Czym są relacje na Facebooku?

Relacje na fb wprowadzono zaledwie 4 lata temu, w 2017 roku. Podobnie jak w przypadku instagramowej wersji, na Facebooku udostępnione materiały widoczne są na górze „wall’a przez 24 godziny. Udostępniać możemy zdjęcia, krótkie nagrania i ogłoszenia, a całą relację możemy ozdobić GIFami, tzw. naklejkami i innymi efektami, które oferuje serwis. 

Udostępnianie relacji na Facebooku jest bardzo łatwe - po wejściu na główny feed, taki przycisk wyświetla się na samej górze, w towarzystwie zdjęcia profilowego. Wystarczy kliknąć „Utwórz relację”, a następnie zamieścić wybrane materiały. Można wybrać plik z rolki aparatu, nagrać wideo lub napisać ogłoszenie. Następnie wybieramy opcje prywatności, czyli to, czy relacja ma pokazać się tylko naszym znajomym, czy wszystkim użytkownikom Facebooka. Przydatną opcją jest też ukrycie relacji przed konkretnym użytkownikiem - wystarczy z listy znajomych wybrać osoby, którym się ona nie wyświetli. Takie narzędzie sprawdzi się na przykład podczas organizowania urodzinowej zbiórki, czy innej niespodzianki, którą musimy trzymać w sekrecie przed osobą obdarowywaną. Po kliknięciu „Udostępnij”, nasza relacja będzie wyświetlać się znajomym przez 24 godziny lub do momentu jej skasowania. Ciekawą opcją jest też możliwość zamieszczania relacji na Instagramie i Facebooku jednocześnie - można zrobić to publikując materiały w obu aplikacjach w przypadku, kiedy nasze konta są połączone. 

Do czego właściwie służą relacje? Jak sama nazwa wskazuje, do relacjonowania znajomym ważnych, ciekawych czy aktualnych wydarzeń ze swojego życia, z założeniem, że nie zostaną one na naszym profilu „na wieczność”. Popularne jest też publikowanie pytań, czy ogłoszeń za pośrednictwem relacji - dzięki temu zwiększamy ich widoczność i zasięg, bo wyświetlają się one naszym znajomym na samej górze strony. 

Jak usunąć relacje na Facebooku?

Mimo, iż relacje na fb wyświetlane są tylko przez dobę, czasem zachodzi potrzeba, aby wyłączyć je wcześniej. Zazwyczaj, powodem jest pomyłka, nieostrożność (na przykład publikowanie treści podczas imprezy), lub po prostu rozwiązanie problemu, kiedy o pomoc poprosiliśmy właśnie za pośrednictwem facebookowego stories. Całe szczęście, nie musimy czekać 24 godzin - usunięcie relacji jest banalnie proste i można zrobić to zarówno przez smartfona, jak i na tzw. desktopie. Jak usunąć relacje na Facebooku krok po kroku:

  1. Wejdź na swojego Facebooka, zaloguj się.
  2. Na głównym ekranie (feedzie), zaraz pod okienkiem „Co słychać?” pojawią się relacje twoje i twoich znajomych. Twoja relacja wyświetli się jako pierwsza w kolejności
  3. Naciśnij okienko ze swoją relacją
  4. W prawym, górnym rogu pojawią się aktywne przyciski
  5. Wybierz trzy kropeczki. Rozwinie się menu kilku opcji
  6. Wybierz „Usuń zdjęcie” z ikoną kosza
  7. Po potwierdzeniu chęci usunięcia relacji, nie będzie ona już widoczna dla użytkowników Facebooka.

Usunięte materiały nie będą widoczne w archiwum relacji fb.

Jak usunąć relacje na żywo z FB?

Jakiś czas temu Facebook wprowadził możliwość tworzenia relacji na żywo, tzw. LIVE. Dzięki tej opcji, użytkownicy mogę transmitować ważne wydarzenia, tego typu transmisje pomagają też być na bieżąco użytkownikom, którzy nie mają dostępu do telewizji lub na przykład są w podróży. Transmisje LIVE są popularne również wśród gwiazda i osób publicznych. To bardzo łatwy sposób na bezpośrednią komunikację z fanami. Podczas trwania transmisji, użytkownicy mogą zadawać prowadzącemu pytania, które wyświetlają się obu stronom w czasie rzeczywistym. 

Po zakończeniu trwania LIVE, zapisuje się on na naszym profilu jako post na fb. LIVE może być komentowany, „lajkowany” i udostępniany, dostępne jest też pobieranie filmów na fb (przy pomocy specjalnych narzędzi). Taka relacja zostaje na naszym koncie na lata, w przeciwieństwie do tej krótkiej, 24-godzinnej. Relację na żywo jednak, również możemy w łatwy sposób usunąć. Wystarczy odnaleźć daną relację na swoim profilu (w zakładce „Relacje na żywo”), a następnie nacisnąć trzy kropki, które pokażą się w prawym górnym rogu posta lub nagrania. Po rozwinięciu się listy opcji, wybieramy „Usuń”. Po potwierdzeniu chęci usunięcia materiału, znika on z Facebook’a. 

Zobacz także:

Jak wyłączyć relacje na FB?

Relacje na Facebooku możemy też wyłączyć, czyli sprawić, że nie będą nam się wyświetlać po zalogowaniu do serwisu. Jak to zrobić krok po kroku? 

  1. Przejdź do sekcji Relacje w górnej części strony głównej Facebooka
  2. Kliknij relację osoby, strony lub grupy, którą chcesz wyłączyć
  3. Kliknij w prawym górnym rogu zdarzenia
  4. Kliknij Wycisz (tu nazwa wyciszonego profilu), a następnie potwierdź
  5. Relacje danej grupy lub osoby przestaną ci się wyświetlać. Ustawienie to można w każdej chwili cofnąć.