Siemię lniane – właściwości, o których niekoniecznie wiesz!

Siemię lniane znane jest przede wszystkim jako naturalny specyfik regulujący trawienie, pomagający łagodzić wzdęcia i przyspieszający metabolizm

Na tym jednak jego rola się nie kończy. Siemię lniane może być wykorzystywane również jako naturalny, głęboko odżywiający i nawilżający kosmetyk. 

Wszystko dzięki zawartości witamin i minerałów, takich jak:

  • witamina B6;
  • witamina E;
  • witamina K;
  • żelazo;
  • cynk;
  • magnez;
  • fosfor,
  • selen. 

Siemię lniane jest również bardzo bogate w kwasy Omega-3 i błonnik. Wszystko to sprawia, że staje się idealnym remedium nie tylko na układ pokarmowy, ale także na problemy z suchą, wiotką i zmęczoną skórą.
 

Siemię lniane do picia – jak parzyć?

Siemię lniane do picia to najłatwiejszy sposób nie tylko na ulgę w kłopotach trawiennych, ale także na profilaktykę. Dzięki bogactwu witamin, minerałów i kwasów Omega-3, picie siemienia lnianego pomaga uzupełnić niedobory pokarmowe i zapobiec im, szczególnie w czasie diety odchudzającej.

Napar z siemienia lnianego jest bardzo prosty do przygotowania, a len do picia, spożywany codziennie przez kilkanaście dni (zaleca się maksymalnie 14-dniowe kuracje, potem należy zrobić przerwę) pomoże przywrócić organizm do sprawnego funkcjonowania. 

Jak zaparzyć siemię lniane? Można zrobić to na dwa sposoby:

  • zalanie wrzątkiem (10-15 minut pod przykryciem)
  • przegotowanie ziaren w wodzie (również 10-15 minut, na wolnym ogniu, często mieszając). 

Druga metoda szybciej i intensywniej „wyciągnie” żel z ziarenek, dlatego jest bardziej polecana do tworzenia maseczek na twarz i włosy. 

Zobacz także:

Siemię lniane na zaparcia również zadziała nieco sprawniej, jeśli będzie przegotowane – im więcej śluzu, tym większa skuteczność. Siemię lniane mielone jest tak samo skuteczne, jak to w postaci całych ziaren, a niektórzy nawet wolą tę formę do przygotowywania kosmetyków. 
 

Siemię lniane do jedzenia – jak przygotować?

Jedzenie surowych ziarenek siemienia lnianego nie jest co prawda bardzo szkodliwe, jednak trzeba pamiętać, że roślina ta zawiera związki uznane za toksyczne (glikozydy cyjanogenne), jeśli spożywa się je w nadmiarze. Poddanie ziarenek siemienia lnianego obróbce termicznej pozwala zniwelować ich działanie. 

Przyjmuje się, że spożywanie surowego siemienia lnianego jest bezpieczne do dawki 50 -80 g dziennie. Lepiej (i smaczniej!) jest jednak spożywać przegotowane lub zaparzone wcześniej ziarna. 

Siemię lniane na żołądek czy jako dodatek do dań i koktajli możesz dodawać razem z wodą, w której się gotowało lub zaparzało, albo wypłukać je, jeśli zależy ci na jego sypkiej formie.

Jak jeść siemię lniane?

Siemię lniane możesz dodawać do:

  • sałatek;
  • jogurtów i serków;
  • dressingów i sosów;
  • ciast;
  • panierki do mięs i serów;
  • kanapek.

Bardzo smaczny i prosty do przygotowania jest kisiel z siemienia lnianego. Aby go przyrządzić, wystarczy do przegotowanego tradycyjną metodą „glutka” lnianego dodać ulubione, zblendowane owoce i zagotować całość jeszcze raz.
 

Siemię lniane na włosy – jak stosować?

Siemię lniane (mielone lub całe, a także olej lniany) można wykorzystać jako głęboko odżywczą, regenerującą i nawilżającą maskę do włosów i skóry głowy. 

Przygotowanie jej jest bardzo proste: wystarczy przegotować kilka łyżek siemienia lnianego w wodzie tak, aby powstał gęsty żel. Odcedź ziarna, a żel wmasuj w umyte i osuszone ręcznikiem włosy i skórę głowy. Pozostaw na 20-30 minut. Dla wzmocnienia efektu możesz włosy spiąć i założyć na głowę foliowy czepek, a na niego turban z ręcznika. 

Pod wpływem ciepła łuski włosów się rozchylą, a cenne substancje z żelu wnikną w nie głębiej. Jeśli masz czas, lniany żel możesz pozostawić na włosach nawet na kilka godzin. 

Maseczkę spłucz dokładnie letnią wodą. Włosy będą doskonale nawilżone, miękkie i błyszczące. Skóra głowy otrzyma solidną dawkę nawilżenia, a jeśli borykasz się ze swędzeniem i podrażnieniem jej skóry – odczujesz wyraźną ulgę. 

Więcej domowych zabiegów na włosy:
Zabiegi na włosy do wykonania w domu. Wybrałyśmy 10 pielęgnacyjnych zabiegów, które musicie przetestować! Wśród nich olejowanie, kremowanie i cementowanie włosów
 

Siemię lniane – przeciwwskazania do spożywania

Spożywanie i picie siemienia lnianego jest korzystne i bezpieczne dla zdrowia, jeśli nie przesadzimy z jego ilością. Przyjmuje się, że przyjmowanie nawet do 8 łyżek siemienia dziennie nie jest szkodliwe. 

Warto jednak mieć na uwadze, że siemię lniane zawiera spore ilości błonnika, dlatego nadmierne spożywanie go (szczególnie gdy pijesz mało płynów) może prowadzić do zaparć. 

Osoby cierpiące z powodu przewlekłych i ciężkich schorzeń układu pokarmowego i jelit przed rozpoczęciem przyjmowania siemienia lnianego powinny skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym. 

Ze względu na brak jednoznacznych badań dotyczących wpływu siemienia na zdrowie kobiet w ciąży i karmiących piersią, nie zaleca się picia i jedzenia go w tym czasie. 

W razie jakichkolwiek wątpliwości – skonsultuj się z lekarzem. 

Zobacz także: Woda z octem jabłkowym – czy naprawdę działa odchudzająco? Jak ją pić?