W książce The Bowl Book autorstwa Natalii Kontrakiewicz i Natalia Kusiak znajdziemy 64 przepisy na zdrowe, pyszne i wegańskie bowle. Uzupełnione zostały o rozdziały dotyczące zasad diety
roślinnej, popularnych zamienników, podstaw gotowania, przyprawiania i przechowywania jedzenia. Integralną częścią publikacji jest również rozmowa z dietetyczką, która rozwiewa wiele mitów dotyczących zdrowego odżywiania. Całość ilustrują niesamowicie piękne zdjęcia. Zarówno przepisy, jak i produkcja książki przemyślana jest w możliwie najbardziej zrównoważony sposób.
Czytaj więcej >>> Poke bowl przepis - jak przygotować hawajskie danie?
fot. materiały prasowe
Przepis na bananowy bowl z miso
Składniki13
1 mrożony banan
2 łyżki tahini
3/4 łyżki miso
Zobacz także:
1/2 łyżeczki cynamonu
ziarna kakaowca do posypania
Dodatki opcjonalne:
50 ml mleka roślinnego
świeże owoce
2 łyżki granoli
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki, oprócz ziaren kakaowca, wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę. Obserwuj fakturę masy: jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, stopniowo dodawaj mleko roślinne.
2. Gotową masę przełóż do miseczki, posyp ziarnami kakaowca i odrobiną cynamonu.
fot. materiały prasowe
Książkę można kupić w ramach przedsprzedaży za pośrednictwem strony thebowlbook.pl. Złotówka z każdego sprzedanego egzemplarza The Bowl Book zasili konto stowarzyszenia Otwarte Klatki.