Dieta niełączenia – co to jest?

Dietę niełączenia opracował w latach dwudziestych dwudziestego wieku doktor William Howard Hay. Ten sposób odżywiania nazywany jest również dietą niełączenia węglowodanów z białkami, co stanowi doskonałe zobrazowanie jego podstawowych założeń. Doktor Hay nie zaleca połączeń pewnych składników odżywczych w jadłospisie, co ma ułatwić procesy trawienne i przyspieszyć przemianę materii. Tabela produktów zaproponowana przez twórcę powyższego sposobu odżywiania się tworzy wyraźny podział na produkty: kwasowe, zasadowe oraz neutralne. Należy je spożywać w sposób, który nie będzie powodował w żołądku kolizji odczynów pH.

Dieta niełączenia – najważniejsze zasady

Dieta niełączenia nie powinna być stosowana dłużej niż przez 3 tygodnie, a każdorazowe przystąpienie do niej musi być uprzednio skonsultowane z lekarzem lub dietetykiem.

Dieta zakłada dostarczenie organizmowi dziennej podaży energii na poziomie 1000 kalorii, przez co nie powinny do niej przystępować osoby prowadzące aktywny tryb życia, pracujące fizycznie, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Jadłospis diety rozdzielnej nie będzie odpowiedni również dla ludzi cierpiących na dolegliwości sercowo-naczyniowe oraz cukrzycę.

Według podstawowych założeń diety, produkty węglowodanowe posiadają zasadowe pH, natomiast białka – kwasowe. Nie należy ich łączyć, gdyż przewód pokarmowy nie poradzi sobie z dokładnym przetrawieniem takiej mieszanki. W konsekwencji połączenia produktów bogatych w białko o odczynie kwasowym z węglowodanami cechującymi się odczynem alkaicznym, nastąpi zneutralizowanie pH soków żołądkowych, co będzie stanowić przyczynę osłabienia metabolizmu i utworzenia się złogów pokarmowych, zaparć oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego.

Dzienny jadłospis na diecie niełączenia powinien zawierać trzy pełnowartościowe posiłki, jedzone w odstępach 4-godzinnych. Należy komponować je z produktów niskoprzetworzonych, najlepiej ekologicznych. Ponadto powinno się jeść dwie przekąski w ciągu dnia. Dieta rozdzielna zakłada zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na energię na poziomie 1000 kalorii.

Dania mogą być komponowane z połączenia grup białkowej z neutralną lub węglowodanowej z neutralną. Zakazane jest łączenie białek i węglowodanów. Pierwszym posiłkiem na diecie jest śniadanie. Powinno być ono najbardziej sycące i składać się wyłącznie z alkaicznych węglowodanów. Po czterech godzinach można przystąpić do zjedzenia obiadu, złożonego z białek o odczynie kwasowym połączonych z warzywami oraz owocami. Po kolejnej przerwie zjada się kolację. Składa się ona z warzyw, owoców i produktów skrobiowych.

Doktor Hay zaleca całkowite zrezygnowanie z potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu, alkoholu i słodyczy. Dania warto gotować i dusić na parze.

Zobacz także:

Twórca tego sposobu odżywiania się dużą wagę przykłada do zakazu picia podczas jedzenia i bezpośrednio po jego zakończeniu. Płyny zaleca się przyjmować pomiędzy posiłkami. Zjedzone białka i węglowodany powinna dzielić minimum czterogodzinna przerwa. Jedynie ona pozwoli na ich dokładne przetrawienie. Owoce najlepiej jeść rano w charakterze przekąski. Zaleca się, aby poobiednia przekąska składała się z warzyw. Obiady i kolacje powinny obfitować w produkty, które powszechnie uważane są za spalacze tłuszczu: karnitynę, witaminę C, żelazo, magnez, wapń, chrom lub jod.

Dietę niełączenia należy wprowadzać stopniowo, aby odpowiednio przygotować organizm do drastycznego spadku ilości przyjmowanych kalorii. Na początku powinno się wyeliminować: słodycze, ostre potrawy, dania smażone na tłuszczu, artykuły o podwyższonej zawartości tłuszczu, alkohol i napoje gazowane. Warto pilnować, aby w codziennym menu znalazły się warzywa oraz owoce. Również po zakończeniu diety nie wolno od razu z dnia na dzień mocno zwiększyć kaloryczności posiłków. Należy robić to stopniowo. W innym wypadku organizm zacznie magazynować energię w postaci podskórnej tkanki tłuszczowej, co powszechnie nazywane jest efektem jo-jo.

Podczas trwania diety niełączenia bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniego nawodnienia organizmu. Powinno się wypijać średnio 1,5-2 litrów płynów dziennie. Najlepiej, aby była to: woda niegazowana, napary z ziół i soki świeżowyciskane. Zdecydowanie odradza się picie słodzoncyh napojów gazowanych, mocnej herbaty oraz kawy.

Podczas trwania diety rozłącznej nie zaleca się spożywania produktów takich jak:

  • czekolada,
  • ciasta,
  • dania smażone i pikantne,
  • wysokoprzetworzona żywność typu fast food,
  • wędliny,
  • czerwone mięso,
  • alkohol,
  • gazowane napoje,
  • mocna herbata,
  • kawa, sól,
  • cukier.

Podczas trwania diety niełączenia poleca się wprowadzić do codziennego jadłospisu:

  • chleb razowy,
  • płatki owsiane,
  • kaszę gryczaną,
  • warzywa,
  • karczochy,
  • kiełki,
  • pestki,
  • nasiona,
  • słodkie owoce.

Dieta niełączenia – przykładowy jadłospis

Codzienny jadłospis podczas trwania diety niełączenia powinien składać się z pięciu posiłków z czego trzy będą stanowić menu podstawowe, a pozostałe dwa – występować w charakterze przekąsek. Ważne jest, aby nie łączyć białek z węglowodanami oraz wypijać dziennie minimum 1,5 litra płynów.

Przykładowe śniadanie na diecie niełączenia może składać się z: twarożku z warzywami, jajecznicy z dwóch jajek lub kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z warzywami.

Menu obiadowe może stanowić: ciemny makaron z sosem i orzeszkami ziemnymi, sałatka ziemniaczana, kasza gryczana z warzywami gotowanymi na parze lub gotowana na parze pierś z kurczaka z warzywami.

Kolacja powinna być lekka i łatwostrawna. Może to być sałatka lub kanapka z chleba pełnoziarnistego z warzywami.

Najlepiej, aby zjadać dwie przekąski w ciągu dnia w odstępie dwóch godzin od posiłków głównych. Dobrze, aby były to: owoce, warzywa lub pestki.

Dieta niełączenia – efekty

Dieta niełączenia pozwala na utratę wagi w granicach 1,5 kilograma tygodniowo, jednak jej największymi zaletami są właściwości oczyszczające oraz wspomaganie procesów trawiennych. Ponadto dieta rozłączna wspomaga układ nerwowy oraz krążenia. Dieta jest łagodna dla żołądka, lekkostrawna i nie powoduje uczucia zgagi, wzdęć czy zaparć.

Należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu organizmu do przejścia na tak restrykcyjną dietę oraz wyprowadzeniu go z niej. W przeciwnym razie wystąpić mogą problemy ze spowolnieniem perystaltyki jelit oraz efekt jo-jo.

Z uwagi na niską podaż energetyczną oraz ubogość w składniki mineralne oraz witaminy, zdecydowanie odradza się stosowania diety przez okres dłuższy niż dwa tygodnie.