Zablokowane osoby na FB

Funkcja blokowania pojawiła się na Facebooku w celu zwiększenia poczucia bezpieczeństwa wśród użytkowników. Często najmłodsi użytkownicy nie sprawdzają od ilu lat jest Facebook, ale zakładają konto bez zgody, a co gorsza bez wiedzy rodziców. Tym samym stają się potencjalnymi ofiarami cyberprzemocy. Zagrożenie nie dotyczy jedynie dzieci, ale i dorosłych. Otrzymywanie wulgarnych wiadomości, niechciane zaczepki na fb, czy jakiekolwiek przejawy słownej agresji to przykłady zachowań, które nas, jako użytkowników, mogą spotkać każdego dnia. Czasem zdarza się też tak, że blokujemy znajomego nie ze względu na zachowania gorszące, ale ponieważ irytuje nas częstotliwość lub treść publikowanych przez niego postów. Portal wprowadził zasady blokowania użytkowników, które pozwalają na indywidualne rozpatrywanie każdej sytuacji, w której chcemy użyć funkcji. Możemy wyróżnić:

  • ograniczanie dostępu
  • blokowanie widoczności naszego profilu oraz wszystkich funkcji z nim związanych
  • blokowanie wiadomości
  • blokowanie zaproszeń z aplikacji
  • blokowanie zaproszeń do udziału w wydarzeniach
  • blokowanie aplikacji
  • blokowanie stron     

Jak sprawdzić listę zablokowanych osób?

Funkcja blokowania na Facebooku znajduję się nieopodal opcji „czat wideo” oraz „zobacz znajomość”. Chcąc więc prześledzić internetową historię z przyjaciółmi, zobaczyć posty na fb sprzed kilku lat, czy najzabawniejsze komentarze, możemy zupełnie przez przypadek ich zablokować i nawet nie zdawać sobie z tego sprawy. Na szczęście, nie tylko można to odwrócić, ale też na bieżąco kontrolować. Gdzie są zablokowane osoby na Facebooku? Mimo tego, że wiele blokujących osób pewnie ma taką nadzieję, nie zostają one jednak zepchnięte w najgłębszą otchłań Internetu, ale umieszczone w osobnej zakładce, do której w każdej chwili możemy zajrzeć, wykonując kilka kroków:

  1. Naciśnij symbol skierowanej w dół strzałki, który znajduje się w prawym górnym rogu, obok symbolu dzwonka.
  2. Przejdź do „Ustawień i prywatności”, a potem naciśnij „Ustawienia”
  3. W menu po lewej stronie odszukaj „Blokowanie”.     

Jak odblokować osobę na Facebooku?

Nierzadko zdarza się, że blokujemy innych użytkowników Facebooka w złości lub pod wpływem innych silnych emocji. Jeżeli są to obce osoby, zwykle nie wracamy do nich pamięcią i cieszymy się uzyskanym spokojem. Gdy natomiast chodzi o znajomych, często nachodzą nas wątpliwości i chcemy cofnąć decyzję o blokowaniu. Wciśnięcie przycisku „zablokuj” jest bardzo łatwe, trwa zaledwie chwilę i z całą pewnością wiesz, gdzie go znaleźć... ale czy wiesz też jak odblokować na fb znajomego?   

  1. Podobnie jak w opisanym wyżej przypadku musisz rozwinąć menu opcji przez naciśnięcie odwróconej strzałki w prawym górnym rogu strony.
  2. Odszukaj „Ustawienia prywatności”, a następnie wybierz „Ustawienia”.
  3. Wybierz zakładkę „Blokowanie”. Na ekranie wyświetlą się wszystkie zablokowane osoby, zarówno należące, jak i nienależące do grona twoich znajomych.
  4. Jeśli zastanawiasz się, jak odblokować użytkownika na fb, odszukaj napisu „odblokuj”, który znajduje się przy każdym nazwisku.     

Jak odblokować kogoś na Messengerze?

Jedną z form blokowania użytkowników jest odebranie im możliwości przesyłania nam wiadomości, multimediów oraz dzwonienia do nas za pośrednictwem aplikacji Messenger. Z komunikatora korzystamy głównie na urządzeniach mobilnych, dlatego warto dowiedzieć się, jak odblokować kogoś na fb na telefonie. Podobnie jak portal, aplikacja również oferuje użytkownikom różne formy niedopuszczania do siebie niechcianych wiadomości. Aby zobaczyć wszystkie funkcje, wejdź w wybrany czat i kliknij w imię i nazwisko swojego rozmówcy. W zakładce „prywatność i pomoc” znajdziesz dwie opcje. Pierwsza z nich, „zablokuj”, może działać jedynie na aplikację Messenger (wówczas osoba straci możliwość wysyłania do ciebie wiadomości) lub zarówno Messenger, jak i Facebook (wtedy użytkownik traci uprawnienia do rozpoczynania z tobą rozmów, a także zostanie usunięty z grona twoich znajomych). Dzięki drugiej opcji, „ignoruj”, nie będziesz otrzymywać powiadomień, gdy wybrana osoba wyśle ci wiadomość. Co więcej, konwersacja zostanie przeniesiona do spamu, w związku z czym nie będziesz widzieć jej w czacie głównym.

Jeżeli chcesz odblokować kogoś w aplikacji Messenger, naciśnij ikonkę swojego zdjęcia profilowego w głównym ekranie aplikacji. W zakładce „Konto i pomoc” odszukaj „Ustawienia konta”. Kolejnym etapem jest przejście do części „Prywatność” i wybranie komendy „Blokowanie”. Ten krok przeniesie nas do przeglądarki i listy blokowanych osób, którą opisywaliśmy w poprzednim akapicie.