Wegetarianizm stał się popularny kilka lat temu, a dzięki powszechnej dostępności w sklepach spożywczych produktów, które zastępują mięso (takich jak tofu lub soczewica), bycie wegetarianinem nie jest trudne. Poza tym większość knajp ma w menu opcje wegetariańskich posiłków. Kuchnia roślinna to jeden z najmocniejszych trendów kulinarnych. Argumentów za tym, aby przejść na dietę wegetariańską jest kilka. Abstrahując od tych etycznych, związanych z troską o zwierzęta i warunki, w jakich odbywa się produkcja większości mięsa, jakie potem trafia na nasz talerz, są jeszcze te wynikające z troski o środowisko. Rolnictwo znajduje się na drugim miejscu listy czynników, które produkują najwięcej dwutlenku węgla, co przyśpiesza globalne ocieplenie. Skutkuje to m.in. sytuacją, jaka ma teraz miejsce w Australii, gdzie ogień zajął 10 milionów hektarów, pozbawił życia ponad miliard zwierząt i zabił kilkadziesiąt osób. A jeżeli te argumenty Was nie przekonują, eksperci firmy hapipożyczki sprawdzili, ile kosztuje dieta wegetariańska i czy jest droższa od spożywania posiłków z mięsem. Okazuje się, że jedzenie roślinnych posiłków i zamienników mięsa jest bardziej korzystne portfela niż gotowanie i spożywanie mięsa.

Najlepsze restauracje wegańskie i wegetariańskie w Warszawie >>>

Dieta wegetariańska jest tańsza niż dieta z mięsem

Na jedzenie zdecydowanie wydajemy najwięcej pieniędzy. Według raportu firmy hapipożyczki „badania pokazują, że konsumenci coraz częściej zmieniają swoje przyzwyczajenia, rezygnując z jedzenia mięsa (wegetarianizm), spożywania wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (weganizm) lub decydując się na rzadsze spożywanie mięsa (fleksitarianizm)”. Według ekspertów i przeprowadzonego badania dieta mięsna jest droższa niż wegetariańska. „Całodniowe wyżywienie składające się ze śniadania, obiadu i kolacji w wariancie mięsnym to koszt około 32 zł. W jego skład wchodzi kanapka z wędliną i warzywami rano, dwudaniowy obiad składający się z rosołu, kotleta schabowego, ziemniaków i surówki oraz kolacja, w której skład wchodzą dwie kiełbaski i pieczywo. Dla porównania całodniowe wyżywienie dla osoby niejedzącej mięsa to koszt około 30 zł. Na śniadanie przygotowujemy jajecznice z trzech jajek z bułką grahamką, na obiad zupę dyniową oraz warzywną potrawkę z ryżem i grzybami jako drugie danie, na kolacje cztery falafele, czyli małe kotleciki z ciecierzycy i sałatkę warzywną z kaszą pęczak”. 2 zł rożnicy to może nie jest dużo, ale stopniowo może uzbierać się z tego całkiem niezła sumka. Miesięcznie to oszczędności rzędu około 60 zł, natomiast rocznie dzięki diecie wegetariańskiej oszczędzicie około 720 zł.