Kruche ciasteczka w kształcie choinek, gwiazdek, reniferów czy dzwoneczków to nie tylko smakowity deser, ale także piękna ozdoba świątecznego stołu. Zdradzamy, jak przygotować takie ciasteczka na Boże Narodzenie według przepisu Magdy Gessler.
Choć niektórych z was może to nieco zdziwić, kruche ciasteczka z konfiturą to w domu Magdy Gessler wręcz obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Ku uciesze fanów, gwiazda programów „Kuchenne Rewolucje”, „MasterChef” i „Sexy Kuchnia” jakiś czas temu postanowiła podzielić się swoim osobistym przepisem na swój ulubiony świąteczny deser z czytelnikami magazynu „Dobre Rady”. Dzięki temu możemy wam nareszcie zdradzić sekret pysznego smaku kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie według receptury tej sławnej restauratorki. Mamy dobre wieści dla tych, którzy nie mogą lub po prostu nie chcą spędzać długich godzin kuchni na przyrządzania świątecznych smakołyków. Przygotowanie 15 porcji tych wyśmienitych ciasteczek zajmie wam tylko 50 minut.
1. Magda Gessler robi ciasto kruche zawsze według proporcji: 3 części masła, 2 części mąki i 1 część cukru pudru. Zimne masło za pomocy noża energicznie należy połączyć z cukrem pudrem, żółtkami i mąką. Następnie uformować kulę, owinąć folią i na 3 godziny włożyć do lodówki.
2. Gdy ciasto się dobrze schłodzi, wałkować je na placek o grubości 3 mm. Za pomocą foremek różnych kształtów wyciąć ciasteczka.
3. Delikatnie ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze i piec ok. 12 minut w temp. 180 st. C na złoty kolor. Posmarować dowolną konfiturą, skleić i posypać cukrem pudrem.