Jagody goji: właściwości

Jagody goji to owoce azjatyckiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Występuje ona w klimacie podzwrotnikowym i umiarkowanym. Większość jagód goji pochodzi z rejonu Chin i Mongolii. Owoce te mają na tyle drogocenne właściwości, że są stosowane w medycynie dalekiego wschodu od ponad 2500 lat. Z tego powodu uważane są za czerwone diamenty wschodu. 

Jagody goji bogate są w minerały i witaminy. Zawierają aż 19 aminokwasów, a 8 z nich nie produkuje ludzki organizm. Zawierają takie drogocenne składniki jak:

  • cynk
  • wapń
  • żelazo
  • selen
  • fosfor
  • miedź
  • witaminy z grupy B
  • witaminę E
  • witaminę C
  • błonnik
  • kwasy tłuszczowe
  • beta - karoten

Dzięki bogactwu składników odżywczych, jagody goji cechują się silnymi właściwościami zdrowotnymi. Korzystnie wpływają na wzrok, ponieważ zawarta w nich zeaksantyna i luteina chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV, a także przed działaniem wolnych rodników. Oczyszczają wątrobę z toksyn i usprawniają procesy trawienne. Jagody goji, dzięki obecnemu w ich składzie cyperonowi pozytywnie oddziałują na pracę serca. Zawarty w nich LBP (bioaktywny kompleks polisacharydowy) wspiera układ immunologiczny i działa przeciwnowotworowo. 

Jagody goji uznaje się za owoce długowieczności, ponieważ skutecznie spowalniają proces starzenia. Są pomocne przy bólach migrenowych i reumatycznych. Wspomagają zasypianie, ułatwiają trawienie, a także niwelują dolegliwości żołądkowe. 

Jagody goji a odchudzanie

Jak jeść jagody goji, żeby schudnąć? Jeśli zadajesz sobie to pytanie, musisz wiedzieć, że jagody goji wbrew pozorom nie posiadają magicznych właściwości odchudzających i same w sobie nie powodują redukcji tkanki tłuszczowej. Korzystnie jednak wpływają na nasz układ trawienny. Ze względu na dużą zawartość obecnego w nich błonnika powodują uczucie sytości, co może być zbawienne podczas stosowania diety odchudzającej i przestrzegania deficytu kalorycznego.

Jak jeść jagody goji? 

Jagody goji świetnie sprawdzają się w kuchni, ponieważ są bardzo zdrowe, mają charakterystyczny, słodki smak i żywą, czerwoną barwę. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać ich w nadmiernych ilościach, aby nie narazić się na niebezpieczne skutki uboczne. Maksymalna dzienna dawka nie powinna przekraczać 15 gramów. Jeśli decydujemy się na picie soku z jagód goji, nie przekraczajmy ilości 50 ml na dobę u dorosłych oraz 25 ml u dzieci. 

W sklepach jagody goji znajdziemy najczęściej w postaci suszonych owoców. Świeże owoce goji trudno ujrzeć na naszych rodzimych półkach sklepowych. Jagody te występują również w formie naturalnego soku, proszku czy tabletek. Jeśli zastanawiasz się czy można jeść surowe jagody goji, to odpowiedź brzmi tak! Świetnie sprawdzą się w przepisach, zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy stosować je jako dodatek do koktajli, jogurtów, sałatek, owsianek, jaglanek. W porze obiadowej możemy je dorzucić do zup, kasz czy potraw z ryżu. Doskonale również urozmaicają przepisy na ciasta i inne desery.

Zobacz także:

Jagody goji: przepisy

1. Woda

Suszone jagody goji świetnie sprawdzą się na co dzień jako dodatek do wody. Zalewając je wrzątkiem uzyskamy bogaty w składniki odżywcze napar. Natomiast w wersji na zimno osłodzą nieco smak wody popijanej w ciągu dnia. 

2. Fit ciasteczka bezglutenowe

Składniki:

  • jagody goji - 1 łyżka
  • ugotowana kasza jaglana - 2 szklanki 
  • morele suszone - 6 sztuk
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki 
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • mleko sojowe o smaku waniliowym - pół szklanki
  • rabarbar - 2 łodygi 
  • ksylitol - 4 łyżki 

W garnku podgrzewamy kaszę, cynamon, wiórki oraz mleko sojowe. Następnie wszystko miksujemy na zwartą i gładką masę. Dorzucamy do niej pokrojone suszone morele i formujemy średniej wielkości kulki z małym wgłębieniem na środku. Rabarbar kroimy w plasterki i podsmażamy z ksylitolem przez około 5 minut. Gotowy rabarbar układamy w przygotowanych wcześniej wgłębieniach. Ciasteczka układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 190 st. C przez około 25 minut.

3. Zdrowa przekąska - kulki owsiane

Składniki: 

  • otręby owsiane - 50 g
  • płatki owsiane - 200 g
  • ksylitol - 2 łyżki
  • jagody goji - 50 g
  • obrane, posiekane pistacje - 50 g
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - pół łyżeczki
  • kefir - 150 ml

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na 10 minut, aby masa stała się nieco kleista. Następnie formujemy z niej małe kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki owsiane pieczemy w 190 st. C przez około 15 minut.

Jagody goji: skutki uboczne  

Owoce goji, mimo, że są zaliczane do grona superfoods, mogą powodować niepożądane skutki uboczne. Spożywane w nadmiernych ilościach obniżają poziom cukru we krwi. Mogą także niebezpiecznie reagować z niektórymi lekami stosowanymi na zakrzepicę, cukrzycę, a także choroby układu krążenia. Szczególną ostrożność w dawkowaniu tych owoców powinny zachować dzieci, matki karmiące piersią oraz kobiety w ciąży.

Niedojrzałe jagody goji mogą być wyjątkowo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Powodują zatrucia pokarmowe w postaci biegunek i wymiotów, a także mogą skutkować paraliżem układu mięśniowego i nerwowego.

Fit śniadanie w 5 minut – te 3 proste przepisy uratują ci poranek >>>