Bataty – wartości odżywcze

Pieczone bataty to doskonałe źródło wielu wartości odżywczych, takich jak, na przykład, beta-karoten zmniejszający ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, pęcherza oraz nerek. Poszczególne gatunki tego warzywa różnią się jednak od siebie nie tylko kolorem, lecz także zawartością poszczególnych składników. Wariant czerwony jest również doskonałym źródłem likopenu, który chroni przed wystąpieniem chorób serca, a fioletowy zawiera antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia.

Bataty, pomimo swojego słodkiego smaku, doskonale sprawdzają się również w przypadku diabetyków. Poprawiają one funkcjonowanie komórek trzustki i gospodarki glukozowej oraz zmniejszają insulinooporność. Ich indeks glikemiczny wynosi 54, czyli znacznie mniej niż w przypadku zwykłych ziemniaków.

Pieczone bataty są również doskonałym źródłem takich minerałów, jak fosfor, wapń, sód, potas, chlor, siarka, magnez, jod, żelazo, mangan, miedź, selen i molibden. Oprócz nich, słodkie ziemniaki zawierają także witaminy z grupy B oraz witaminę C,E i kwas foliowy.

Wiosenna sałatka – 3 przepisy, dzięki którym poczujesz wiosnę! >>>

Pieczone bataty w marynacie paprykowej

Przepis na bataty pieczone w marynacie paprykowej, wbrew pozorom, jest całkiem prosty i tani. Do przygotowania takiego dania potrzebujesz jedynie papryki słodkiej mielonej, soli, pieprzu i oliwy. Są to dokładnie takie same przyprawy, jakich często używa się do pieczenia mięsa. Po przygotowaniu marynaty należy wymieszać ją z batatami w misce i przełożyć na blachę. Czas przygotowania takiego dania to około 10-15 minut na pokrojenie warzyw i wymieszanie przypraw oraz 20 minut pieczenia.

Pieczone bataty w marynacie z oliwy, czosnku i soku z cytryny

Pieczone bataty można przygotować również w sposób bardzo podobny do klasycznych ziemniaków z piekarnika. W tym celu będziesz potrzebować czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszony rozmaryn oraz sól. Wymieszane składniki należy następnie połączyć z batatami pokrojonymi na paski o grubości około 1 cm. Pieczenie takiego dania trwa od 20 do 30 minut, a gotowe frytki ze słodkiego ziemniaka można podawać w połączeniu z sosem czosnkowym, śmietaną lub jogurtem. Dwa ostatnie rozwiązania sprawdzają się doskonale jeśli nie chcesz, aby aromatyczny smak samych batatów został przyćmiony przez zbyt intensywny dip.

Warzywa na grilla: które smakują najlepiej? Jak je przyprawić? >>>

Pieczone bataty w marynacie z cynamonem i miodem

Bataty z piekarnika można przygotować również na słodko. W tym celu marynatę należy sporządzić z takich składników, jak miód, cynamon, olej, pieprz i zmielony czosnek. Następnie, powstałą mieszankę połącz z batatami pokrojonymi w słupki i wstaw do piekarnika na 20-30 minut przy temperaturze około 200 stopni. Takie danie sprawdza się świetnie w połączeniu z majonezem i skórką cytryny lub zwykłym jogurtem naturalnym.

Jak upiec bataty?

Jak zrobić bataty pieczone? Pierwszym krokiem jest ich dokładne umycie i obranie. Następnie należy pokroić warzywo na cienkie plastry, a potem na paski podobne do klasycznych frytek. Po wykonaniu tej czynności przyszedł czas na wrzucenie batatów do przygotowanej marynaty. Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie całości i przełożenie gotowych frytek na blachę, najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia. Do upieczenia warzyw potrzebna jest temperatura około 220 stopni, a proces ten na ogół trwa od 20 do 30 minut.

Bataty pieczone to stosunkowo słodkie danie ze względu na bardzo charakterystyczny smak tego warzywa. Z tego powodu można podawać je zarówno w wersji wytrawnej, jak i znacznie słodszej. Podczas pieczenia batatów możesz stworzyć również własną marynatę składającą się z twoich ulubionych przypraw. Jeśli nie lubisz zbyt intensywnych smaków, dobrą opcją będzie również tradycyjne upieczenie batatów jedynie z oliwą i solą.

Fit przekąski na imprezę, do pracy i w podróż – TOP 5 >>>