Smoothie z jarmużem – przepis

Przepisy na smoothie to prawdziwa kopalnia ciekawych smaków. Nic dziwnego - można zrobić je prawie ze wszystkiego. Jarmuż to roślina bogata w wapń, karotenoidy, błonnik czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że tak chętnie używany jest do różnych potraw. Zielone smoothie warzywne z jarmużem to bogactwo witamin i składników odżywczych. Do jego wykonania potrzebne ci będą:

  • ok. 60 g jarmużu
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka wody niegazowanej
  • miód według uznania
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jabłko obieramy i pozbieramy gniazd nasiennych, a następnie wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami. Wszystko miksujemy na gładką masę. Chcąc od razu mieć zimne zielone smoothie można jeszcze przed zblendowaniem dorzucić kilka kostek lodu. Jednak świetnie będzie smakowało także po włożeniu do lodówki na jakiś czas.

Smoothie z mango – przepis

Smoothie owocowe to świetna opcja szczególnie dla wielbicieli słodkości. Jest ono bowiem naturalnie słodsze od warzywnych wersji. Wraz z wiosną do naszych kuchni zaglądają piękne kolorowe owoce, które wręcz wypada wykorzystać, np. po to, by zrobić koktajl smoothie. Mango, banan i pomarańcza to świetne połączenie, które można zabrać ze sobą w słoiku czy butelce niemal wszędzie. Do takiego smoothie potrzebne będą ci:

  • połówka mango
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • szklanka wody (lub mniej jeśli dodajesz kostki lodu)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny, wodę i opcjonalnie kostki lodu. Wszystko razem blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wolisz bardziej gęste smoothie owocowe możesz użyć do jego przyrządzenia mniejszej ilości wody lub samych kostek lodu. Dobrym rozwiązaniem jest zblendowanie ze sobą najpierw owoców i soku z cytryny, a później dopiero dolanie wody do uzyskania zadowalającej gęstości.

 

Smoothie ze szpinakiem – przepis

Masz ochotę na zdrowe i pyszne smoothie? Przepisy opierają się nie tylko na słodkich owocach, ale również na roślinach. Szpinak będący dla wielu zmorą dzieciństwa, w takiej wersji całkowicie zmienia swoje oblicze. DO przygotowania smoothie ze szpinakiem potrzebujemy:

  • ok. 100 g szpinaku
  • 2 pomarańcze
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Do kielicha blendera wyciśnij sok z dwóch pomarańczy, a następnie dorzuć umyty szpinak, obranego banana i sok z cytryny. Możesz dodać kilka kostek lodu. Jeśli chcesz, by smoothie było mniej gęste, dolej do niego wody według uznania. Wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Najlepiej podawać je świeżo po zrobieniu. Tak przygotowane zdrowe smoothie jest słodkie, nawet bez dosładzania. Istotne, by banan był dojrzały, ponieważ to właśnie on dodaje słodkiego smaku. Koktajl na bazie szpinaku to prawdziwa bomba witaminowa, na dodatek mało kaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie.

Smoothie z bananem – przepis

Smoothie owocowe to nie tylko świetne rozwiązanie do pracy, na uczelnię czy jako przekąska w ciągu dnia. Jeśli odpowiednio je przygotujemy może nawet zastąpić śniadanie. Jest idealne na ciepłe dni, gdy nie ma ochoty na jedzenie dużych i sycących śniadań. Banan to źródło potasu, witamin i zdrowych kalorii. Przygotowany na jego bazie koktajl będzie wystarczająco sycący, by zaspakajał głód na kilka godzin. Szczególnie jeśli dodamy do niego płatki owsiane. Aby zrobić zdrowe smoothie na śniadanie potrzebne ci będą:

  • 2 banany
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml mleka

Jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych, a następnie przekrój na mniejsze kawałki i wrzuć do kielicha blendera. Banany obierz i także przekrój na kawałki, po czym dorzuć do jabłek wraz z pozostałymi składnikami. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Tak przygotowane smoothie owocowe najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Jeśli włożymy je na jakiś czas do lodówki straci nieco na wartościach oraz smaku, a mleko oraz masa owocowa mogą się rozwarstwić. Dlatego też najlepiej przygotowywać je bezpośrednio przed podaniem, a jeśli chcesz by było schłodzone to zamiast wkładać do lodówki, dodaj do kielicha blendera kilka kostek lodu.

Jak zrobić smoothie bowl?

Smoothie warzywne czy owocowe może być świetną bazą do przygotowania tzw. smoothie bowl, czyli miseczek wypełnionych pysznym koktajlem w towarzystwie warzyw, owoców, orzechów czy innych superfoods. Takie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie. Zapewnia ono dużo składników odżywczych, pozwala się najeść, a przy tym podkręca metabolizm. Aby przygotować smaczne i zdrowe smoothie bowl potrzebujesz:

  • ok. 70 g truskawek
  • ok. 50 g jagód
  • ok. 50 g malin
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki płatków owsianych

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę. Następnie przelej do miseczki i połóż na wierzchu według uznania: pokrojone na połówki truskawki, jagody, maliny, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, czy ulubione orzechy. Smoothie bowl możesz dowolnie ozdabiać, tworząc z nich nie tylko przepyszne, ale także piękne kompozycje. Nie tylko owoce świetnie nadają się do robienia śniadań w takiej formie. Smoothie z dodatkiem szpinaku czy jarmużu także dobrze się sprawdzą. Wówczas możemy przyozdobić je bananami, kiwi czy owocami. Niemal do każdego smoothie możesz dodać płatki owsiane. Wówczas będzie ono gęstsze i bardziej sycące, dzięki czemu idealnie nada się do przygotowania pożywnego śniadania.

Smoothie to idealny patent na przekąskę w ciągu dnia, drugie, a nawet pierwsze śniadanie. Wszystko zależy od tego w jaki sposób je przygotujesz i na jakie składniki postawisz. Niezależnie od tego, co dodasz do swojego smoothie na pewno sprawdzi się ono lepiej niż słodkie batoniki czy słone przekąski. Nie tylko ma mniej kalorii, ale przede wszystkim posiada więcej witamin i składników odżywczych. Ponadto taki koktajl może podkręcić twój metabolizm!

Smoothie bowl – 4 przepisy na zdrowe i odchudzające śniadanie >>>