Dietetyczne ciasto marchewkowe z pewnością polubią osoby na diecie wegańskiej, ale nie tylko. Wykorzystanie warzyw w domowych wypiekach to metoda na przemycenie witamin, minerałów i błonnika. Dodatek marchewki bardzo korzystnie wpływa na strukturę ciasta. Jest ono bardziej wilgotne i miękkie, dzięki czemu można zmniejszyć ilość dodawanego tłuszczu.

Ciasto marchewkowe fit – triki, dzięki którym będzie pyszne

Ciasto marchewkowe dietetyczne jest pyszne i zdrowe. Jakością również nie odbiega od klasycznych wypieków. Aby było puszyste, wilgotne i pyszne warto wykorzystać kilka trików przy jego przygotowywaniu. Które z nich pozwolą nam uzyskać idealny efekt?

Zacznijmy od marchewki. Niektóre przepisy sugerują, aby do przygotowania ciasta marchewkowego użyć wiórków pozostałych z warzyw przerobionych w sokowirówce na sok. Można, oczywiście, w ramach szerzenia idei zero waste postąpić właśnie w ten sposób, jednak ciasto nie będzie wówczas wystarczająco mokre same z siebie. Liczyć się trzeba wówczas z koniecznością dodania do niego większej ilości oleju lub soku owocowego, np. z pomarańczy. Jeśli chcemy delektować się cudownie wilgotnym kawałkiem, wykorzystajmy świeżą marchewkę startą w robocie lub na ręcznej tarce o dużych oczkach.

Suche składniki, takie jak mąka, cukier, proszek do pieczenia czy cynamon dobrze jest najpierw przesiać, a dopiero później połączyć z wymieszanymi płynnymi składowymi ciasta. Dzięki takiemu zabiegowi ciasto będzie bardziej puszyste. Efekt można dodatkowo wzmocnić, ubijając białka jajek na puszystą pianę, a następnie delikatnie łącząc je z całością.

Marchewka to naturalny słodzik. Jeśli uczynimy z niej bazę ciasta, nie będzie go trzeba później mocno dosładzać. Niektórzy, chcąc nadać wypiekowi inną nutę, wykorzystują cukier kokosowy albo daktyle. Z powodzeniem można sięgać także po dodatek owoców. Marchewka dobrze skomponuje się z pomarańczą lub ananasem.

Zdrowe ciasto marchewkowe wymaga także odpowiednich dodatków. W pierwszej kolejności skupmy się na przyprawach. W zależności od pożądanego efektu wykorzystać można przyprawy korzenne, dzięki którym ciasto upodobni się do piernika. Ciekawym przełamaniem może być odrobina chili. Przyprawy można także wzbogacić lub zastąpić dodatkiem mielonej kawy.

Gotowe ciasto marchewkowe można pozostawić w wersji pozbawionej dekoracji, wykończyć polewą czekoladową, lukrem albo zrobić smaczny krem z serka twarożkowego lub topionego. Możliwości w tym zakresie jest bardzo wiele.

Ciasto marchewkowe fit – składniki

Ciasto marchewkowe fit nie może się obejść bez głównej gwiazdy, czyli marchewki. Najlepsza będzie świeżo starta na największych oczkach tarki. W marchewce znajdziemy wiele cennych składników: karotenoidy wpływające na zdrowie i wygląd skóry, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E, K. Marchewka stanowi dobre źródło błonnika i minerałów, między innymi potasu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, miedzi.

Na drugim miejscu na liście składników znajduje się mąka. Tutaj panuje spora dowolność. Wykorzystać można zwykłą mąkę pszenną, a w wersji fit jej pełnoziarnistą wersję. Godna polecenia jest także mąka gryczana lub orkiszowa. Pamiętajmy, że ten wybór dosyć mocno przekłada się na smak. Część lub całość mąki zastąpić można zmielonymi orzechami albo płatkami owsianymi.

Do ciasta marchewkowego dodaje się także jajka i tłuszcz. Najczęściej wykorzystywany jest olej rzepakowy. Można użyć także stopionego kokosowego lub - w wersji niedietetycznej - masła klarowanego. Nie zapomnijmy o przyprawach. Może to być cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia lub po prostu mieszanka przypraw do piernika. Dużo aromatu wprowadzi kawa.

Popularne dodatki do ciasta marchewkowego to orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa lub plastry świeżej pomarańczy, płatki owsiane, daktyle. Wierzch można zwieńczyć kremem twarożkowym.

Ciasto marchewkowe fit – przepis

Ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi zamiast mąki to pomysł i fit, i smaczny. Jak je przygotować?

  • 3-4 duże marchewki
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • garść ulubionych orzechów
  • szczypta soli

na krem:

  • 25 dag serka kanapkowego o smaku śmietankowym
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu + dodatkowy miód do smażenia pomarańczy
  • odrobina soku z cytryny
  • pokruszone orzechy

Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Można wykorzystać do tego celu malakser. Do utartej marchewki dodaj żółtka, olej i miód, a następnie dokładnie wymieszaj całość. Płatki owsiane blenduj tak długo, aż powstanie z nich mączka. Do gotowej dodać wszystkie suche składniki, w tym przyprawy i proszek do pieczenia. Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj na jednolitą masę.

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając sól. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść lub wysyp bułką tartą. Przelej masę i piecz ją około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy. Jeśli tak jest, ciasto marchewkowe możesz wyjąć i ostudzić.

Twarożek dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z łyżką miodu i odrobiną soku z cytryny. Najlepiej dodawać składniki stopniowo, aby masa nie była ani zbyt słodka, ani zbyt kwaśna. Gotowy krem wstaw do lodówki. W tym czasie obierz pomarańcze i pokrój w 2-3 mm plastry. Ułóż je na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem, podsmaż, skrapiając miodem. Na gotowym cieście rozłóż pomarańcze i przykryj kremem twarożkowym. Całość posyp orzechami i dowolnie udekoruj.

Krem twarożkowy można także zastąpić polewą czekoladową, a z pomarańczy zrezygnować.

Fit ciasteczka dla zabieganych – 3 proste przepisy na zdrowe ciastka >>>