Co to jest gliceryna kosmetyczna?

Gliceryna stosowana w kosmetykach to alkohol trójwodorotlenowy – gęsta, bezbarwna i bezwonna ciecz. Naturalnie gliceryna kosmetyczna powstaje przy produkcji mydła jako produkt uboczny - do tego celu najczęściej wykorzystywane są oleje kokosowe, palmowe oraz tłuszcze zwierzęce. Gliceryna kosmetyczna może być również pozyskiwana w sposób syntentyczny – z propylenu. 

Gliceryna rozpuszcza się w alkoholu oraz wodzie – nie rozpuszcza się za to w tłuszczach. Stosowana przy produkcji kosmetyku, dobrze wiąże ze sobą składniki, pochłania nadmiar wody oraz zapobiega jego wysychaniu. Gliceryna w kosmetykach pojawia się w składzie pod nazwą "Glycerin" – producenci kremów i pomadek nie mają obowiązku wskazywać źrodła jej pochodzenia.

Gliceryna kosmetyczna – właściwości

Gliceryna jest często stosowana w kosmetykach, ponieważ jest niedroga w pozyskiwaniu i nieszkodliwa dla skóry. Jest bezzapachowa, bezbarwna i dobrze emulguje (łączy) ze sobą substancje. Gliceryna kosmetyczna jest dostępna również w czystej postaci, choć nie powinna być stosowana bezpośrednio na skórę, ponieważ w wysokim stężeniu ma działanie wysuszające.

Gliceryna kosmetyczna nie powoduje uczuleń i nie podrażnia skóry. Jest silnie higroskopijna, czyli dobrze pochłania wodę. Dzięki niewielkim cząsteczkom łatwo wnika w głębokie warstwy skóry, w ten sposób ułatwiając transport substancji odżywczych i wiążąc w niej wodę.

Skóra odwodniona – objawy. Jak nawilżyć skórę odwodnioną? Wszystko, co musisz wiedzieć >>>

Gliceryna – zastosowanie w kosmetykach

Gliceryna w kosmetykach stosowana jest najczęściej jako składnik kremów oraz pomadek do ust. Ze względu na swoje właściwości dobrze łączy ze sobą różne substancje, zapobiega ich zasychaniu i częściowo konserwuje. Gliceryna jest często używanym w kremach składnikiem również ze względu na to, że praktycznie nie powoduje reakcji alergicznych oraz uczuleń.

Gliceryna w kosmetykach nie tylko transportuje i wiąże w skórze wodę, utrzymując efekt nawilżenia na dłużej. Działa ona również na zniszczoną i zrogowaciałą skórę, zmiękczając ją i zwiększając jej elastyczność. Gliceryna kosmetyczna wspomaga również procesy regeneracyjne naskórka.

Gliceryna działa także ochronnie na skórę, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w kremach i pomadkach ochronnych w trakcie zimowych dni. Nie jest natomiast polecana do samodzielnego stosowania podczas letnich upałów, ponieważ nie zawiera filtru UV, chroniącego przed szkodliwymi promieniami słonecznymi.

To ulubiony krem pod oczy redaktorek i beauty influencerek – działa cuda >>>

Gliceryna najczęściej pojawia się w składzie takich kosmetyków jak:

  • kremy nawilżające,
  • kremy do stóp i dłoni,
  • kremy ochronne,
  • pomadki ochronne do ust,
  • kremy do skóry dojrzałej, przeciwzmarszczkowe,
  • kosmetyki do włosów.

Gliceryna w kosmetykach musi znajdować się w odpowiednim stężeniu – od 1 do 15%, w innym przypadku może przesuszać skórę (pochłaniając wodę, która się w nim znajduje). Ma również właściwości konserwujące, szczególnie w przypadku kosmetyków, bazujących na wodzie.

Gliceryna kosmetyczna jest stosowana również jako składnik kosmetyków do włosów, takich jak szampony, odżywki czy maski. Wspomaga ona słabe i łamliwe kosmyki, silnie odżywiając i nawadniając włosy. Gliceryna kosmetyczna nadaje włosom blasku, wygładza i zmiękcza sprawiając, że stają się przyjemne w dotyku.

Czy kosmetyki z gliceryną zapychają pory?

Gliceryna w kosmetykach jest obecna w stężeniu od 1 do 15%, czyli nie jest ich głównym składnikiem. Ma ona działanie wiążące, emulgujące oraz zmiękczające naskórek – sama nie posiada zbyt wielu substancji odżywczych, natomiast pomaga innym przedostać się do głębszych warstw skóry.

Gliceryna kosmetyczna tworzy na skórze warstwę okluzyjną - czyli z jednej strony zapobiega utracie wody, a z drugiej chroni naskórek przed działaniem czynników zewnętrznych. Może to powodować zapychanie porów, szczególnie, jeśli masz cerę problematyczną, tłustą, ze skłonnością do wyprysków i trądziku młodzieńczego.

Zaskórniki na nosie – jak się ich pozbyć, aby mieć gładką skórę? Metody usuwania zaskórników z twarzy >>>

Wiele jednak zależy od stężenia gliceryny kosmetycznej w kremie, jej pochodzenia oraz pozostałych substancji, wchodzących w jego skład. Gliceryna przede wszystkim transportuje substancje odżywcze i wiąże wodę – warto więc sięgnąć po kosmetyki lekkie, bazujące na wodzie (nawilżające), które w swoim składzie nie zawierają żadnych innych emolientów.

W przypadku gliceryny kosmetycznej ważne jest również to, w jaki sposób została pozyskana, czy z tłuszczy zwierzęcych, roślinnych, czy też poprzez syntetyzację z propylenu (wchodzącego w skład ropy naftowej). Oczywiście, im bardziej naturalne źródło gliceryny, tym lepiej –  dlatego wielu producentów kosmetyków naturalnych umieszcza na swoich produktach informację o sposobie pozyskiwania gliceryny. Najczęściej można spotkać w składzie oznaczenie "Glycerin vegetal" lub "Glycerin veggie" – oznacza to, że gliceryna znajdująca się w kosmetyku jest pochodzenia roślinnego.

Gliceryna w kosmetykach na zmarszczki

Gliceryna jest popularnym składnikiem kosmetyków do cery dojrzałej. Ze względu na swoje właściwości zapewnia właściwe nawilżenie skóry, wspomaga jej elastyczność i przyspiesza proces regeneracji naskórka.

Istotny jest również fakt, że działanie gliceryny opiera się głównie na transporcie substancji odżywczych w głąb skóry – jest to bardzo pomocne szczególnie w przypadku kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Zawarte w kremach i maseczkach składniki takie jak kolagen, koenzym Q10 czy elastyna dzięki glicerynie są w stanie lepiej wniknąć w skórę i ją odżywić.

Również właściwości gliceryny związane z wodą mają ważne znaczenie w przypadku kremów przeciwzmarszczkowych. Skóra kobiet dojrzałych szybko traci wodę – właściwości wiążące gliceryny pozwalają natomiast zachować na dłużej efekt głębokiego nawilżenia i świeżego wyglądu skóry.