Na czym polega dieta alkaliczna? 

Dieta zasadowa polega na takim komponowaniu posiłków, aby zachować równowagę kwasowo-zasadową. Prawidłowe proporcje pomiędzy produktami zasadotwórczymi a kwasotwórczymi powinny wynosić 80/20. Alkalizujące są te produkty, których spożywanie sprzyja dostarczeniu do organizmu takich składników mineralnych jak wapń, magnez, potas oraz sód. Do składników o właściwościach kwasotwórczych można natomiast zaliczyć siarkę, chlor oraz fosfor. 

Jedzenie alkaliczne to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Powinny one być podstawowym elementem codziennej diety. Pozostałe zasady diety alkalicznej to unikanie spożywania produktów kwasotwórczych – są to zwłaszcza posiłki pochodzenia zwierzęcego. Podczas diety oczyszczającej organizm należy również unikać stresu i stosowania używek, jeść regularnie o stałych porach, dobrze się wysypiać oraz pić dużo wody. 

Kiedy potrzebujemy odkwaszania organizmu? 

Dieta odkwaszająca organizm często bywa krytykowana jako nienaukowa. Zwolennicy takiego podejścia słusznie zwracają uwagę, że organizm posiada naturalne mechanizmy, które zapobiegają obniżenia się poziomu pH płynów ustrojowych poniżej poziomu zagrażającemu życiu. Prawidłowo funkcjonujący organizm zapobiega temu w ten sposób, że wydala nadmiar dwutlenku węgla przez płuca, a także usuwa nadmiar kwasów dzięki nerkom. W ten sposób równowaga kwasowo-zasadowa może zostać zachowana, a życiu człowieka nie zagraża niebezpieczeństwo. 

Nie oznacza to jednak, że dieta alkaliczna jest pozbawiona sensu. Długotrwały nadmiar produktów zakwaszających w diecie może powodować niewielką zmianę poziomu pH, a także naraża na powstanie w organizmie niedoborów składników zasadowych. Możemy wtedy gorzej się czuć, mieć obniżoną odporność i częściej chorować. Badania naukowe wykazały u osób na diecie zakwaszającej zwiększone ryzyko zachorowania na przewlekłą niewydolność nerek, nadciśnienie tętnicze, kamicę nerkową, cukrzycę typu II oraz insulinooporność. Nie istnieją natomiast wystarczające dowody na to, że dieta taka zwiększa ryzyko nowotworów. 

Dieta odkwaszająca organizm to pojęcie potoczne, które nie jest stosowane w medycynie ani konwencjonalnej dietetyce. Często posługują się nim naturopaci oraz osoby propagujące zasady medycyny chińskiej. Bezpieczne oczyszczenie organizmu należy ograniczyć do wprowadzenia zmian w diecie oraz stylu życia. Nie jest natomiast konieczne ani wskazane stosowanie w tym celu suplementów z wysoką zawartością zasadotwórczych pierwiastków, takich jak wapń, potas, magnez czy sód.

Dieta jabłkowa pozwoli pozbyć się znienawidzonych fałdek, ale czy jest bezpieczna? Opinie na temat diety jabłkowej >>>

Dieta alkaliczna – produkty

Jedzenie alkaliczne to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, takie jak warzywa i owoce. Silne działanie zasadotwórcze wykazują m.in.: cytryna, grejpfrut, mango, awokado, brokuł, sałata, kapusta, brukselka, pomarańcza, kiwi, banan, jabłoa, kiełki, kalarepa, kasza jaglana, szpinak, karczochy, seler, oliwa z oliwek, rzodkiewka, zielona herbata, cukinia, groszek, zielony ogórek czy pomidor. 

Do produktów kwasotwórczych można natomiast zaliczyć zwłaszcza mięso i jego przetwory, nabiał, alkohol, sól, cukier, produkty z białej mąki, fast foody, jajka, papierosy, orzechy, większość zbóż, rośliny strączkowe czy kawę. 

Dieta alkaliczna – przykładowe przepisy 

Przepisy diety alkalicznej powinny być oparte na wymienionych w poprzednim akapicie produktach. Przedstawiamy nasze 3 propozycje: 

1. Kasza jaglana z bananem, startym na tarce jabłkiem, cynamonem oraz kiwi,

2. Sałatka z kapusty pekińskiej, zielonego ogórka, jabłka i czerwonej papryki z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek, bazylii, oregano i pieprzu roślinnego,

3. Zielony koktajl ze szpinaku, kiwi, jabłka i awokado.

 

Dieta zasadowa – efekty 

Dieta alkaliczna pozwala odzyskać energię, schudnąć, wzmocnić odporność organizmu, a także pozbyć się zmęczenia i bezsenności. Jej długotrwałe stosowanie wpływa również pozytywnie na stan włosów, paznokci oraz wygląd skóry. Stosowanie diety zasadowej ułatwia ponadto pozbycie się problemów żołądkowych, takich jak zwłaszcza wzdęcia i zaparcia.  

Dieta zasadowa – przeciwwskazania 

Zasady diety alkalicznej nie powinny być wprowadzane w życie przez kobiety w ciąży oraz karmiące. Jest to związane z tym, że oczyszczanie organizmu powoduje uwalnianie się do krwiobiegu różnego rodzaju toksyn i innych produktów przemiany materii. Mogą one następnie przedostać się do mleka matki, którego spożywanie narazi dziecko na problemy zdrowotne. 

Dieta zasadowa może być również niebezpieczna w przypadku jej rygorystycznego stosowania. Wiele kwasotwórczych produktów jest zdrowych, np. zboża, rośliny strączkowe czy orzechy, dlatego nie należy wycofywać ich z diety. Mogłoby to narazić na ryzyko niedoborów pokarmowych. 

Dieta kopenhaska - zasady, opinie, efekty. Sprawdź jadłospis diety kopenhaskiej >>>