Kiedy Messenger pokazuje aktywność?

Aktywność na Messengerze to informacja dla osób z naszej listy kontaktów o tym, czy w danym momencie korzystamy z aplikacji. Kiedy użytkownik jest dostępny, koło ikonki jego zdjęcia profilowego wyświetla się zielona kropka. Messenger ma jeszcze jedną funkcję: pokazuje, ile godzin czy minut temu dana osoba była ostatnio online. Informacja ta wyświetla się pod nazwą profilu, po wejściu w konwersację. Zdarzają się jednak sytuacje, w których Messenger pokazuje status aktywny teraz mimo tego, że użytkownik nie korzysta w danym momencie z aplikacji. Zazwyczaj jest to sprawka dodatkowego narzędzia, takiego jak Facebook bot, czyli programu, który najczęściej służy do prowadzenia zautomatyzowanych rozmów z innymi użytkownikami. Tego typu narzędzia są wykorzystywane przy obsłudze kont o bardzo dużej ilości aktywnych znajomych czy obserwatorów, którzy kontaktują się za pomocą wiadomości. Boty na Facebooku samodzielnie odpowiadają na najczęściej zadawane przez innych użytkowników pytania, odciążając przy tym osobę prowadzącą stronę. Niektóre z botów są w pewien sposób cały czas zalogowane na Messengerze, dlatego profil używający tego typu programu będzie miał non stop status aktywny teraz.

Czemu Messenger nie pokazuje aktywności?

Czasami zdarza się, że dany użytkownik nie jest oznaczany jako dostępny na Messengerze, mimo tego, że regularnie używa aplikacji. Ponadto niektóre z kont nigdy nie pokazują informacji, kiedy ostatnio były aktywne. Dlaczego aktywność na Messengerze się nie wyświetla? Powodów może być kilka, a najpopularniejsze z nich to: 

  • Wyłączony status aktywności. Każdy użytkownik Messengera może wyłączyć udostępnianie statusu aktywności z poziomu ustawień swojego konta. 
  • Wylogowany użytkownik. Konta, które po każdej sesji zostają wylogowane, często nie pokazują statusu aktywności. 
  • Zablokowane konto. Bez względu na to, czy ty zablokujesz kogoś ze swojej listy znajomych na FB, czy inna osoba zablokuje ciebie, nie będziecie widzieć nawzajem swojego statusu aktywności.

Jak odblokować kogoś na Messengerze? To proste. W ustawieniach swojego konta znajdź zakładkę Prywatność, a następnie Zablokowane konta. Wystarczy, że klikniesz w nazwę zablokowania profilu, a później wybierzesz opcję Odblokuj na Facebooku. Cofnięcie blokady konta możesz zająć Facebookowi do 48 godzin. 

Jak ukryć swoją aktywność na Messengerze? Nie chcesz, aby twoi znajomi widzieli, że jesteś online na Messengerze? Nie ma problemu. Aplikacja udostępnia możliwość wyłączenia statusu aktywności, a całą czynność zamkniesz w kilku prostych krokach: 

  1. Otwórz aplikację Messenger. 
  2. Wejdź do swojego profilu, klikając miniaturkę zdjęcia profilowego znajdującą się w lewym górnym rogu ekranu. 
  3. Przejdź do zakładki Status aktywności
  4. Przesuń w lewą stronę suwak przy opcji Informuj o swojej aktywności.
  5. Potwierdź swój wybór, klikając przycisk Wyłącz.

W ten szybki sposób sprawisz, że twój status aktywności nie będzie wyświetlał się innym użytkownikom Messengera. Musisz pamiętać, że od tej pory ty też nie będziesz mieć dostępu do informacji o aktywności swoich znajomych w aplikacji. Na szczęście możesz włączyć z powrotem udostępnianie swojego statusu aktywności w dowolnym, wybranym przez siebie momencie. 
Innym sposobem na ukrycie aktywności jest po prostu wylogowanie się z konta. Niestety, nie będziesz w stanie zrobić tego z poziomu aplikacji Messenger. Czynność musi zostać przeprowadzona bezpośrednio na FB. W takim razie jak wylogować się z Facebooka? Nic trudnego. Rozpocznij od wejścia na platformę z poziomu apki lub przeglądarki internetowej, a następnie przejdź do ustawień konta. Znajdź opcję Bezpieczeństwo i logowanie a następnie Miejsca logowania”. Na ekranie powinny wyświetlić ci się wszystkie urządzenia, na których jesteś aktualnie zalogowany na FB i Messengerze. Kliknij opcję Wyloguj się, którą znajdziesz pod ikonką trzech kropek przy każdej pozycji na liście urządzeń, i gotowe!  

Jak wyłączyć powiadomienia w konwersacji na Messengerze? 

Jeśli nie chcesz otrzymywać powiadomień z konkretnej konwersacji na Messengerze, możesz bez problemu je wyłączyć. Wystarczy, że znajdziesz daną rozmowę na głównym ekranie aplikacji, a następnie przejdziesz do jej ustawień. Po wybraniu opcji Więcej zobaczysz ikonę przekreślonego dzwoneczka lub napis Wstrzymaj. Następnie musisz zdecydować, na jak długo chcesz wyłączyć powiadomienia dla danej konwersacji. Może być to zarówno kilka minut, cały dzień czy do momentu, aż samodzielnie włączysz je z powrotem.