Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata to produkt, który przywędrował na nasz kontynent aż z Chin. Jego dobroczynne właściwości zostały odkryte ponad 4000 lat temu, a sam napój stał się remedium na wszelkie dolegliwości trawienne. Odkryto również, że picie zielonej herbaty wspomaga odporność i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Oczywiście, jak w przypadku wszelkich naturalnych metod najważniejsza jest regularność. Częste picie zielonej herbaty pomaga w pozbyciu się niestrawności, nawracających bólów głowy, ospałości oraz tzw. chronicznego zmęczenia. Napój ten jest bogaty w polifenole, antyoksydanty, lipidy oraz aminokwasy. Znajdują się w nim także witaminy A, B, C oraz E, a także garbniki i niektóre mikroelementy.


W składzie zielonej herbaty najistotniejsze są jednak katechiny. To właśnie one wspomagają proces redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym przyczyniają się do spadku wagi. Oczywiście picie zielonej herbaty nie sprawi, że dodatkowe kilogramy znikną, jednak włączenie jej do diety może znacząco wspomóc ten proces. Napój ten wspomaga procesy trawienne poprzez pobudzenie niektórych z enzymów, znajdujących się w żołądku oraz wątrobie.


Zobacz taże: Torebka herbaty zamiast kosmetyków? Sprawdź, do czego możesz ją wykorzystać!
 

Parzenie zielonej herbaty

Picie zielonej herbaty bez wątpienia niesie za sobą wiele korzyści. Aby jednak wydobyć pełnię właściwości z tego napoju, należy przygotować go w odpowiedni sposób. Ważna jest również jakość produktu, dlatego do codziennego spożycia najlepiej nada się zielona herbata liściasta.

Parzenie tego napoju wymaga nieco więcej uwagi, niż przy pozostałych odmianach. Bardzo istotne jest to, by liście zielonej herbaty zalać wodą o odpowiedniej temperaturze (w granicach 70-80°C), a następnie parzyć pod przykryciem nie dłużej niż 5 minut. Jeśli do przygotowania tego napoju użyjesz wrzątku, sparzy on liście i spowoduje ulotnienie się większości jej drogocennych właściwości. Jeśli natomiast woda będzie zbyt chłodna, nie wszystkie cenne składniki zostaną uwolnione z liści.

Aby zachować specyficzny smak i aromat zielonej herbaty, należy parzyć ją w odpowiednich proporcjach. Na każde 100 ml wody należy wsypać około 1 grama wysuszonych liści (1 łyżeczka = 4 gramy).

Zobacz także:

Jak pić zieloną herbatę?

Zielona herbata zawiera w sobie mnóstwo cennych dla organizmu składników, wspierających jego prawidłowe funkcjonowanie. Jej cenne właściwości znane są ludzkości od tysiącleci. Sama zielona herbata chętnie wykorzystywana jest w formie profilaktyki chorób trawiennych i jako remedium na ból.

W procesie przygotowywania herbaty jest nie tylko ważna ilość i jakość liści, ale również czas jej parzenia. Napar, w którym susz pozostawiono na maksymalnie 5 minut ma właściwości pobudzające. Dzieje się tak za sprawą teiny, posiadającej podobne do kofeiny właściwości. Warto więc rozważyć zamianę kawy na zieloną herbatę - ale tylko tą krótko parzoną.

Dlaczego czas odstawienia jest tak istotny? W miarę upływu czasu herbata zielona uwalnia coraz więcej składników, wpływających na zmianę jej właściwości. Po 5 minutach rozpoczyna się wydzielanie substancji, neutralizujących działanie teiny i działających wręcz usypiająco. Zmianie ulega również smak zielonej herbaty, stając się bardziej gorzki i "ciężki". Długo parzony napój najlepiej wypić więc przed snem, aby ułatwić sobie zasypianie i pomóc umysłowi się wyciszyć.


Zobacz także: Co pić zamiast kawy? Oto 8 zdrowych zamienników, które polecamy
 

Domowa maseczka z zielonej herbaty

Zielona herbata świetnie działa nie tylko od wewnątrz, ale również stosowana bezpośrednio na skórę. Zawarte w niej polifenole pomagają w spowolnieniu procesów starzenia się i działają antybakteryjnie. Okłady i maseczki na bazie zielonej herbaty świetnie sprawdzą się więc w codziennej pielęgnacji skóry problematycznej, skłonnej do wyprysków.

Jak przygotować domową maseczkę? Będziesz potrzebować 1 łyżeczki zielonej herbaty, 2 łyżeczek miodu oraz 1 łyżki jogurtu naturalnego. Miód, jogurt oraz susz umieść w ceramicznej lub szklanej miseczce i dokładnie ze sobą wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy i pozostaw na około 20 minut. Jeśli chcesz ubogacić swoją maseczkę, możesz dorzucić do niej łyżkę płatków owsianych lub kilka kropel oleju makadamia.


Zobacz także: Najlepsze maseczki w płachcie – 10 produktów, które naprawdę działają
 

Domowy tonik z zielonej herbaty

Zielona herbata świetnie sprawdza się jako kosmetyk do codziennej pielęgnacji. Ma przyjemny, orzeźwiający zapach i pozytywny wpływ na cerę - zwłaszcza dojrzałą oraz problematyczną. W jaki sposób najlepiej wykorzystać te właściwości?

Przygotuj domowy tonik z zielonej herbaty! Będziesz w tym celu potrzebować przygotowanego wcześniej, schłodzonego naparu (około 100 ml). Przelej herbatę do pojemniczka z aerozolem i gotowe! Jeśli chcesz wzbogacić skład swojego toniku, możesz dodać do niego sok z cytryny lub grejpfruta. Tak przygotowanym sprayem możesz psikać twarz nawet kilka razy dziennie. Regularne stosowanie toniku z zielonej herbaty chroni skórę przed bakteriami i wspiera wygładzanie zmarszczek.


Zobacz także: 5 toników do twarzy, które nie tylko świetnie oczyszczają cerę, ale są dla niej ukojeniem. Sprawiają, że skóra jest zdrowa i promienna!
 

Zielona herbata – wady

Zielona herbata to produkt, który wiele osób uważa za cudowny lek na większość dolegliwości. Znając jej właściwości aż trudno uwierzyć, że napar ten może posiadać jakieś wady. Okazuje się jednak, że nie zawsze picie zielonej herbaty wychodzi na zdrowie, a wręcz może się przyczynić do jego pogorszenia.

Katechiny, które odpowiadają za odchudzające właściwości tego naparu zaburzają prawidłowe wchłanianie żelaza. Znaczny niedobór tego pierwiastka może doprowadzić do anemii, czyli groźnego dla zdrowia i życia człowieka stanu organizmu. Aby uniknąć tego negatywnego efektu, należy popijać zieloną herbatę na minimum godzinę przed lub po posiłku.

Picie zielonej herbaty na pusty żołądek może podrażniać jego śluzówkę. To z kolei może prowadzić do dolegliwości takich jak nudności, biegunki czy nawet wymioty. Najlepiej spożywać ten napar po śniadaniu lub przed snem, ale nigdy na czczo.

Zielona herbata może wchodzić w interakcje z lekami i substancjami, pobudzającymi układ nerwowy. W efekcie dochodzi do spotęgowania tego efektu, co może być niebezpieczne dla twojego zdrowia. Wskutek takiego połączenia dochodzi do znacznego podniesienia ciśnienia krwi oraz przyspieszenia pracy serca.

Zielona herbata w ciąży

Picie zielonej herbaty jest polecane niemal każdemu, głównie ze względu na jej dobroczynne dla zdrowia właściwości. Jej nadmiar może jednak prowadzić do wypłukania z organizmu ważnych składników lub zaburzyć proces ich wchłaniania. Z tego powodu codzienne spożycie zielonej herbaty nie jest zalecane u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Dlaczego? Zawarte w naparze teiny przyspieszają proces wypłukiwania z organizmu wapnia, co może przełożyć się na znaczny niedobór tego pierwiastka w organizmie matki. Warto pamiętać, że wapń stanowi materiał budulcowy kości, który dziecko pobiera bezpośrednio od ciężarnej.

Zielona herbata może zaburzać również prawidłowe wchłanianie kwasu foliowego. W okresie ciąży jest to jeden z najważniejszych pierwiastków. Jego niedobór może doprowadzić do istotnych wad płodu. Zazwyczaj jednak kobiety ciężarne przyjmują kwas foliowy dodatkowo, dlatego mają go pod dostatkiem. Do zaburzeń może dojść przede wszystkim w sytuacji, gdy wypijane są nadmierne ilości zielonej herbaty. Codziennie spożycie parzonego krótki czas napoju w ilościach nieprzekraczających 200 ml nie powinno zaszkodzić maleństwu. Oczywiście przed rozpoczęciem picia zielonej herbaty należy dodatkowo skonsultować się z ginekologiem, ponieważ wytrzymałość organizmu to sprawa mocno indywidualna.


Zobacz także: Ciąża skraca życie kobiety o kilka lat? Naukowcy nie mają wątpliwości