Pierwsze objawy zakwaszenia organizmu – kiedy warto reagować?

Zakwaszenie organizmu to stan zachwianej równowagi kwasowo-zasadowej w tkankach oraz we krwi. Istotne dla naszego zdrowia jest utrzymywanie poziomu jonów wodorowych (pH) krwi w przedziale 7,35 – 7,45. Jeśli jednak we krwi pojawi się nadmierna ilość związków, które obniżą jej pH w kierunku kwasowym, wówczas mamy do czynienia właśnie z zakwaszeniem organizmu. Zjawisko to występuje u bardzo wielu osób. Szacuje się, że z tym problemem zmaga się zdecydowana większość Europejczyków.
 
Istnieje szereg różnych czynników, które mają wpływ na rozwój zakwaszenia organizmu. Wymienić tutaj można między innymi: 
  • dietę obfitująca w dużą ilość węglowodanów i tłuszczu (rozwojowi zakwaszenia może sprzyjać spożywanie takich produktów jak słodycze, dżemy, jajka, sery, białe i ciemne pieczywo, mięso);
  • zanieczyszczenie środowiska, w którym na co dzień funkcjonujemy;
  • brak aktywności fizycznej;
  • długotrwały stres;
  • zaburzenia przemiany materii;
  • używki (kawa, alkohol, papierosy).

Lista objawów zakwaszenia organizmu jest bardzo długa, a występowanie poszczególnych symptomów jest zależne od stopnia zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Wśród objawów zakwaszenia organizmu można wymienić między innymi:    

  • wahania nastroju;
  • kłopoty z pamięcią i koncentracją;
  • osłabienie i zmęczenie;
  • trudności ze snem;
  • wypadanie włosów;
  • zmiany skórne (m.in. suchość skóry);
  • skurcze mięśni;
  • bóle brzucha;
  • biegunki;
  • łamliwość paznokci;
  • zaburzenia rytmu serca;
  • reumatyzm.

Należy przy tym pamiętać, że powyższe objawy mogą być przyczyną także innych problemów zdrowotnych, dlatego ważne jest, aby ich nie bagatelizować i konsultować się z lekarzem celem właściwej diagnostyki. W przypadku rozpoznania zakwaszenia organizmu warto podjąć działania mające na celu przywrócenie właściwego stanu równowagi kwasowo-zasadowej. Odpowiednia dieta na odkwaszenie organizmu to przede wszystkim dieta alkaliczna, polegająca na spożywaniu produktów o właściwościach alkalizujących. Wskazać tutaj trzeba przede wszystkim na: 

  • warzywa (m.in. ziemniaki, czosnek, cebula, szpinak, burak, kalafior);
  • owoce (cytryny, pomarańcze, mandarynki, jabłka, brzoskwinie, ananas, mango, kiwi).
Ponadto rekomendowane jest też spożywanie mleka oraz nawadnianie organizmu co najmniej 2 litrami wody mineralnej dziennie. Oczywiście, istotna jest też detoksykacja organizmu, którą poprzedzić powinno zerwanie z używkami typu kawa, alkohol czy papierosy.

Odkwaszanie organizmu – jakie zioła wspomagają ten proces?

Co na odkwaszenie organizmu będzie najbardziej pomocne? Istnieją różne sposoby na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Jednym z nich są zioła. Jeśli pojawią się u nas objawy mogące sugerować zakwaszenie organizmu, warto sięgnąć po napary ziołowe. Pomocne są przede wszystkim:
  • pokrzywa, która wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn i przywraca równowagę kwasowo-zasadową;
  • rumianek, o właściwościach alkalizujących, korzystnie wpływa również na stany zapalne żołądka i jelit;
  • podagrycznik, który działa oczyszczająco i wykazuje właściwości alkalizujące.  
Ponadto zalecane są takie zioła jak:
  • ostropest plamisty;
  • mniszek pospolity;
  • melisa lekarska;
  • mięta pieprzowa;
  • skrzyp polny.

Napary ziołowe w połączeniu ze zmianą nawyków żywieniowych oraz zwiększeniem aktywności fizycznej powinny skutecznie wspomóc proces oczyszczenia organizmu i przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Warto dodać, że w sprzedaży są często mieszanki ziołowe, które mogą okazać się pomocne w problemach związanych z zakwaszeniem organizmu. Jeśli nie przepadasz za smakiem ziół, to mamy dobrą wiadomość – napary nie są jedynym sposobem na odkwaszanie organizmu. Preparaty ziołowe w postaci tabletek czy kapsułek mogą okazać się równie skuteczne, co herbaty ziołowe. W sprzedaży jest wiele produktów, które są dedykowane osobom zmagającym się z zakwaszeniem organizmu. Specjalne preparaty pomagają w zwalczaniu objawów spowodowanych zachwianiem równowagi kwasowo-zasadowej. Produkty te wspierają także proces eliminacji toksyn z organizmu oraz dostarczają niezbędnych witamin.  

Czy zupki chińskie są zdrowe? Wyjaśniamy skład, szkodliwości i czas trawienia zupek chińskich typu instant

Odkwaszanie organizmu – domowe sposoby na zakwaszony organizm

Dysponujemy coraz większą wiedzą na temat tego, czym odkwasić organizm. Oprócz stosowania naparów ziołowych i specjalnych preparatów możemy wybrać również inne metody na odkwaszanie organizmu. Domowe sposoby, polegające między innymi na stosowaniu prostych zaleceń żywieniowych, mogą okazać się skuteczne w przywracaniu organizmowi równowagi kwasowo-zasadowej. Świeże warzywa i owoce w codziennym menu oraz ograniczenie słodyczy i alkoholu – to pierwszy krok w stronę odkwaszenia organizmu. Przepisy na smaczne dania pomocne w niwelowaniu objawów zakwaszenia organizmu można opracować samemu, w oparciu o wiedzę na temat zalecanych składników. Należy również pamiętać, aby wyeliminować z diety produkty niewskazane, takie jak:
  • sery żółte;
  • słodycze;
  • tłuste mięso.
Jakie są inne domowe sposoby na odkwaszenie organizmu? Cytryna, obecna zazwyczaj w każdym domu, może okazać się pomocna w przywróceniu organizmowi równowagi kwasowo-zasadowej. Odkwaszanie organizmu sodą również może przynieść pożądany efekt, przy czym rozwiązanie to należy koniecznie skonsultować z lekarzem. Stosowanie sody oczyszczonej nie zawsze jest zalecane, a wręcz może spowodować poważne dolegliwości – mianowicie może podrażniać żołądek i przyczyniać się do trudności z trawieniem.