W książce The Bowl Book  autorstwa Natalii Kontrakiewicz i Natalia Kusiak znajdziemy 64 przepisy na  zdrowe, pyszne i wegańskie bowle. Uzupełnione zostały o rozdziały dotyczące zasad diety
roślinnej, popularnych zamienników, podstaw gotowania, przyprawiania i przechowywania jedzenia. Integralną częścią publikacji jest również rozmowa z dietetyczką, która rozwiewa wiele mitów dotyczących zdrowego odżywiania. Całość ilustrują niesamowicie piękne zdjęcia. Zarówno przepisy, jak i produkcja książki przemyślana jest w możliwie najbardziej zrównoważony sposób.

fot. materiały prasowe

Przepis na bananowy bowl z miso

Składniki13

1 mrożony banan

2 łyżki tahini

3/4 łyżki miso

1/2 łyżeczki cynamonu

ziarna kakaowca do posypania

Dodatki opcjonalne:

50 ml mleka roślinnego

świeże owoce

2 łyżki granoli

 

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki, oprócz ziaren kakaowca, wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę. Obserwuj fakturę masy: jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, stopniowo dodawaj mleko roślinne.

2. Gotową masę przełóż do miseczki, posyp ziarnami kakaowca i odrobiną cynamonu.

fot. materiały prasowe

Książkę można kupić w ramach przedsprzedaży za pośrednictwem strony thebowlbook.pl. Złotówka z każdego sprzedanego egzemplarza The Bowl Book zasili konto stowarzyszenia Otwarte Klatki.