Jego przepisami zachwycają się wszyscy w moim towarzystwie. I nic dziwnego: są proste, szybkie i po prostu wszystko z nich wychodzi pyszne. Rozkoszny to mistrz kuchni roślinnej i jedzenia określanego mianem comfort food, czyli takiego, które przytula nas od środka.

Kim jest Rozkoszny? [początki, kariera]

Określenie „rozkoszny” oznacza coś wyjątkowo przyjemnego dla zmysłów, sprawiającego rozkosz. Skąd taka nazwa na profilu blogera kulinarnego? Michał uważa, że jedzenie to najprzyjemniejsza możliwa czynność, dlatego cały content zamieszczony na jego profilu jest rozkoszny zarówno wizualnie, jak i kulinarnie.

Twórczość Rozkosznego kształtowały beztroskie wakacje u babci, gdzie otaczały go świeże produkty i jej pyszne dania, oraz programy Nigelli Lawson, która stała się główną inspiracją twórcy. Już w wieku 9 lat, oglądając w telewizji widowiskowe potrawy, których smak czuł już dzięki samemu obrazowi, chęć ich spróbowania sprawiła, że zaczął skrupulatnie odtwarzać przepisy znalezione w książkach kucharskich mamy, a gdy poczuł się pewniej – zaczął również eksperymentować i realizować swoje śmiałe pomysły. Michał jest fleksitarianinem, który chce uwypuklić wegetariańską stronę polskiej kuchni i podkreślić jej wyjątkowość.

Michał ma na swoim koncie światowy sukces jako autor książki „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking drom the Old Country” wydanej w Stanach Zjednoczonych i uznanej za jedną z najlepszych kucharskich książek roku 2020 (San Francisco Chronicle, Booklist, RUSA Book & Media Awards), a wybrane przepisy doceniły światowej sławy magazyny (m.in. The Washington Post). Kilka miesięcy po premierze ukazała się polska edycja książki „Rozkoszne: Wegetariańska uczta z polskimi smakami” i w ciągu tygodnia stała się bestsellerem wyróżnionym jako jedna z najlepszych książek kucharskich roku.

Rozkoszny udowadnia, że dania nie są jedynie podróżą zmysłów, ale mogą również formą światowej dyplomacji, o czym napisał pracę dyplomową. Był wielokrotnie wyróżniany i nagradzany na arenie międzynarodowej. W 2017 roku zdobył jako jeden z niewielu w historii dwie statuetki (od redakcji i czytelników) w konkursie magazynu Saveur, nazywanym również „Kulinarnymi Oscarami”. W 2021 został wyróżniony prestiżową nagrodą dla wybitnych autorów literatury kulinarnej Prix de la Littérature Gastronomique, przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. 

Przez wiele lat kształtowałem świadomość kulinarną na importowanych książkach i programach kulinarnych. Próbowałem wszystkiego co nowe i egzotyczne. W tym czasie polska kuchnia nie była dla mnie jeszcze atrakcyjna. Wydawała się czymś pospolitym, mało pociągającym. Dopiero później zdałem sobie sprawę, że najpierw trzeba pochylić się nad własnymi korzeniami, aby móc świadomie eksplorować dalej. Zrozumiałem też, że kuchnie, którymi tak bardzo się zachłysnąłem, są co prawda ekscytujące, pyszne, odkrywcze, ale nie mają tego jednego pierwiastka, którego czasem mi brakuje, który przeniósłby mnie do najwspanialszych, beztroskich momentów mojego życia. Przywoływane smaki i zapachy oznaczają dla mnie komfort, wywołują emocje, radość, dają szczęście. Pamięć jest kolejnym, szóstym nośnikiem smaku, przepisy źródłem historii i naszego dziedzictwa. Uwielbiam odkrywać moje kulinarne DNA na nowo – mówi kulinarny laureat a teraz również youtuber. 

Rozkoszny na platformie YouTube

Na kanale Rozkosznego widzowie odnajdą różnorodne przepisy, pokazane krok po kroku, urozmaicone o wartościowe porady od twórcy. Do tej pory Michał pokazał, jak przygotować steki z młodej kapusty z sosem tahini, wariację na temat gazpacho z arbuzem i chili, idealne galette z owocami. Rozkoszny wykorzystuje również funkcjonalność shorts i za pomocą krótkich formatów przedstawia swoim widzom ulubione, ekspresowe przepisy oraz piękne kadry wybranych dań.

W następnych odcinkach dowiemy się m.in. jak krok po kroku zrobić sernik baskijski, kawowe brownies z malinami, wege ramen spicy miso, mule w kurkumowym mleczku kokosowym czy najlepsze pierogi pod słońcem! Rozkoszny planuje także przepisy dedykowane np. w barszcz czerwony z uszkami, w sezonie świątecznym.

Filmy z rozkosznymi przepisami, które zdradzać będą kulinarne sekrety, pojawiać się będą co tydzień, w ramach programu „Social Stars” organizowanego przez sieć partnerską LifeTube, do której należy Rozkoszny.

– W ubiegłym roku zacząłem nagrywać filmy na IGTV i kulinarne TikToki. Szybko okazało się, że forma wideo pozwala mi połączyć się z odbiorcą na zupełnie nowym poziomie. Mogę pokazać siebie „od kuchni”. Nie udaje niczego. Pokazuję, że nawet ja mam jakieś potknięcia, a gotowanie i pieczenie to suma summarum zabawa. YouTube to następny krok. Dłuższy format, to nowy poziom tego doświadczenia. Lubię myśleć o kanale jako moim pierwszym programie kulinarnym. Trening przed tym, co nadejdzie – dodaje Rozkoszny.

Rozkoszny Instagram

Michał prowadzi konto na Instagramie pod nazwą @rozkoszny, które obserwuje 137 tysięcy foodie z całego świata. Na swoim kanale dzieli się z odbiorcami pięknymi kadrami fotografii kulinarnej oraz przepisami. Twórca z chęcią pokazuje swoim obserwującym również ulubione miejsca na kulinarnej mapie świata.