Domowa dieta pudełkowa wcale nie jest trudna do wykonania. Pomysły na przepisy czerpać można z książek oraz internetu: blogów kulinarnych, grup w serwisach społecznościowych i stron internetowych dietetyków. Reszta jest kwestią organizacji.

Dieta pudełkowa w domu oraz w pracy składać powinna się z trzech głównych posiłków oraz zdrowych przekąsek między daniami głównymi. Zwykle najbardziej pracochłonny, ale i stwarzający najwięcej pola do popisu jest obiad. Przedstawiamy pięć smacznych i łatwych do przygotowania przepisów.

Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka nr 1

Dieta pudełkowa domowa bardzo często wykorzystuje dania z makaronem w roli głównej. Mogą to być potrawy na ciepło lub sycące sałatki nadające się do serwowania bez podgrzewania. Na pierwszy obiad proponujemy szybki makaron z sosem szpinakowym na bazie serka mascarpone.

Na jedną porcję potrzebować będziesz:

  • 10 dag makaronu
  • 6,5 dag serka mascarpone
  • 5 dag świeżych liści szpinaku
  • duża szczypta parmezanu lub sera grana padano
  • świeża bazylia
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • olej
  • sól, pieprz

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Serek, 3/4 szpinaku, bazylię, czosnek i ser umieść w blenderze i rozdrobnij na jednolitą masę. Dopraw ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pozostałe listki szpinaku lekko przesmaż w całości na oleju, wlej sos z blendera, po czym dodaj ugotowany makaron. Podgrzewaj, mieszając, przez około 30 sekund. Tak przygotowany makaron przełóż do pudełka i posyp świeżą bazylią.

Jeśli masz możliwość skorzystania z kuchenki w pracy, zapakuj do pudełek osobno makaron i sos, a składniki połącz dopiero przed jedzeniem. Danie można także podgrzać w całości. Na zimno również jest smaczne.

Zasady zdrowego odżywania, o których nie słyszałaś. Mało znane, a ważne! >>>

Zobacz także:

Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka nr 2

Jadłospis wegetariański do pudełek wcale nie wymaga większego wysiłku i pomysłowości. Przykładem niech będzie strogonow z boczniaków. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie dwóch porcji.

  • 25 dag boczniaków
  • 1 puszka (ok. 40 dag) pomidorów w kawałkach
  • 1 czerwona papryka
  • kilka suszonych grzybów dla podkręcenia smaku
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (najlepsza będzie wędzona)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • olej
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a boczniaki i paprykę pokrój w podłużne paseczki podobnej wielkości. Cebulę, czosnek i boczniaki smaż na oleju przez 5 minut. Gdy się przyrumienią, dolej pomidory wraz z zalewą. Dodaj też pokruszone suszone grzybki, oba rodzaje sproszkowanej papryki i musztardę. Wlej trochę wody, aby uzyskać konsystencję zupy (około 1/2 szklanki). Gotuj całość pod przykryciem około 15 minut.

Następnie do strogonowa dodaj paprykę, sól oraz pieprz i podgotuj, aby papryka zmiękła. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, dodaj do sosu i podgrzewaj przez chwilę.

Strognow z boczniaków świetnie smakuje samodzielnie, jak gulasz, ale można podać go również z ryżem, kaszą albo pieczywem. Przed podaniem można posypać go zieleniną. Chcąc zabrać takie danie do pracy, upewnijmy się, że pokrywka pojemnika nie będzie przepuszczała cieczy.

Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka numer 3

Menu diety pudełkowej chętnie wykorzystuje jednogarnkowce. Można przygotować je bardzo szybko, nie są szczególnie pracochłonne, a i zapakowanie ich do pudełek nie wymaga wiele zachodu. Godne polecenia jest dietetyczne leczo. Na dwie porcje potrzebne będą:

  • 30 dag piersi z indyka
  • 50 dag passaty pomidorowej z kartonika
  • 20 dag cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, najlepiej wędzonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka oleju
  • bazylia do posypania potrawy
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju przez 3-4 minuty. Dodaj pokrojone w paski mięso i przesmaż. Gdy indyk się zrumieni, wlej passatę i gotuj, aż mięso zmięknie, w razie potrzeby dolewając wody. Dodaj przyprawy i pokrojone w kostkę papryki. Gotuj leczo 10 minut, po czym dorzuć cukinię i gotuj jeszcze około 10 minut. Gotowe leczo posyp bazylią. W pracy najlepiej zjeść je z pieczywem. W domu można ugotować kaszę.

Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka nr 4

Obiad do pudełka to bardzo często kurczak. My dzisiaj proponujemy go w całkiem niecodziennej odsłonie jako kurczaka zapiekanego z warzywami. Poniższy przepis uwzględnia jedną porcję.

  • 1 mała pierś z kurczaka (około 20 dag)
  • 5-6 dag niedużych pieczarek
  • około 15 dag passaty pomidorowej
  • 1 mała papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kawałek świeżego chili
  • 3 dag sera feta
  • 2 dag czarnych lub zielonych oliwek
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta suszonego oregano
  • świeża bazylia
  • olej
  • sól, pieprz

Mięso wyjmij z lodówki, a gdy będzie miało temperaturę pokojową, oprósz solą oraz pieprzem. Paprykę pokrój w paski, pieczarki w ćwiartki, a cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pierś przez około 2 minuty, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Na patelnię dolej nieco oleju i podsmaż cebulę, a po 5 minutach dołóż paprykę i pieczarki. Przesmażaj je 2-3 minuty i dołóż do mięsa. Na patelni podsmażaj przez kilkanaście sekund czosnek i chili, dolej passatę i ocet balsamiczny, dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotuj 3 minuty, po czym wlej do kurczaka. Filet zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec danie posyp oliwkami i pokruszonym serem feta.

Tak przygotowany kurczak jest bardzo smaczny z pieczywem, ryżem lub miksem sałat. Jeśli przygotowujesz go dzień wcześniej, nie dodawaj fety. Posyp serem kurczaka przed odgrzaniem lub przed podaniem.

Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka numer 5

Przepisy na dietę pudełkową zakończmy szybkim pomysłem na ryż curry z warzywami. Z podanych składników przygotujesz jedną porcję.

  • 5 dag ryżu basmati
  • 5 dag mrożonego groszku zielonego
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 suszone morele
  • liście świeżej kolendry lub bazylii
  • olej
  • sól

Ryż ugotuj na sypko. Cebulę, czosnek, morele i chili posiekaj drobno, a marchew zetrzyj. Groszek zblanszuj. Na rozgrzanym oleju podsmażaj przez 5 minut cebulę, czosnek i chili. Dołóż marchewkę i smaż 4-5 minut. Dosyp curry i przesmaż. Dodaj ryż i podgrzewaj go przez 5 minut. Wsyp groszek i morele, wymieszaj, dopraw, a następnie zapakuj do pudełka. Przed podaniem posyp zieleniną.

Dieta oxy – jakie daje efekty? Czy dieta oxy jest odpowiednia dla nastolatek? >>>