Z czego powstaje olej rycynowy?

Olejek rycynowy jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego. Jest to jednoroczna, ozdobna roślina ogrodowa, pierwotnie pochodząca z Bliskiego Wschodu oraz północno-wschodniej Afryki. Ma on szerokie zastosowanie zarówno w zwalczaniu dolegliwości układu trawiennego (zaparć), kosmetyce, jak i pielęgnacji w przypadku chorób skórnych.

Olejek rycynowy jest otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno, ekstrakcji rozpuszczalnikami lub poprzez połączenie obu tych procesów. Ważne jest, by nie podejmować się pozyskiwania tego oleju bez odpowiedniej wiedzy. Źle przeprowadzony proces wytłaczania lub ekstrakcji prowadzi do stworzenia trującej substancji, rycyny. Olejek rycynowy po pozyskaniu jest gęsty i ma bladożółty kolor. Prawidłowo wyekstraktowany płyn jest bezwonny i nie ma smaku.

Olej rycynowy - właściwości. Na co pomoże jego stosowane?

Olejek rycynowy jest znany głównie ze swoich leczniczych właściwości. Działa pomocniczo w przypadku zaparć, przyspieszając perystaltykę jelit. Po podaniu tego środka doustnie (1-2 łyżek stołowych) działają na niego enzymy trzustkowe. Pod ich wpływem olejek rycynowy zmienia się w mydła potasowe oraz sodowe. Z kolei substancje te działają drażniąco na błony śluzowe jelit, w ten sposób przyspieszając ich perystaltykę i prowadząc do efektu w postaci przeczyszczenia.

Olejkiem rycynowym stosowanym zewnętrznie można leczyć również dolegliwości bólowe. Sprawdza się on bardzo dobrze zwłaszcza przy bólach:

  • głowy,
  • kręgosłupa (szczególnie odcinka krzyżowo-lędźwiowego),
  • zatok,
  • brzucha.

Olejek rycynowy przy dolegliwościach bólowych stosowany jest w formie okładu miejscowego. W podgrzanym olejku należy nasączyć gazę lub cienką szmatkę (może być ręcznik), a następnie umieścić kompres w miejscu bólu. Okład należy pozostawić w bolącym miejscu do momentu, aż olejek całkowicie wystygnie.

Olej rycynowy kosmetyczny - jak działa? Zastosowanie

Olejek rycynowy jest obecnie coraz częściej stosowany w kosmetyce naturalnej, jako alternatywa dla droższych, syntentycznych i często mniej skutecznych substancji. Na co najlepiej stosować olejek rycynowy? Jakie jest jego zastosowanie w codziennej pielęgnacji?

Olejek rycynowy do rzęs i brwi

Olejek rycynowy świetnie sprawdzi się jako odżywka do codziennego stosowania do rzęs i brwi. Substancja ta sprawia, że włoski stają się grubsze i gęstsze. Wspomaga on ich porost, a także wydłuża (w przypadku rzęs). Olej rycynowy dzięki swoim właściwościom nadaje również włoskom ciemniejszy kolor. Stosowany regularnie, olejek ten może z powodzeniem zastąpić hennę.

Olejek rycynowy powinien być nakładany na rzęsy oraz brwi przy użyciu czystej szczoteczki po tuszu do rzęs. Nie należy nakładać zbyt dużej ilości preparatu, ponieważ nadmiar może spłynąć do oczu, powodując ich pieczenie oraz łzawienie. Z tego powodu najlepiej nakładać olejek rycynowy wieczorem, na około 30 minut, a przed snem spłukać go letnią wodą.

Olejek rycynowy na włosy

Olejek rycynowy sprawdzi się idealnie jako jeden ze składników maski do włosów. Nie powinien być stosowany samodzielnie, ponieważ jego gęsta i lepka konsystencja może bardzo utrudnić pozbycie się go z włosów. Najlepiej połączyć go z substancjami, które łatwo usunąć z włosów. Może być stosowany w połączeniu z innymi olejkami. Możesz również dodać kilka kropel tego preparatu do swojej odżywki lub maski przed nałożeniem na włosy.

Olejek rycynowy idealnie sprawdzi się również w domowych maskach renegeracyjnych, zarówno tych nakładanych na końcówki, jak i tych przeznaczonych do skalpu. Właściwości olejku rycynowego sprawiają, że specyfik ten wspomaga porost włosów. Sprawiają one również, że włosy stają się mocniejsze, gęstsze i bardziej lśniące. Olejek rycynowy zmniejsza także ilość rozdwojonych końcówek oraz pomaga w zamknięciu łusek włosa.

Olejek rycynowy na skórę

Olejek rycynowy może być stosowany również podczas codziennego oczyszczania twarzy, zastępując w ten sposób płyn micelarny. Specyfik ten powinien iść w parze z innym olejkiem i stanowić maksymalnie 10% całości substancji. Olejek rycynowy możesz wymieszać z olejem jojoba, migdałowym czy też pochodzącym z pestek winogron. Drugi składnik powinien być dobrany indywidualnie, w zależności od potrzeb i rodzaju cery.

Olejek rycynowy sprawdzi się również przy punktowej likwidacji przebarwień i plam na skórze. Zalecane jest smarowanie nim dwa razy dziennie miejsca powstawania zmiany skórnej, a następnie pozostawienie do wchłonięcia. W przypadku przebarwień olejek rycynowy przyniesie lepsze efekty w połączeniu z sokiem z cytryny w stosunku 1:1.

Olejek rycynowy działa także zmiękczająco, dlatego możesz stosować go w miejscach, w których pojawiają się zgrubienia oraz naskórek jest twardy (np. łokcie, stopy, kolana). Najlepiej stosować olejek w parze z gęstymi kremami nawilżającymi. W takim połączeniu substancje lepiej się wchłoną, a skóra dłużej pozostanie nawilżona i miękka.

Olejek rycynowy na trądzik

Olejek rycynowy może być stosowany przy leczeniu zmian skórnych. Pomaga zarówno w łagodzeniu trądziku, jak i regeneracji skóry w miejscu blizn potrądzikowych. Olejek rycynowy ma właściwości antyseptyczne (odkażające). Dzięki temu hamuje rozwój bakterii na skórze i w miejscach powstawania trądziku, tym samym zatrzymując jego rozwój i wspomagając leczenie.

Jak zastosować olejek rycynowy w walce z trądzikiem? Co drugi dzień zafunduj sobie kurację olejkową. Najpierw oczyść skórę delikatnym żelem do mycia twarzy, a następnie otwórz pory (umieszając twarz nad parującą wodą i okrywając głowę ręcznikiem, tzw. "parówka"). Po około 5 minutach nałóż olejek na twarz. Najlepiej delikatnie go wmasowywać lub wklepywać, by został lepiej wchłonięty przed skórę. Po upływie około godziny zamocz ręcznik w gorącej wodzie i delikatnie przetrzyj skórę. W ten sposób usuniesz resztki olejku, które na niej pozostały.

Olejek rycynowy sprawdzi się również w przypadku pojedynczych wyprysków. Wystarczy nałożyć go punktowo na miejsce powstawania pryszcza, a następnie pozostawić do wchłonięcia. Olejek rycynowy jest całkowicie bezpieczny dla skóry. Nie narusza on struktury naskórka oraz nie powoduje powstawania warstwy okluzyjnej, dzięki czemu nie zapycha porów.

Olejek rycynowy do paznokci

Olejek rycynowy może być stosowany do paznokci w formie kuracji, na przykład, gdy zostały one zniszczone wskutek stosowania zabiegów kosmetycznych (manicure, paznokcie żelowe, tipsy itp). Wspomaga on wzrost i odbudowę płytki paznokciowej, a także sprawia, że staje się ona twardsza.

Aby uzyskać jak najlepsze efekty, należy umoczyć waciki w olejku rycynowym, a następnie owinąć nimi każdy z paznokci. Na całość najlepiej nałożyć bawełnianą lub wełnianą rękawiczkę (nigdy z tworzyw sztucznych!), a następnie całość pozostawić na około 2 godziny. Taką kurację powinno się wykonywać nie częściej niż raz na dwa tygodnie. W innym przypadku olejek rycynowy może spowodować, że paznokcie staną się ciemniejsze.

Olejek rycynowy - cena, dostępność

Olejek rycynowy jest dostępny w aptekach oraz niektórych drogeriach na terenie całego kraju. Sprzedawany jest najczęściej w ciemnych buteleczkach, mających za zadanie chronić jego właściwości przed działaniem promieni słonecznych. Olejek rycynowy jest dostępny w różnych wielkościach - od 15 ml do nawet 1 litra.

Olejek rycynowy jest bardzo tani. Cena za 100 ml (najpopularniejszy rozmiar) waha się w granicach od 6 do 20 złotych. Buteleczka olejku rycynowego o takiej pojemności przy stosowaniu wyłącznie do pielęgnacji rzęs oraz brwi wystarczy na ponad rok.

Olejek z drzewa herbacianego na twarz? Zastosowanie, właściwości i opinie o olejku herbacianym >>>