Koktajl truskawkowy to idealna, letnia przekąska, która może nas odżywić i orzeźwić. Truskawki zawierają dużą ilość witaminy C i K, a także mikroelementy, takie jak: fosfor, wapń, magnez i mangan. Poza tym są... zwyczajnie pyszne i wiele osób niemal przez cały rok wyczekuje momentu, w którym nadejdzie upragniony sezon na te owoce!

https://www.glamour.pl/artykul/przepisy-na-smoothie-te-kokajle-poprawiaja-nastroj-skore-i-metabolizm-nasze-top-5-200507052530

Ile kalorii ma shake truskawkowy?

Truskawki są niskokaloryczne, w 100 gramach owoców znajduje się około 30 kcal. Do przygotowania jednej porcji koktajlu będziemy potrzebować około 300 g owoców. To oznacza, że shake przyrządzony z samych truskawek będzie miał około 90 kcal.

Pamiętajmy jednak, że przygotowując koktajl, najczęściej dodajemy do niego jeszcze inne składniki. Mleko, jogurt, cukier czy inne owoce mogą zwiększyć kaloryczność napoju. Wszystko zależy też od ilości i rodzaju wybranych przez nas dodatków. Składniki najczęściej łączone z truskawkami to między innymi:

  • mleko krowie (3,2% tłuszczu), które zawiera około 65 kcal w 100 g,
  • jogurt naturalny, który zawiera około 40 kcal w 100 g,
  • mleko owsiane, które zawiera około 50 kcal w 100 g,
  • miód, który zawiera około 300 kcal w 100 g,
  • banan, który zawiera około 90 kcal w 100 g,
  • mango, które zawiera około 60 kcal w 100 g,
  • jagody, które zawierają około 50 kcal w 100 g,
  • szpinak, który zawiera około 20 kcal w 100 g,
  • masło orzechowe (z fistaszków), które zawiera około 590 kcal w 100g.

Jakie właściwości ma shake truskawkowy?

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, truskawki są niezwykle dobre dla naszego zdrowia. Są skarbnicą witaminy C i witaminy K, zawierają magnez, fosfor, mangan i wapń. Owoce te mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są świetną przekąską np. dla osób na diecie redukcyjnej.

Pozostałe składniki, które dodamy do naszego koktajlu z truskawek, będą miały wpływ na właściwości napoju dla naszego organizmu. Owocowy milkshake, który zawiera krowie mleko, cukier, lody i bitą śmietanę, nie będzie najzdrowszym wyborem ze względu na dużą zawartość cukrów prostych i tłuszczu. Wiadomo jednak, że od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na tego typu przekąskę.

Jeśli natomiast staramy się zdrowo odżywiać, możemy wybrać alternatywę dla klasycznego milkshake’a, a truskawki połączyć z innymi owocami, mlekiem roślinnym, jogurtem czy, także niezwykle odżywczymi dla naszego organizmu, orzechami!

Koktajl truskawkowy - idealny na upały

Koktajl truskawkowy będzie idealną przekąską na upały - owoce te zawierają nawet 92% wody, dzięki czemu bardzo dobrze nawodnią nasz organizm. Shake będzie miał też właściwości ochładzające, szczególnie jeśli zostanie przyrządzony z mrożonych owoców albo dodamy do niego lód. 

Zobacz także:

Musimy jednak pamiętać, że shake z dużą ilością cukru (na przykład przyrządzony na lodach waniliowych, mleku lub z bitą śmietaną), może przynieść odwrotny efekt i zostawić po sobie jeszcze większe uczucie pragnienia, zamiast skutecznie nas nawodnić.

Shake truskawkowy: jak szybko go zrobić?

Przygotowanie shake’a truskawkowego jest banalnie proste, tak naprawdę polega na zblendowaniu ze sobą wszystkich wybranych przez nas składników. Jeśli przyrządzasz napój z mrożonych owoców, możesz potrzebować lepszej jakości blendera lub malaksera, który posiada mocne ostrza i działa na wysokich obrotach.

Pamiętaj, że:

  • shake truskawkowy możesz przyrządzić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych truskawek,
  • do koktajlu możesz dodać jogurt, mleko lub maślankę, aby delikatnie go rozrzedzić,
  • jeśli nie spożywasz nabiału, zamiast mleka świetnie sprawdzi się napój sojowy, ryżowy lub migdałowy,
  • shake truskawkowy polubi się z dodatkami takimi jak inne owoce (np. banany, jagody lub mango), warzywa (takie jak seler, szpinak czy jarmuż) oraz masło orzechowe (z orzeszków ziemnych, laskowych lub migdałów),
  • w upalne dni koktajl truskawkowy możesz zamrozić, a następnie jeść go w postaci lodów; przydadzą się w tym wypadku specjalne foremki, które pomogą ci przygotować mrożony deser na patyku!

Milkshake truskawkowy

Składniki na dwie porcje koktajlu:

  • szklanka świeżych truskawek,
  • szklanka mleka,
  • szklanka lodów waniliowych,
  • dwie łyżki cukru,
  • opcjonalnie: bita śmietana, sos czekoladowy, cynamon.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę w blenderze kielichowym lub malakserze. Podawaj w wysokiej szklance lub kubku, z ulubionymi dodatkami (na przykład bitą śmietaną, cynamonem, bazylią czy sosem czekoladowym).

Shake truskawkowy z jogurtem naturalnym i miodem

Składniki na dwie porcje koktajlu:

  • 300 g świeżych lub mrożonych truskawek,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • łyżka miodu.

Przygotowanie:

Podobnie jak w poprzednim przepisie, składniki umieść w blenderze lub malakserze i zmiksuj je na gładką masę, na wysokich obrotach. Gotowy shake przelej do szklanki i ciesz się jego niepowtarzalnym smakiem!

Shake truskawkowy wegański: z mlekiem roślinnym, cynamonem i jagodami

Składniki na dwie porcje koktajlu:

  • 300 g świeżych lub mrożonych truskawek,
  • 100 g świeżych jagód,
  • 100 ml mleka roślinnego (polecamy migdałowe),
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Truskawki i jagody zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj do nich mleko roślinne, a następnie szczyptę cynamonu do smaku. Gotowy koktajl możesz możesz spożyć od razu po przyrządzeniu albo zamrozić w specjalnych foremkach i zrobić z niego domowe, orzeźwiające lody, idealne na upały.

Shake truskawkowy z mango i szpinakiem

Składniki na dwie porcje koktajlu:

  • 300 g świeżych lub mrożonych truskawek,
  • dwie garści szpinaku baby,
  • pół dojrzałego mango.

Przygotowanie:

Truskawki zblenduj razem ze szpinakiem i mango. Jeśli koktajl z mango będzie zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody mineralnej lub filtrowanej. Gotowy do spożycia shake przelej do wysokiej szklanki lub kubka.

Shake truskawkowy z masłem orzechowym i bananem

Składniki na dwie porcje koktajlu:

  • 300 g świeżych lub mrożonych truskawek,
  • 1 duży banan,
  • łyżka masła orzechowego.

Przygotowanie:

Truskawki zmiksuj razem z bananem na gładką masę w blenderze kielichowym lub malakserze. Na koniec dodaj kopiastą łyżkę masła orzechowego, i jeszcze raz zblenduj. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, możesz rozrzedzić go za pomocą wody lub mleka.

Smacznego!