Warzywa z grilla: jakie warzywa można grillować?

Warzywa na grilla? To zawsze dobry pomysł. Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianką czy też nie. To opcja zdrowa i bardzo smaczna, a do tego niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Trzeba tylko wiedzieć, po jakie warzywa na grilla sięgnąć, bo nie wszystkie się do tego nadają. A więc przychodzimy z pomocą. 

Istnieje wiele warzyw, które można grillować tak, jak ma to miejsce w przypadku mięsa. Chyba najpopularniejszym warzywem na grilla jest cukinia i wszelkie gatunki do niej podobne, czyli bakłażany, kabaczki i patisony. Takie warzywa na grilla należy odpowiednio zamarynować lub jedynie delikatnie przyprawić za pomocą soli, pieprzu i oliwy (ta ostatnia przyda się zwłaszcza bakłażanom, które mają tendencję do wysychania). Tak przygotowane i pokrojone w dosyć grube plastry można następnie wrzucić na ruszt i grillować dokładnie tak samo jak mięso. Tyle, że najczęściej trwa to znacznie krócej, co jest dodatkową zaletą. Nasza rada? Jeśli oprócz warzyw, jecie też sery, możecie na cukinię położyć plasterek sera feta. To połączenie sprawdza się wyśmienicie! 

Cukinie i bakłażany to jednak nie jedyne warzywa na grilla. Z powodzeniem można grillować również paprykę, ziemniaki, bataty czy nawet marchewkę. A także cebulę, szparagi, a nawet pomidory! Na grilla nadają się w zasadzie wszystkie warzywa, które poddają się obróbce termicznej, jednak w przypadku niektórych z nich czas przygotowania będzie nieco dłuższy. Czasem można więc skorzystać z półproduktów, takich jak choćby ugotowana już kukurydza (kupicie ją w Biedronce czy Lidlu). Poddane wcześniejszej obróbce termicznej kolby na grillu przepięknie się przyrumienią i nabiorą aromatu. A nie trzeba będzie czekać na nie w nieskończoność.

Warzywa na grilla można jeść solo albo z mięsem – na przykład w formie szaszłyków. Sprawdzą się także w duecie z serem halloumi. Wiele zależy od indywidualnych preferencji.

Warzywa na grilla: jak je przygotować? Przepis na marynatę

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie warzyw na grilla. Najpopularniejszym jest chyba przygotowanie specjalnej marynaty z ulubionej przypraw, w której – przed położeniem warzyw na grilla – przez jakiś czas należy namaczać pokrojone plastry. Wówczas nasiąkną one smakiem całej mieszanki, dzięki czemu po upieczeniu na ruszcie będą znacznie bardziej aromatyczne. Istnieje również opcja szybszego przygotowania warzyw na grilla, czyli posypanie ich odpowiednimi przyprawami bez czekania, aż wsiąkną one całą mieszankę. Warto także wówczas delikatnie skropić je oliwą.

Marynatę do grillowanych warzyw można wykonać z octu balsamicznego, soku z cytryny, oliwy, bazylii, tymianku, czosnku, rozmarynu oraz soli i pieprzu. Istnieją również inne przepisy na taką zalewę, niektóre obejmujące również słodkie składniki, takie jak miód. Jeśli chcesz jedynie obsypać warzywa przyprawami, postaw przede wszystkim na sól i pieprz. Świetnym wyborem jest też rozmaryn, który szczególnie pasuje do cukinii i bakłażanów, a także do szaszłyków nie tylko z warzyw, ale i mięsa (zwłaszcza drobiowego). Z rozmarynem fenomenalnie smakują też ziemniaki (i tak, zakładamy, że ziemniak to warzywo – nawet ten przypieczony).

Warzywne szaszłyki z grilla: najpopularniejsze połączenia

Warzywa z grilla bardzo często przyjmują formę szaszłyków, na które możesz nadziać dowolne składniki zgodne z wlasnymi upodobaniami. Najpopularniejsze połączenia obejmują zazwyczaj pieczarki, paprykę, cukinię i cebulę. Ale opcji jest więcej. W nowoczesnych propozycjach pojawiają się również pory, ostre papryczki, pomidorki koktajlowe, oliwki a nawet ananas, czyli kontrastowy owocowy dodatek. Grillować można również morelę oraz różnego rodzaju sery, od kozich, przez mozzarellę aż po pleśniowe. Takie składniki dodatkowo podbijają smak warzyw i nadają im ciekawszego wyrazu. Coraz popularniejsze staje się łączenie warzyw z grilla z owocami. Doskonale sprawdza się zestawienie gruszki, sera i pomidorów oraz ananasa, papryki i cukinii.

Zobacz także:

Warzywa na grilla jako dodatek do mięs

Warzywa z grilla mogą stanowić zarówno osobną potrawę, co ma miejsce w przypadku wegetariańskich szaszłyków, jak i dodatek do mięs, które królują podczas spotkań w ogrodzie. Dobrym przykładem są grillowane ziemniaki i ich słodsi bracia, czyli bataty. Aby wykonać taki dodatek, należy pokroić warzywa na dosyć grube plastry, a następnie ułożyć na grillu w taki sam sposób, jak cukinię lub mięso. Jeśli chcesz, możesz użyć również specjalnej tacki, jednak wówczas na ziemniakach nie pojawią się charakterystyczne ciemniejsze prążki, które tworzą się na skutek zetknięcia z rusztem.

Co ciekawe, doskonałym dodatkiem do mięs mogą być również pomidorki koktajlowe, które w wersji grillowanej nabierają niepowtarzalnego, głębokiego aromatu, podobnie jak podczas klasycznego pieczenia. W celu przygotowania takich warzyw na grilla należy nabić je na patyk do szaszłyków, dzięki czemu nie rozpadną się pod wpływem wysokiej temperatury. Kto już ma smaka na warzywa z grilla? My odliczamy dni do weekendu, bo też planujemy wrzucić coś na ruszt. Tym bardziej, że można to zrobić zdrowo!