Warzywa z grilla: jakie warzywa można grillować?

Warzywa na grilla? To zawsze dobry pomysł. Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianką czy też nie. To opcja zdrowa i bardzo smaczna, a do tego niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Trzeba tylko wiedzieć, po jakie warzywa na grilla sięgnąć, dlatego przychodzimy z pomocą. 

Istnieje wiele warzyw, które można grillować w podobny sposób, jak ma to miejsce w przypadku mięsa. Chyba najpopularniejszym warzywem na grilla jest cukinia i gatunki do niej podobne, czyli bakłażany i patisony. Takie warzywa na grilla należy odpowiednio zamarynować lub jedynie delikatnie przyprawić za pomocą soli, pieprzu i oliwy (ta ostatnia przyda się zwłaszcza bakłażanom, które mają tendencję do wysychania). Tak przygotowane i pokrojone w dosyć grube plastry można następnie wrzucić na ruszt i grillować tak samo jak mięso. 

Nie są to jednak jedyne warzywa na grilla. Z powodzeniem można grillować również paprykę, ziemniaki, bataty czy nawet marchewkę. A także cebulę, szparagi, a nawet pomidory! Na grilla nadają się w zasadzie wszystkie warzywa, które poddają się obróbce termicznej, jednak w przypadku niektórych z nich czas przygotowania będzie nieco dłuższy. Warzywa na grilla można jeść solo albo z mięsem – na przykład w formie szaszłyków.

Warzywa na grilla: jak je przygotować? Przepis na marynatę

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie warzyw na grilla. Jednym z nich jest stworzenie specjalnej marynaty z przypraw, w której przez jakiś czas należy namaczać pokrojone plastry warzyw. Wówczas nasiąkną one smakiem całej mieszanki, dzięki czemu po upieczeniu na grillu będą znacznie bardziej aromatyczne. Istnieje również opcja szybszego przygotowania warzyw na grilla, czyli posypanie ich odpowiednimi przyprawami bez czekania, aż wsiąkną one całą mieszankę. 

Marynatę do grillowanych warzyw można wykonać z octu balsamicznego, soku z cytryny, oliwy, bazylii, tymianku, czosnku, rozmarynu oraz soli i pieprzu. Istnieją również inne przepisy na taką zalewę, niektóre obejmujące również słodkie składniki, takie jak miód. Jeśli chcesz jedynie obsypać warzywa przyprawami, postaw na sól, pieprz oraz ewentualny dodatek rozmarynu, który zgra się świetnie z mięsem spożywanym razem z szaszłykami.

Warzywne szaszłyki z grilla: najpopularniejsze połączenia

Warzywa z grilla bardzo często przyjmują formę szaszłyków, na które możesz nadziać dowolne składniki zgodne z twoimi upodobaniami. Najpopularniejsze połączenia obejmują zazwyczaj pieczarki, paprykę, cukinię i ewentualny dodatek mięsa. Istnieje również wiele innych propozycji na szaszłyki, które zachwycają nawet najbardziej wymagających miłośników jedzenia z grilla.

Warzywa na grilla, które sprawdzają się w formie szaszłyków to nie tylko cukinia, papryka czy cebula. W nowoczesnych propozycjach pojawiają się również pory, ostre papryczki, pomidorki koktajlowe, oliwki a nawet ananas, czyli kontrastowy owocowy dodatek. Grillować można również morelę oraz różnego rodzaju sery, od kozich, przez mozzarellę aż po pleśniowe. Takie składniki dodatkowo podbijają smak warzyw i nadają im nieco ciekawszego wyrazu. Coraz popularniejsze staje się łączenie warzyw z grilla z owocami. Doskonale sprawdza się zestawienie gruszki, sera i pomidorów oraz ananasa, papryki i cukinii.

Warzywa na grilla jako dodatek do mięs

Warzywa z grilla mogą stanowić zarówno osobną potrawę, co ma miejsce w przypadku wegetariańskich szaszłyków, jak i dodatek do mięs, które królują podczas spotkań w ogrodzie. Dobrym przykładem są grillowane ziemniaki i ich słodsi bracia, czyli bataty. Aby wykonać taki dodatek, należy pokroić warzywa na dosyć grube plastry, a następnie ułożyć na grillu w taki sam sposób, jak cukinię lub mięso. Jeśli chcesz, możesz użyć również specjalnej tacki, jednak wówczas na ziemniakach nie pojawią się charakterystyczne ciemniejsze prążki, które tworzą się na skutek zetknięcia z rusztem.

Co ciekawe, doskonałym dodatkiem do mięs mogą być również pomidorki koktajlowe, które w wersji grillowanej nabierają niepowtarzalnego, głębokiego aromatu, podobnie jak podczas klasycznego pieczenia. W celu przygotowania takich warzyw na grilla należy nabić je na patyk do szaszłyków, dzięki czemu nie rozpadną się pod wpływem wysokiej temperatury. Kto już ma smaka na warzywa z grilla? My odliczamy dni.