Pisałyśmy już o tym, co będzie modne w branży fashion i beauty w 2021 roku. Najwyższa pora zwrócić uwagę na najważniejsze trendy w kawie, bez której nie wyobrażamy sobie idealnego poranka. Co będziemy pić najchętniej w ciągu nadchodzących miesięcy? Odpowiedzi na te oraz inne pytania udzielił nam Maciej Duszak, Master of Coffee Science, który na co dzień współpracuje z Coffeedeskiem.

Trendy kawowe 2021

Na samym początku warto zastanowić się, na jakiej podstawie wyróżniamy trendy w kawie. Maciej Duszak wyjaśnia, że nie dotyczą one jedynie określonych ziaren czy sposobu podawania napoju, ale również nowych metod przygotowywania, zmian w nawykach konsumentów i procesów zachodzących na rynku globalnym. 

„Z perspektywy konsumentów, wiele nowości i zmian przychodzi do nas zza oceanu. Rynek kawy w USA jest największy na świecie  i to tam najszybciej rozwijają się trendy, które potem w różnym tempie i skali dosięgają m.in. Polski. Pandemia również wywołała doniosłe zmiany na rynku detalicznym - pijemy znacznie mniej kawy „na mieście" oraz w pracy. Stąd dynamiczny wzrost sprzedaży ekspresów domowych, akcesoriów do alternatywnego przygotowania kawy oraz samej kawy właśnie. To tylko jedna ze zmian jakie można było zauważyć w 2020 roku” – tłumaczy Maciej Duszak.

Trendy w kawie 2021 – specialty coffee

W 2021 roku postawimy przede wszystkim na jakość, a także zadbamy o naszą planetę. Jak zauważa Maciej Duszak, w ciągu nadchodzących miesięcy będziemy mogli zaobserwować wzrost znaczenia segmentu specialty coffee. Są to najwyższej jakości kawy – wytwarzane w sposób uczciwy zarówno dla farmerów, jak i dla środowiska. 

Trendy w kawie 2021 – domowe kawiarnie 

Nie ma wątpliwości, że pandemia koronawirusa ma ogromny wpływ na trendy kawowe 2021 i nie tylko. Covid-19 wywrócił rzeczywistość wielu z nas do góry nogami. Od blisko roku spędzamy bardzo dużo czasu we własnych domach. Pracujemy w trybie home office, natomiast w czasie wolnym nadrabiamy filmowe, serialowe czy książkowe zaległości. Nie możemy spotkać się ze współpracownikami i współpracowniczkami na kawę (oraz ploteczki) w biurze, a także spędzić przynajmniej godziny w ulubionej kawiarni w towarzystwie wyrazistego espresso, kremowego latte czy delikatnego dripa V60. I właśnie dlatego zrezygnujemy m.in. z kawy rozpuszczalnej, która dotąd często gościła w naszych domach, na rzecz nowych rozwiązań czy alternatywnych metod parzenia

„Moim zdaniem zmiany będą w największej mierze widoczne w sposobach przygotowania i konsumpcji tego napoju. Więcej czasu spędzamy w domu, nie mamy już dostępu do darmowej kawy w biurze i nie wychodzimy pracować do kawiarni. Jako, że kawa jest w pewnym stopniu uzależniająca (nie tylko z powodu kofeiny, ale także samego rytuału związanego z jej spożyciem), to niejako automatycznie szukamy sposobów na jej poprawne przygotowanie w domu. Dlatego kawa rozpuszczalna nie jest już wystarczająca i szukamy substytutu jakości, którą można na co dzień spotkać w kawiarni. Stąd popularność ekspresów przelewowych, młynków, kawiarek, dripperów, aeropressów i dziesiątków innych gadżetów, które pozwalają wyciągnąć z ziaren jak najwięcej smaku” – mówi Maciej Duszak.

Coraz więcej osób decyduje się na zakup ekspresów ciśnieniowych czy przelewowych, kawiarek, dripperów, aeropressów, a także młynków do kawy. Te i inne gadżety, dzięki którym zaparzysz pyszną kawę we własnej kuchni, możesz kupić m.in. w sklepie internetowym Coffeedesk, a także stacjonarnie – w kawiarniach w Warszawie oraz Kołobrzegu

Trendy w kawie 2021 – napoje RTD

Warto jednak pamiętać, że lokale gastronomiczne (przynajmniej na razie) mogą realizować zamówienia na wynos, jak również z dostawą do domu gości, klientów. Właśnie dlatego warto – oczywiście w miarę możliwości – wspierać ulubione kawiarnie, restauracje czy bary. Możemy zamówić na wynos niemal każdy rodzaj kawy. Coraz większą popularnością cieszą się natomiast napoje RTD, czyli ready to drink. Maciej Duszak wyjaśnia, że do grona kaw, które możemy wypić od razu po ich zakupie należą m.in. napary zamknięte w puszkach oraz butelkach, np. cold brew i nitro coffee. Jak się okazuje, od lat cieszą się one ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. 

Cold Brew, wymarzona kawa na lato – przepis od Jagny Niedzielskiej >>>

Wspomniane już cold brew oraz nitro, to kawy idealne na upalne lato. Z całą pewnością przypadną do gustu fanom i fankom orzeźwiających, a zarazem mocno pobudzających napojów. 

„Jeśli gastronomia zostanie otwarta i wróci na normalne tory, to (być może życzeniowo), przewiduję że konsumenci tłumnie ruszą odwiedzać kawiarnie. Możliwość spotkania w lokalu lub na świeżym powietrzu, powrotu do normalności będzie magnesem dla wszystkich  spragnionych wyjścia z domu. Mocno pokazało to lato 2020 roku, kiedy poluzowano restrykcje w gastronomii. Kawiarnie pękały wtedy w szwach. W połączeniu z wyższymi temperaturami pozwoli to na dalszy wzrost popularności kawy przygotowywanej na zimno, czyli wspomnianego już wcześniej cold brew i nitro cold brew serwowanych z np. z nalewaków. Orzeźwiająca, pełna kofeiny i aksamitna w konsystencji kawa staje się coraz bardziej pożądana przez konsumentów” – zauważa Maciej Duszak. 

Do trendów w kawie warto jednak podchodzić w podobny sposób, jak do tych, które rządzą w branżach modowej czy urodowej. Chętnie je obserwujemy, a następnie wybieramy to, co najbardziej nam odpowiada. Pamiętaj, że na miano najlepszej kawy zasługuje ta, która najbardziej ci smakuje.

Maciej Duszak - Autoryzowany Trener SCA, Mistrz Polski Brewers, Master of Coffee Science w Coffeedesk. Barista, konsultant, edukator i trener związany z segmentem specialty coffee.