Kobiety, które dbają o figurę codziennie dokonują wyborów – co zjeść, a co sobie darować. To logiczne, że nie wszystko służy naszej figurze, ale zdrowa dieta naprawdę nie oznacza, że w lodówce powinna być tylko sałata i woda. Warto postawić na zdrowe przekąski, które będą nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. W końcu o to chodzi, prawda? Szybkie i pyszne – oto drugie imię fit ciasteczek owsianych.

Ciasteczka owsiane, jak sama nazwa wskazuje, składają się głównie z płatków owsianych. Zdrowotne właściwości płatków owsianych znane są już od XIX wieku. To Amerykanie pierwsi docenili płatki owsiane i określili je mianem „zdrowej żywności”. Warto włączyć je do swojej diety głównie ze względu na wysoką zawartość żelaza, miedzy, selenu i witamin z grupy B.

Ciasteczka owsiane fit

Odchudziliśmy przepis na fit ciasteczka – nie zawierają cukru dzięki czemu będą świetną przekąską dla każdego. Ich wykonanie jest naprawdę proste: dwie solidne garście płatków owsianych mieszamy z ulubionymi dodatkami np. żurawiną, orzechami lub rodzynkami i mieszamy z rozgniecionym bananem. Jeśli chcemy żeby ciasteczka były słodkie to banan powinien być już dojrzały. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy ciasteczka (wielkość to około 2x orzech włoski). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka będą pyszne i niesamowicie chrupiące.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Fit ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego będą idealną propozycją dla miłośników wszystkiego, co orzechowe. Można je przygotować tak samo jak ciasteczka fit z bananem, dodając do masy dwie łyżki masła orzechowego. Jeśli jednak chcemy urozmaicić nieco przepis to świetnie sprawdzą się receptury bardziej tradycyjne z dodatkiem mąki i jajek. Do szklanki płatków owsianych dodajemy trochę więcej niż połowę szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Roztapiamy 60 g masła, studzimy i miksujemy z jajkiem i trzema łyżkami masła orzechowego. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, formujemy kulki (tym razem 1x orzech włoski) spłaszczamy je widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Pancakes fit – jak zrobić zdrowe pancakes? >>>

Fit ciasteczka czekoladowe

Czekolada jest jednym z najsmaczniejszych dodatków do fit ciasteczek. Ma bardzo dużo magnezu, więc powinniśmy jeść przynajmniej dwie kostki dziennie. Czekoladę można dodawać do ciasteczek w formie płynnej, w kawałkach lub jako polewę. Najbardziej fit będą owsiane ciasteczka bananowe z dodatkiem czekolady. Najszybszym sposobem będzie pokrojenie czekolady w kostkę i dodanie jej do masy płatków owsianych, bakalii i rozgniecionego banana. Czekolada będzie też smaczną polewą do fit ciasteczek, wystarczy połączyć ją z mlekiem, roztopić, a po wystudzeniu (musi być jeszcze lekko ciepła, żeby została płynna) posmarować nią upieczone ciasteczka.

Fit ciasteczka – co jeszcze warto do nich dodać?

Ciasteczka owsiane same w sobie są pyszne, ale najlepiej smakują z różnego rodzaju dodatkami. Można do nich dodać świeże owoce np. borówki, jagody, porzeczki albo pokrojone w kostkę jabłka, truskawki, banany, gruszki i brzoskwinie. Pysznym dodatkiem będą też suszone owoce, np. pokrojone śliwki, morele, jagody goji, daktyle i żurawina. Z płatkami owsianymi dobrze smakują również orzechy – ziemne, migdały, nerkowce i orzechy brazylijskie.

Fit ciasteczka można też łączyć z amarantusem, płatkami jaglanymi i wszelkiego rodzaju otrębami. Można do nich dodać dżem, konfitury, mleka roślinne, soki owocowe i wszystko to, co lubimy, a co nie zaburzy konsystencji masy na ciasteczka. Jeśli nie przepadamy za ciasteczkami na słodko, to wystarczy zmiksować płatki owsiane z jajkiem, ugotowanym batatem i dodać dwie łyżki mąki. Fit ciasteczka będą też świetnie smakowały z marchewką albo ugotowaną dynią.

Fit sernik na zimno – przepis na szybki deser dla leniwych >>>