspiesza metabolizm oraz ułatwia wypróżnianie. Ma też działanie moczopędne, dzięki którym chroni pęcherz przed infekcjami. Właściwości selera naciowego są naprawdę szerokie. Przy tym jest to warzywo niskokaloryczne. Łodyga selera naciowego ma zaledwie 16 kcal w 100 g. Swobodnie mogą jeść je więc osoby na diecie.

Seler naciowy – przeciwwskazania

Czy seler naciowy jest zdrowy? Oczywiście, że tak! Jednak podobnie jak wiele innych produktów spożywczych, posiada także właściwości, które sprawiają, że nie dla każdego będzie tak samo dobry. Seler naciowy jest bogaty w szczawiany. Oznacza to, że lepiej nie przyjmować go w nadmiernych ilościach, szczególnie przy kamicy nerkowej lub zapaleniu pęcherza. Związki te utrudniają także wchłanianie wapnia. Seler naciowy nie jest polecany w dużych ilościach kobietom w ciąży, a także osobom z chorobami nerek czy tarczycy.

Sałatka z selera naciowego – przepis

Seler naciowy - właściwości tego warzywa zachęcają do tego, by wykorzystywać go w kuchni. Jednym z dań, które można prosto i szybko przygotować jest sałatka z selera naciowego. Do jej zrobienia przygotuj:

  • 8 łodyg selera naciowego
  • 150 g sera żółtego
  • 1 ogórka
  • garść rukoli lub innej sałaty
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczyptę soli i pieprzu

Łodygi selera umyj i pozbaw końcówek z obu stron. Następnie pokrój je w prążki. Rukolę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz na papierowym ręczniku. Świeżego ogórka umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ser żółty także pokrój w kostkę. Do miseczki wlej olej z pestek winogron i sok z cytryny, dodaj musztardę i przyprawy, a następnie dobrze wymieszaj. Wszystkie składniki sałatki włóż do większej miski, a następnie polej sosem i dokładnie wymieszaj. Ten przepis na sałatkę z selera naciowego możesz oczywiście modyfikować, np. dodając do niej paprykę czy pomidorki koktajlowe lub suszone. Sałatka świetnie smakuje ze świeżymi chrupiącymi grzankami.

Surówka z selera naciowego – przepis

Sałatka z selera naciowego do obiadu to świetny dodatek do mięs i ziemniaków. Jest pyszna, zdrowa i szybka do zrobienia. Aby ją przygotować potrzebujesz:

  • 6 łodyg selera naciowego
  • 1 jabłka
  • 2 łyżeczek ziaren słonecznika
  • 2 łyżek startego sera żółtego
  • 3 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczki majonezu
  • soli i pieprzu do smaku

Łodygi selera umyj, osusz na ręczniku i odkrój końcówki z obu stron. Następnie pokrój łodygi w prążki. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej ziarna słonecznika. Nie rób tego za długo, by pestki się nie przypaliły. Jogurt grecki wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny, majonezem oraz przyprawami. Włóż do miski wszystkie składniki, zalej je sosem i dokładnie wymieszaj. Tak zrobiona surówka z selera naciowego najlepiej smakuje po ok. pół godziny w lodówce, więc warto przygotować ją przed obiadem.

Koktajl z selera naciowego – przepis

Co zrobić z selera naciowego? Zrób koktajl! To świetny pomysł na pyszną przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie do pracy czy na uczelnię. Aby zrobić smoothie z selerem naciowym, przygotuj:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • 1 łyżkę miodu (możesz zastąpić innym słodzikiem lub całkiem z niego zrezygnować)
  • pół szklanki wody (dostosuj ilość do gęstości na jakiej ci zależy)

Łodygi selera umyj pod bieżącą wodą, osusz i odkrój końcówki po obu stronach każdej. Jabłko obierz ze skórki, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na mniejsze kawałki. Kiwi obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włóż do kielicha blendera, zalej wodą i zmiksuj na gładką masę. Jeśli zależy Ci na tym, by smoothie było zimne możesz zastąpić wodę kostkami lodu.Tak przygotowany koktajl możesz też włożyć na kilka minut do lodówki. Jeśli chcesz, zastąp jabłko bananem - wówczas koktajl będzie gęstszy, więc możesz dolać do niego więcej wody.

#SelerChallenge, czyli dlaczego każda z was powinna podjąć wyzwanie Sandry Kubickiej >>>

Zupa z selera naciowego – przepis

Jak jeść seler naciowy? Sposobów jest mnóstwo. Oczywiście seler naciowy na surowo jest smaczny, ale po odpowiedniej obróbce może być jeszcze lepszy, tym bardziej, że nie wszystkim odpowiada jego specyficzny smak. Aby przygotować z nim zupę potrzebujesz:

  • 8 łodyg selera naciowego
  • niewielkiego kawałka pora
  • 6 ziemniaków
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego z ugotowaną marchewką
  • posiekanego koperku
  • 1 łyżeczki curry
  • soli i pieprzu do smaku
  • 3 łyżek masła klarowanego

Selera i pora umyj. Odkrój końcówki od łodyg selera i przekrój go na prążki. Pora pokrój na półplasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, a następnie wyłóż na nią seler. Smaż ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie dodaj pora, przypraw curry i smaż jeszcze przez kilka minut, mieszając. Dodaj ziemniaki i zalej bulionem z marchewką. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu zmiksuj zupę blenderem. Podawaj posypaną posiekanym drobno koperkiem. Tak przygotowana zupa z selerem naciowym to świetny jesienny obiad - rozgrzewa, a przy tym jest smaczna i zdrowa.

Właściwości selera naciowego sprawiają, że należy do najzdrowszych warzyw. Choć jego smak na początku nie wszystkich przekonuje, to po odpowiedniej obróbce i połączeniu z innymi składnikami zyskuje całkiem innego wymiaru, a przy tym wielu zwolenników. Jeśli wciąż nie możesz się do niego przekonać, koniecznie wypróbuj powyższe przepisy.