Dieta przyspieszająca metabolizm wg Haylie Pomroy

Dieta poprawiająca metabolizm została stworzona przez ekspertkę w dziedzinie odżywiania i dietetyki – Haylie Pomroy. Założenia diety zostały opublikowane w jej książce, która w rekordowym tempie zyskała bardzo liczne grono zwolenników. Dieta składa się z 3 faz i trwa 28 dni, podczas których bezwzględnie wymagane jest przestrzeganie dyscypliny i systematyczności. Zadaniem każdej z faz jest pobudzenie do działania konkretnego organu lub pobudzenie któregoś z gruczołów do produkcji hormonów. Codzienny jadłospis na diecie podkręcającej metabolizm składa się z 5 posiłków spożywanych w 3-godzinnych odstępach czasu. Żadnego z posiłku nie można opuścić. Dieta pobudzająca metabolizm przewiduje inny zestaw produktów dozwolonych do jedzenia podczas każdej z konkretnych faz. Wielkość zjadanych porcji jest uzależniona od efektów, które chcemy uzyskać na diecie. Dla utraty wagi w granicach 1-10 kilogramów zalecane jest:

  • 120 gramów mięsa/ 180 gramów ryby/ pół szklanki ugotowanych roślin strączkowych - wszystkie fazy;
  • 3 białka jaj kurzych - 1. i 2. faza/ całe jajko - 3. faza;
  • szklanka ugotowanych ziaren - faza 1./ żadnych ziaren - faza 2./ pół szklanki ugotowanych ziaren - faza 3;
  • szklanka owoców/ jeden owoc - faza 1. i 3.;
  • tłuszcz – niedozwolony w fazie 1. i 2./½ awokado - faza 2./ ¼ szklanki surowych orzechów/ humusu/ guacamole, 2 łyżki masła z surowych owoców lub nasion, 2-4 łyżki sosu do sałatek;
  • warzywa – bez ograniczeń.

Dla utraty wagi pomiędzy 10 a 20 kilogramów należy zjadać 1,5 powyższej porcji. Dla utraty wagi powyżej 20 kilogramów zjada się 1,5 porcji podstawowej i podwójną porcję warzyw. Pozostałe zasady diety gwarantującej szybka przemianę materii to:

  • jedzenie śniadania na maksimum 30 minut po przebudzeniu,
  • jedzenie jedynie produktów dozwolonych w danej fazie,
  • stosowanie faz w wyznaczonej kolejności,
  • codzienne picie wody w proporcji: waga ciała podzielona na 30,
  • wybieranie produktów ekologicznych,
  • jedzenie mięsa bez azotanów,
  • wykonywanie ćwiczeń fizycznych zgodnych z fazą.

Dieta na przemianę materii zakłada również szereg wykluczeń. Podczas jej trwania należy unikać:

  • kofeiny i teiny (kawa, czarna, zielona i czerwona herbata),
  • alkoholu,
  • pszenicy,
  • kukurydzy,
  • nabiału,
  • soi,
  • cukru rafinowanego,
  • suszonych owoców i soków owocowych,
  • sztucznych słodzików,
  • żywności dietetycznej i beztłuszczowej.

Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega dieta low carb? Przykładowy jadłospis i efekty

Dieta przyspieszająca metabolizm faza 1

Zadaniem pierwszej fazy diety jest uspokojenie pracy kory nadnerczy. Powoduje to redukcję ilości wydzielanego kortyzolu – hormonu stresu. Jest to potrzebne, ponieważ szkodzi on pracy jelit i mózgu. Ponadto podczas trwania tej fazy pobudzone zostają enzymy trawienne, co wpływa na szybszy rozkład węglowodanów i ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi. Fazę pierwszą najlepiej rozpocząć w poniedziałek. Wówczas powinna ona potrwać do wtorku. Przez czas dwóch dni zaleca się jedzenie jedynie warzyw, owoców, ziaren oraz białka. Ponadto każdego dnia zalecane jest wykonanie lekkiego treningu – joggingu lub jogi.

Dieta przyspieszająca metabolizm faza 2

Faza druga rozpoczyna etap szybkiego odblokowywania zapasów tłuszczu. To również czas na pobudzenie pracy wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego. Zaleca się, aby rozpoczęła się ona w środę i zakończyła w czwartek. To czas kiedy zjada się jedynie warzywa i proteiny. Zalecanym treningiem jest jedynie trening siłowy.

Dieta przyspieszająca metabolizm faza 3

Faza trzecia trwa od piątku do niedzieli. Zadaniem jest całkowite spalanie tłuszczu. Towarzyszy temu podwyższony poziom wydzielania endorfin. Przepisy diety przyspieszającej odchudzanie podczas trwania fazy trzeciej powinny być bogate w owoce, warzywa, zdrowe tłuszcze oraz ziarna.

Zobacz także:

Fit ciasteczka dla zabieganych – 3 proste przepisy na zdrowe ciastka >>>

Dieta przyspieszająca metabolizm – przykładowy jadłospis

Przepisy diety przyspieszającej metabolizm powinny być tworzone na podstawie listy produktów dopuszczonych do spożycia podczas trwania konkretnych faz diety. Muszą one posiadać odpowiednią gramaturę i być jedzone z właściwą częstotliwością. Przykładowy dzienny jadłospis podczas trwania pierwszej fazy diety przyspieszającej metabolizm mógłby wyglądać w następujący sposób:

  • śniadanie: owsianka na wodzie z owocami sezonowymi;
  • drugie śniadanie: owoc;
  • obiad: kasza gryczana z duszonymi warzywami;
  • podwieczorek: owoc;
  • kolacja: sałatka warzywna.

Menu dla fazy drugiej mogłoby się kształtować tak:

  • śniadanie: sałatka z wędzoną makrelą;
  • drugie śniadanie: szklanka kiszonej kapusty;
  • obiad: pieczony dorsz z gotowanym brokułem;
  • podwieczorek: tarta marchewka;
  • kolacja: sałatka warzywna.

Podczas trwania fazy trzeciej przepisy można by skonstruować w poniższy sposób:

  • śniadanie: kromka razowego chleba z jajkiem sadzonym;
  • drugie śniadanie: owsianka na wodzie ze śliwkami;
  • obiad: leczo warzywne:
  • podwieczorek: garść pestek słonecznika i marchewka:
  • kolacja: gulasz z bakłażana.