Sałatka wiosenna warstwowa – przepis

Wiosenna sałatka warstwowa to jeden z najczęściej wykorzystywanych pomysłów. Jest kolorowa, apetyczna i przypomina o przyrodzie budzącej się do życia. 

Jak zrobić sałatkę wiosenną warstwową? Wybierz ulubione warzywa i szynkę oraz przygotuj dużą, przeźroczystą miskę (najlepiej szklaną). Poszczególne składniki układaj w niej warstwami!

Przykładowy przepis na wiosenną sałatkę warstwową to:

  • puszka kukurydzy;
  • puszka groszku zielonego;
  • 15 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę;
  • 15 dag szynki pokrojonej w kostkę;
  • papryka (także pokrojona w kostkę);
  • pęczek rzodkiewki;
  • jajka na twardo;
  • kilka łyżek majonezu;
  • kubek śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.

Wszystkie składniki pokrój - najlepiej w kostkę, jednak jeśli wolisz, mogą to również być plasterki lub paski. Zrób sos majonezowy: wymieszaj majonez ze śmietaną lub jogurtem, dopraw do smaku wedle uznania. 

Do miski najpierw nałóż odsączoną kukurydzę, rozłóż ją równomiernie. Na wierzchu rozłóż sos majonezowy. W następnej kolejności nałóż szynkę, groszek, rzodkiewkę, paprykę, żółty ser i jajka (kolejność dowolna). Każdą warstwę przekładaj sosem majonezowym. Nie mieszaj!

Sałatka wiosenna z jajkiem – przepis

Wiosenna sałatka z jajkiem to klasyk na każdym polskim stole. Sposób przygotowania zależy w zasadzie wyłącznie od twoich upodobań. 

My proponujemy szybką i lekką sałatkę z jajkiem w stylu śródziemnomorskim. Jest bardzo uniwersalna - pasuje do każdego dania. 

Składniki:

  • zielona sałata (lub gotowy mix sałat);
  • kiełki rzodkiewki, pomidora, brokułu lub inne ulubione;
  • dwa jajka ugotowane na twardo;
  • kilka kulek sera mozarella;
  • kilka rzodkiewek;
  • kilka oliwek
  • średniej wielkości pomidor;
  • oliwa z oliwek lub olej lniany do podlania.

Sałatę umyj i oszusz (jeśli używasz mixu sałat, nie musisz tego robić). Pokrój pozostałe składniki wedle uznania, najlepiej w plasterki. Wsyp kiełki w ilości, która ci odpowiada, dodaj łyżkę oliwy lub oleju, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj wszystko - gotowe!

Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ogórkiem – przepis

Wśród propozycji na wiosenne sałatki nie może zabraknąć tej z rzodkiewką i ogórkiem zielonym! 

Sposób przygotowania wiosennej sałatki z rzodkiewką i ogórkiem jest bardzo prosty. 

Potrzebne składniki to:

  • 3 - 4 jajka ugotowane na twardo;
  • pęczek rzodkiewki;
  • duży ogórek lub dwa mniejsze;
  • koperek, szczypiorek, pietruszka;
  • sól i pieprz do smaku;
  • jogurt naturalny;
  • bazylia i oregano (mogą być suszone).

Wszystkie składniki pokrój w większą kostkę. Zioła posiekaj. Do jogurtu dodaj posiekaną bazylię i oregano, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Sałatka jest gotowa!

Jak schudnąć 5 kg w miesiąc bez efektu jojo? >>>