Omlet owsiany – idealny na śniadanie?

Omlet z płatkami owsianymi jest naprawdę świetnym sposobem na śniadanie przed dniem pełnym pracy. Płatki owsiane bogate są w błonnik, który pomaga zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów. Ponadto zawierają węglowodany złożone, witaminy i przeciwutleniacze opóźniające proces starzenia. Pomagają także obniżyć ciśnienie krwi. Jajka są natomiast bogatym źródłem białka. Zawierają witaminy i składniki mineralne, takie jak: fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez i selen. Omlet owsiany jest więc prawdziwą bombą witaminową i energetyczną, dającą siłę na cały dzień.

Sałatka z jarmużem na 4 sposoby. Szybka porcja zdrowia dla leniwych >>>

Omlet z płatkami owsianymi na słodko

Omlet z płatków owsianych można zrobić na wiele sposobów. To świetne rozwiązanie dla łasuchów lubiących słodkie śniadania. Oto, czego potrzebujesz do przygotowania tego omletu:

  • 2 jajek
  • 2 łyżek płatków owsianych
  • 1 średniego banana
  • szczyptę soli
  • odrobinę oleju kokosowego lub innego tłuszczu do smażenia
  • 1 serka wiejskiego
  • 2 łyżek wiórek kokosowych
  • garść świeżych borówek (możesz użyć malin, gruszek lub innych ulubionych owoców)

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze, ale nie rób tego zbyt długo, by nie uzyskać z nich mąki
  • Do płatków dodaj jajka, banana, oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Z bananem świetnie komponuje się masło orzechowe, więc jeśli lubisz jego smak możesz dodać je do omletu i zmiksować wraz z pozostałymi składnikami
  • Na patelni rozgrzej olej, a następnie wylej na nią masę. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Najlepiej przykryj patelnię, by masa szybciej się ścięła. Kiedy zobaczysz, że brzegi są złociste, przewróć omlet na drugą stronę. Smaż krótko – maksymalnie do minuty
  • Tak przygotowany omlet owsiany fit przełóż na talerz, po rozłóż na jednej połowie serek wiejski, owoce i wiórki kokosowe. Złóż na pół kiedy omlet jest jeszcze ciepły, bo po wystygnięciu może się łamać. Jedz od razu po przygotowaniu, bo wtedy będzie najsmaczniejszy

Omlet z płatkami owsianymi na słono

Zdrowy omlet owsiany można przygotować także na słono. Wystarczy owoce zastąpić ulubionymi warzywami i przyprawić wedle uznania, by uzyskać pyszne śniadanie w wersji wytrawnej. Aby zrobić taki omlet z płatkami owsianymi przygotuj:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • garść świeżego szpinaku
  • pół czerwonej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek, a następnie zeszklij na niej cebulę. Przeciśnij przez praskę czosnek lub drobno posiekaj i dodaj do cebuli
  • Liście szpinaku opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój, a następnie wyłóż na patelnię
  • Paprykę wymyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i na końcu dodaj do pozostałych warzyw
  • Jajka zblenduj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Następnie gładką masę wylej na smażone warzywa na patelni. Smaż na małym ogniu. Przykryj omlet pokrywką. Kiedy brzegi będą złotawe, przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę

Tak przygotowany omlet możesz podawać solo lub dodać do niego świeże pomidorki koktajlowe, łososia, awokado czy sałatę z dressingiem. Oczywiście przepis na omlet owsiany na słono możesz dowolnie urozmaicać, np. dodając na patelnię pokrojoną w kawałki szynkę, pomidory czy posypując całość startym żółtym serem. W zależności od tego co lubisz jeść, na pewno znajdziesz kombinację, która całkowicie trafi w twój gust i zdominuje śniadania. Omlet z płatków owsianych to świetna propozycja zarówno dla wielbicieli słodkich, jak i słonych śniadań. Pokochają go ćwiczący i ci, których tryb życia wymaga dużych dawek energii. Jajka i płatki owsiane to połączenie nie tylko smaczne, ale również pożywne. Dlatego warto wprowadzać je do swojej diety i urozmaicać, by nigdy się nie znudziło.